Hvordan opstår søvnparalyse, og hvad gør man ved det?
Tilbage til blog

Hvordan opstår søvnparalyse, og hvad gør man ved det?

Er du nogensinde vågnet op og har følt, at du ikke kan bevæge dig eller tale, og har du følt, at der var en anden person i rummet sammen med dig? Hvis ja, så har du måske oplevet søvnparalyse. Det kan være en ekstremt skræmmende oplevelse for dem, der lider af det, men hvis du forstår, hvad det er, kan det være med til at reducere forekomsten.

I denne artikel vil vi undersøge, hvad søvnparalyse er, hvorfor det sker, og hvordan du håndterer symptomerne.

Hvad er en søvnparalyse?

Næsten alle mennesker har hørt om begrebet søvnparalyse, også kaldet søvnlammelse, men hvad er det helt præcist? Søvnlammelse er et fascinerende fænomen, der er blevet oplevet gennem hele menneskehedens historie og er endda nævnt i Bibelen. Søvnparalyse, også kendt som søvnlammelse, er en tilstand, hvor nogle mennesker oplever at være vågne og sovende samtidig. Kroppen er lammet, selvom man er vågen. Dette sker normalt, når man er ved at falde i søvn eller er ved at vågne op, og det er en del af hypnagogia.

Dette kan være særligt skræmmende i vågen tilstand, hvis det ledsages af sansehallucinationer som syner, lugte eller lyde. Det er dog vigtigt at huske på, at selv om denne oplevelse kan være overraskende og foruroligende, er den meget almindelig og ganske ufarlig. Et sted imellem 5 - 20 % har oplevet at være i en søvnparalyse.

Søvnlammelse

Søvnparalyse er ofte forbundet med en form for lammelse, hvoraf paralyse, der betyder midlertidigt frataget handlekraft, kommer af.

7 årsager til søvnparalyse

Det kan være en del årsager til, at vi oplever søvnparalyser, men her beskriver i de 7 hyppigste årsager til søvnlammelser.

 1. Stress og depression

Kan også være faktorer for søvnparalyse. Undersøgelser tyder på, at personer, der oplever et højt niveau af stress, angst eller depression, er mere tilbøjelige til at opleve søvnparalyse end personer uden psykiske problemer.

 1. Søvnmangel

Mangel på søvn kan også øge risikoen for, at du oplever søvnparalyse. Personer, der mangler tilstrækkelig hvilende søvn regelmæssigt er mere tilbøjelige til at opleve episoder af søvnparalyse end dem, der får tilstrækkelig nattesøvn.

 1. Uregelmæssig søvn

En anden faktor, der kan bidrage til søvnparalyse, er uregelmæssige sovemønstre og forstyrrelser i kroppens naturlige døgnrytme, f.eks. som følge af jetlag eller skifteholdsarbejde. Når kroppens indre ur er forstyrret, kan det føre til en forstyrrelse af det normale søvnmønster og resultere i episoder af søvnparalyse. Hvis du oplever problemer med at sove, kan det være en god idé at sove med en tung dyne. Læs mere om den type dyne her.

Sleep paralysis dansk
 1. En dårlig liggestilling

Urolig nattesøvn kan også øge chancen for at opleve søvnparalyse. Ligger du dårlig i sengen eller har dårlig liggestilling, så kan det forværre vejrtrækningen og dermed skabe en urolig søvn.

 1. Uforudsete hændelser

Det sker, at vi kommer ud for pludselige og uforudsete ændringer eller hændelser i løbet af livet. Det kan være skilsmisse, pludselig flytning eller dødsfald, hvilket kan påvirke vores søvnmønster, der kan være årsag til at mange mennesker oplever søvnparalyse.

 1. Genetik og familiehistorie

Det har vist sig, at genetik kan være en faktor i forbindelse med søvnparalyse. Forskning viser at de, der rapporterer at have oplevet det, har større sandsynlighed for at have en familiehistorie med fænomenet. Dette kan skyldes fælles miljømæssige påvirkninger som livsstil, kost og søvnmønstre, eller kan endda være genetisk bestemt.

 1. Medicin og sygdommen narkolepsi

Hvis du oplever søvnparalyse relativt hyppigt, så kan det skyldes narkolepsi, og det kan også være en bivirkning af visse lægemidler.

Søvnparalyse opstår i REM-søvnen

Grunden til, at dette sker, er, at vores kroppe faktisk er lammet under REM-søvnen for at forhindre os i at udleve vores drømme. Så når vi oplever en søvnparalyse, så er det fordi vores krop er i en lammet tilstand samtidig med, at der opstår nogle forstyrrelser i de centre i hjernestammen, der kontrollerer, hvornår du er vågen, og hvornår du sover.

Søvnlammelse

Hvad kan du gøre midt i en episode?

 • Under en søvnparalyse kan det være ret svært at bevæge sig eller tale. Det er vigtigt ikke at gå i panik i denne situation, da det kan føre til forværring af dine symptomer.

 • På trods af de vanskeligheder, du kan opleve med at bevæge dig, er der faktisk ting, du kan gøre, når du har at gøre med søvnparalyse. En strategi er at forsøge at fokusere på at bevæge en del af din krop, f.eks. en finger eller tå, hvilket har vist sig at hjælpe med at bryde lammelsen. At lægge pres på dine håndflader og fodsåler kan også hjælpe med at slappe af i musklerne og genetablere forbindelsen med din hjerne.

 • Endelig kan det også give en vis lindring af symptomerne at visualisere dig selv bryde ud af lammelsen. Hvis alt andet mislykkes, kan det at tage langsomme dybe indåndinger og minde dig selv om, at denne tilstand er midlertidig, få dig tilbage til et behageligt sovemønster til sidst.

Hvordan behandles det?

At have en god søvnhygiejne, har en dokumenteret effekt på at lindre søvnparalyse. Det kan du blandt ande tgøre, ved at skabe et sovemiljø uden distraktioner som skærme eller støj. Hvis symptomerne fortsætter, kan der anvendes medicin til at behandle eventuelle underliggende tilstande, der forårsager lammelsen.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) har også vist sig at give lindring af søvnparalyse; denne type terapi hjælper personer med at udfordre deres tanker om ting som frygt og søvn, hvilket fører til positive ændringer i følelser, adfærd og generelt velbefindende. Selv om ikke alle vil finde succes med disse tilgange, er det værd at tale med en sundhedsprofessionel, som kan vejlede dig om at finde den bedste løsning til dine specifikke behov og omstændigheder.

Er der nogen komplikationer forbundet med søvnparalyse?

Søvnparalyse kan udover at give en underlig fysisk fornemmelse og en psykologisk følelse af ubehag, også føre til mere alvorlige komplikationer som fx panikanfald og kronisk udmattelse på grund af dårlig søvnkvalitet.

Ifølge undersøgelser er søvnparalyse stadig mere udbredt blandt personer med psykiske sygdomme som depression, angst og PTSD. Hvis du regelmæssigt oplever søvnparalyse, er det bedst at konsultere en læge for neurologisk testning og rådgivning om måder at håndtere symptomerne på, før situationen bliver uoverskuelig.

Hvem er i risiko for søvnparalyse?

 • Søvnparalyse er en tilstand, der kan ramme alle, men nogle personer kan være mere sårbare end andre. Faktorer som stressniveau, psykiske lidelser, stofmisbrug og endda visse lægemidler kan forårsage søvnparalyse.

 • Derudover er de, der oplever regelmæssige forstyrrede søvnmønstre eller uregelmæssige søvn-vågneskemaer, også mere modtagelige for dette fænomen.

Har du oplevet den gamle dame?

Mange mennesker, som lider af søvnparalyse, rapporterer om synet af en ældre kvinde, der forsøger at kvæle dem, mens de ligger i sengen. Disse personer oplever en fornemmelse af, at deres luftveje bliver snævre, som om de bliver kvalt. Når kvinden forsvinder efter kort tid, føler de dog lettelse og kan trække vejret lettere.

Selvom dette kan være en skræmmende og traumatisk oplevelse, er der en videnskabelig forklaring på det. Når en person med søvnparalyse ligger på ryggen, kan tyngdekraften påvirke brystet og give en følelse af åndedrætsbesvær, som kan påvirke drømmeoplevelsen. Tidligere, hvor overtro var mere udbredt, troede mange, at disse oplevelser var virkelige og kunne skyldes en gammel dame eller en trold, der straffede dem om natten.

Denne videnskabelige forklaring kan også give svar på, hvorfor nogle mennesker oplever bortførelse af rumvæsener eller paranormal aktivitet under søvnparalysen. Når personen ikke kan bevæge sig og drømmeoplevelsen er i fuld gang, kan selv de mest utrolige oplevelser opstå. Der er også eksempler fra Danmark på personer, der har rapporteret om skræmmende oplevelser i deres soveværelser, som har ført til, at de har ringet efter politiet. Disse oplevelser kan føles meget virkelige, når man ikke kender til tilstanden.

Historiske oplevelser og folkefortællinger om søvnparalyse

Fænomenet er faktisk at spore helt tilbage til 900 tallet, hvor Persiske medicinbøger har et helt kapitel fyldt med beskrivelser af søvnparalyse.

Du kan støde på forskellige folkefortællinger og spændende legender om søvnparalyse rundt omkring i verden.

I Japan kaldes det for "Kanashibar", som betyder at blive bundet fast af stålstænger.

I Kina omtales det som "spøgelsesundertrykkelse", mens det i afrikansk kultur relateres til en "djævel, som rider på ryggen".

Amerikanerne forbinder søvnparalyse med overnaturlige bortførelser. Disse forskellige fortolkninger af fænomenet peger alle på mystiske og farlige oplevelser

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er søvnparalyse?

Søvnparalyse, også kendt som søvnlammelse, er en tilstand, hvor nogle mennesker oplever at være vågne og sovende samtidig. Kroppen er lammet, selvom man er vågen. Dette sker normalt, når man er ved at falde i søvn eller er ved at vågne op, og det er en del af hypnagogia.

Hvorfor oplever jeg søvnparalyse?

Søvnparalyse skyldes forstyrrelser i hjernestammens centre, som styrer vågenhed og søvn. Det nøjagtige årsag er ukendt, men det antages, at problemet opstår i reguleringen af REM-søvn.

Kilder: NHS, SleepFoundation