Fødselsdepression: Årsager, symptomer og behandling
Tilbage til blog

Fødselsdepression: Årsager, symptomer og behandling

Fødselsdepression er en tung følelse, som nogle kvinder og mænd får efter at have fået et barn. Fødselsdepression ligner almindelig depression, fordi de, der har det, kan føle sig meget depressive, miste lysten til at lave ting, have problemer med søvnen, blive meget trætte og kan ændre hvad og hvor meget de spiser.

Hvis en person føler sig sådan hver dag i mere end to uger, kan en læge sige, at det er fødselsdepression. Omkring 6% af kvinderne oplever det, og mænd kan også få det, selvom det ikke sker så tit.

Det sker ofte på grund af store ændringer i kvindens krop eller stress fra ting som dårlig støtte derhjemme eller problemer i forholdet. Hvis det er meget slemt, kan det skade forholdet mellem mor og barn og barnets udvikling.

Meget alvorlige tanker om at skade sig selv eller selvmord kræver hurtig hjælp fra en psykiater.

Behandlingen prøver at få folk til at føle sig normale igen, stoppe depressionen fra at komme tilbage og beskytte dem mod at skade sig selv. Det kan være terapi, medicin eller hjælp fra dem der ved meget om sundhed.

Let fødselsdepression kan blive bedre med støtte fra familie og opsyn fra sundhedspersonale. Mænd med fødselsdepression kan føle sig fjerne, blive sure nemt, have problemer med at sove eller miste interesse i ting de plejede at kunne lide.

Langtidseffekterne kan gøre det vanskeligt for forældre og børn at etablere en god forbindelse; men med passende støtte og behandling kan mulighederne for at komme sig over denne belastende tilstand være gode. Ofte vil folk, der lider af denne type af depressive tilstand, blive bedre inden for nogle måneder til et år.

Læs videre for at finde ud af mere om hvordan man spotter tegnene på fødselsdepression og hvad man kan gøre ved det.

Hvad er fødselsdepression?

Fødselsdepression er en alvorlig psykisk lidelse, der rammer nogle kvinder og mænd i tiden efter en fødsel. Det er en tilstand, præget af tung tristhed og manglende energi, som kan kræve professionel behandling for at blive håndteret effektivt.

Forskellen på efterfødselsreaktion og fødselsdepression

Efter en fødsel kan mange kvinder opleve det, som kaldes en efterfødselsreaktion. Det er normalt og sker ofte et par dage efter at barnet er født. Kvinden kan føle sig trist, græde let og være meget træt.

Disse følelser går normalt væk efter et par dage.

Fødselsdepression er noget andet og mere alvorligt. Det ændrer hvordan man ser sig selv og håndterer hverdagen. Hvis en mor stadig har meget svære følelser eller mister lysten til at gøre ting, selv flere uger efter fødslen, kan det være tegn på fødselsdepression.

Tilstanden kræver ofte hjælp fra en læge eller psykolog.

Symptomer på fødselsdepression

Fødselsdepression rammer mange nybagte mødre og, i visse tilfælde, fædre, med en række symptomer, der kan påvirke både det fysiske og psykiske velvære. Det er vigtigt at kende disse tegn for at sikre hurtig og effektiv hjælp.

Fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige tegn

Fødselsdepression rammer mange nybagte mødre og viser sig på flere måder. Her er nogle af de fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige tegn:

 • Mange oplever nedtrykthed og en mangel på glæde. Det kan være svært at finde lykke i ting, som før gav glæde.
 • Gråden kommer ofte uden grund. Tårerne kan strømme pludseligt og uden varsel.
 • Søvnløshed er et stort problem selv når barnet sover. Kvinder med fødselsdepression får ofte ikke sovet nok.
 • Fysisk føler man træthed hele tiden. Kroppen har ikke energi til dagens gøremål.
 • Nedsat appetit sker også. Mad giver ikke samme fornøjelse eller man glemmer måske at spise.
 • Tanker om selvmord kan opstå. Disse tanker er alvorlige og skal tages hånd om med det samme.
 • Problemer med hukommelse og koncentration gør hverdagen sværere for mange ramte.
 • Angst kan fylde meget, hvilket kan resultere i panikangst eller ubehag ved almindelige situationer.
 • Ekstrem træthed ses selv efter små aktiviteter eller hvileperioder.
 • Vrede kan blusse op hurtigt. Ting, der normalt ikke ville genere dig, kan nu starte et raserianfald.
 • Undgåelse af sociale kontakter begynder måske. Man har lyst til at isolere sig og undgå venner og familie.
 • Følelsen af at være snydt i livet dukker op hos nogle kvinder, som om de havde forventet noget andet af moderskabet.

Symptomer mænd kan opleve ved mandlig fødselsdepression

Mænd kan føle sig langt væk i tankerne og irritere sig hurtigt. De kan blive bange og ængstelige. Træthed og problemer med at sove er også almindelige. De mister måske lysten til at lave ting, de før syntes om.

Nogle mænd tager chancer og gør farlige ting. De kan drikke for meget alkohol eller bruge stoffer for at prøve at have det bedre.

Årsager til fødselsdepression

Fødselsdepression er et komplekst fænomen, hvor en sammensætning af psykologiske, fysiske og sociale faktorer spiller ind. Forståelse af disse årsagsforhold er afgørende for at kunne tilbyde den rette støtte og behandling.

Psykologiske faktorer

Tanker og følelser spiller en stor rolle for, om man får en fødselsdepression. Hvis en kvinde ofte er meget bekymret, har problemer med at sove, eller er bange for tiden med den nyfødte, kan det øge chancen for at hun bliver deprimeret.

Det er også hårdere at blive mor, hvis man føler sig alene eller presset. Det er godt at snakke med venner, sin partner eller en læge om sine bekymringer allerede under graviditeten.

En fødselsdepression kan også komme af, at man tidligere har været meget trist eller haft en depression. Nogen gange kan de dårlige tanker blive ved med at vende tilbage og gøre det svært at være en glad mor.

Det er vigtigt at bede om hjælp og ikke være bange for at fortælle andre om, hvordan man har det.

Fysiske og hormonelle forandringer

Efter du har født, sker der store ændringer i din krop. Hormoner som østrogen og progesteron, som var høje under graviditeten, falder hurtigt. Det kan ryste dit system og påvirke dit humør.

Samtidig er din krop træt fra fødslen og manglen på søvn. Dette kan gøre dig endnu mere sårbar over for stress.

Disse store skift i din krop kan spille en rolle i at udvikle fødselsdepression. Mange nye mødre føler sig pressede af at skulle være en god mor og kan være hårde ved sig selv.

De hormonelle forandringer kombineret med træthed og pres, kan gøre det svært at komme sig efter fødslen.

Sociale og miljømæssige påvirkninger

Mange kvinder føler sig alene med deres baby og savner at tale med andre voksne. Hvis en mor ikke har venner eller familie tæt på, kan hun føle sig ensom og presset. Det kan gøre en fødselsdepression værre.

Problemer i parforholdet kan også være hårde. Når den ene forælder får en depression, kan det skabe spændinger og gøre det sværere at passe barnet sammen.

God social støtte er meget vigtig. Venner, familie og sundhedsplejerske kan hjælpe med råd og støtte. De kan lytte og give en pause fra babypleje. Det kan reducere risikoen for at blive depressiv.

Det er også godt at snakke med sin læge eller psykolog, hvis man føler sig dårlig. De kan tilbyde samtaleterapi eller medicin, som kan hjælpe.

Diagnostisering af fødselsdepression

For at stille diagnosen fødselsdepression anvender læger en kombination af medicinske evalueringer og psykologiske vurderinger. En tidlig genkendelse af symptomerne er afgørende for at kunne tilbyde den rette behandling og støtte.

Hvordan læger stiller diagnosen

Lægen snakker først med den nybagte mor eller far om, hvordan de har det. De spørger ind til søvn, humør og tanker. Lægen lytter og ser efter tegn på fødselsdepression. De kan bruge et spørgeskema for at finde ud af mere om symptomerne.

Det hjælper lægen med at forstå, om det er fødselsdepression.

Læger tjekker også den nye forælders helbred med en blodprøve. Det er for at sikre, at der ikke er andre grunde til, at de føler sig dårlige. Hvis lægen tror, det er en fødselsdepression, kan de sende forælderen til en psykolog eller specialist.

Dette skridt gør, at de får den rigtige hjælp hurtigt.

Vigtigheden af tidlig opdagelse

At finde ud af at man har fødselsdepression tidligt er meget vigtigt. Det kan hjælpe kvinden og hendes familie til at undgå alvorlige problemer. Hvis en mor får hjælp hurtigt, kan hun få en bedre chance for at komme sig og være der for sit barn.

En sundhedsplejerske eller læge kan se tegnene og starte behandling, så mor og barn kan få det godt igen.

At vide tidligt om depressionen gør også, at man kan bruge de rigtige behandlinger. Det kan være samtaler med en psykolog eller at tage medicin. Når mor får den hjælp, hun har brug for, kan hun undgå at føle sig som en dårlig mor.

Familie og venner kan også lære at støtte hende bedre.

Behandling af fødselsdepression

Behandlingen af fødselsdepression er skræddersyet til den enkelte og omfatter ofte en kombination af terapi, medicin og støtte fra nære relationer. Det er afgørende at tage de første skridt mod helbredelse, så nybagte mødre eller fædre kan vende tilbage til at nyde livet med deres nye familie.

Behandlingsmuligheder for lette til alvorlige tilfælde

Fødselsdepression rammer mange nye mødre. Det er vigtigt at finde den rigtige behandling, så moderen kan blive rask.

 • Mild fødselsdepression: Kvinden kan få hjælp af familie og venner. Sundhedsplejersken besøger ofte for at give støtte.
 • Regelmæssige samtaler med egen læge: Lægen tjekker hvordan det går og snakker om følelserne.
 • Støttegrupper: Her møder man andre, der har det på samme måde. Man deler erfaringer og gode råd.
 • Psykologsamtaler: En psykolog hjælper med at tale om problemerne. Det kan gøre en stor forskel for kvinder og mænd.
 • Medicin: I nogle tilfælde anbefaler lægen antidepressiv medicin. Denne medicin skal balancere de kemiske stoffer i hjernen.
 • Terapi hos en psykiater eller psykoterapeut: De arbejder dybere med tanker og følelser. Nogle gange bruger de kognitiv terapi.
 • Alvorlige tilfælde kræver hurtig handling. Psykiatrisk hjælp kan være nødvendig lige med det samme.
 • Mulig indlæggelse på hospital: Hvis moderen har selvmordstanker eller vil skade barnet, må hun måske på hospitalet. Her får hun intensiv behandling.

Medicinsk behandling og terapi

Nogle gange bruger læger medicin til at hjælpe med fødselsdepression. Antidepressiva kan gøre en stor forskel for den, der føler sig meget trist eller har det svært. Det kan tage lidt tid, før medicinen virker bedst.

Terapi er en anden måde at arbejde med fødselsdepression på. At tale med en terapeut kan hjælpe en mor eller far med at forstå sine følelser og lære nye måder at tænke og handle på.

Kognitiv adfærdsterapi er en slags terapi, som mange finder hjælpsom. Familie og venner kan også give støtte, og det kan betyde meget for dem, der kæmper med depression.

Selvhjælp og støtte fra omgivelserne

Hvis du har fødselsdepression, kan du gøre ting selv for at få det bedre. En måde er at finde tider, hvor du kan hvile og få sovet. At tale med venner og familie om dine følelser hjælper også meget.

Det er vigtigt at tage sig tid til sig selv og gøre ting, som man synes er sjove eller afslappende.

Familien og venner kan støtte ved at passe barnet, så du kan slappe af. De kan lytte og give en hånd med hjemme. Det er godt at have folk omkring sig, som forstår og hjælper. Lægebesøg er også en del af vejen til at blive rask.

Dernæst vil vi se på, hvordan forebyggelse og håndtering spiller en rolle i kampen mod fødselsdepression.

Forebyggelse og håndtering af fødselsdepression

For at mindske risikoen for fødselsdepression er det afgørende at kende til de forebyggende tiltag og have effektive håndteringsstrategier klar – læs videre for praktiske råd og støtte.

Tips til at undgå eller mindske risikoen

Fødselsdepression kan være hård. Men der er måder at mindske risikoen på.

 • Tal åbent om dine bekymringer med venner, partner og sundhedsplejerske allerede i graviditeten.
 • Bed om praktisk hjælp til at passe barnet og gøre rent i huset.
 • Tag tid til dig selv hver dag, selvom det bare er et par minutter.
 • Spis sundt og prøv at bevæge dig lidt, for eksempel gåture kan hjælpe.
 • Sørg for at få nok søvn eller hvile når det er muligt.
 • Prøv afslapningsøvelser som dyb vejrtrækning eller meditation.
 • Lav aftaler om besøg hos lægen efter fødslen for at holde øje med tegn på depression.
 • Vær ikke bange for at spørge om hjælp hvis du føler dig trist eller overvældet.

Hvordan partnere og familie kan støtte

Efter at have set på måder at nedsætte risikoen for fødselsdepression, er det nu tid til at tale om, hvordan nærmeste kan hjælpe. Partnere og familie spiller en stor rolle i at støtte en mor eller far med fødselsdepression.

De kan gøre hverdagen lettere ved at hjælpe med børnepasning og de daglige opgaver i huset. Det giver den, der er syg, tid til at hvile og komme sig.

Støtte kan også være at lytte og være der for personen. At vide, man kan tale om sine tanker og følelser, kan gøre en stor forskel. Venner og familie kan opmuntre til at søge professionel hjælp og følge med til lægen eller terapeuten, hvis det er nødvendigt.

En hånd at holde i eller et kram kan betyde meget, når man kæmper med fødselsdepression.

Komplikationer og prognose

Fødselsdepression kan give alvorlige komplikationer, men med den rette behandling er prognosen god; læs videre for at forstå helingsprocessen.

Potentielle langsigtede effekter

En mor med ubehandlet fødselsdepression kan få problemer med at binde sig til sit barn. Dette kan gøre barnets udvikling hårdere. Børn med mødre, der har fødselsdepression, kan selv få adfærdsproblemer eller blive triste.

Fædre kan også lide af fødselsdepression, selvom det ikke sker så tit. Hvis en far er langvarigt trist, kan det også påvirke hans forhold til barnet. Det er vigtigt at få hjælp hurtigt for at beskytte familien.

Udsigterne for helbredelse og genopretning

Selvom fødselsdepression kan have langsigtede effekter, er der godt nyt. Mange mennesker bliver bedre inden for få måneder til et år. Det er vigtigt at få hjælp, så man kan komme tilbage på sporet hurtigere.

I nogle tilfælde kan medicin og terapi kombineres for at hjælpe.

God støtte fra familie og venner gør også en stor forskel. Sammen kan de hjælpe den, der er syg, med at føle sig stærkere og hurtigere komme sig. Det er vigtigt at huske, at helbredelse tager tid, men med den rigtige behandling og støtte bliver de fleste bedre.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er fødselsdepression?

Fødselsdepression er en type depression, der kan ramme nye mødre og fædre i dagene eller månederne efter et barns fødsel.

Hvorfor får nogle en fødselsdepression?

Årsagerne kan være mange. De kan inkludere psykologiske og sociale faktorer, stor forandring i livet eller tidligere problemer med depression eller angst.

Hvordan ved jeg, om jeg har en fødselsdepression?

Symptomerne på en fødselsdepression kan være tristhed, skyldfølelse, søvnproblemer, og at man ikke orker at tage sig af barnet eller sig selv.

Kan mænd også få en fødselsdepression?

Ja, det er ikke kun kvinder, fædre kan også få fødselsdepressioner og opleve de samme symptomer som mødre.

Hvordan behandles en fødselsdepression?

Behandlingen af en fødselsdepression kan inkludere samtaler med en psykolog eller læge, støtte fra netværk, og i tilfælde også antidepressiv medicin.

Kan jeg forhindre at få en fødselsdepression?

Der er hjælp at få, og nogle gange kan man forhindre en fødselsdepression ved at få støtte tidligt og sørge for at man har et godt netværk omkring sig.

Kilder: March of DimesMayo Clinic