Ondt i ryggen efter søvn? Dette kan du gøre.
Tilbage til blog

Ondt i ryggen efter søvn? Dette kan du gøre.

At have ondt i ryggen efter søvn er et problem, mange oplever. Der kan være mange årsager til dette, fra dårlige sovestillinger, en uegnet madras eller pude, til alvorligere sundhedsproblemer. Hvis du vågner med ondt i ryggen, er det vigtigt at identificere årsagen og finde løsninger.

Hvorfor får jeg ondt i ryggen når jeg sover?

Hvis du har ondt i ryggen når du sover, afhæninger behandling af din soveposition. Sover du på ryggen, skal du sove med en pude under knæene, for at reducere belastningen på ryggen og lænden. Andre metoder som let bøjede ben eller en varmepude kan også hjælpe med at lindre smerter i ryg, lænd og skulder (SleepFoundation, 2023).

Årsager til smerter i ryggen om natten

Smerter i ryggen om natten kan skyldes problemer med kredsløbet (venesystemet), som også kan forårsage rygsmerter om morgenen.Yderligere årsager kan være betændelsestilstande eller irritation i ryggen. Tilstande som osteoporose (knogleskørhed) eller sammenfald i ryggen kan også være skyld i nattelige rygsmerter (Atlanticspinecenter, 2022).

Dette skal du være opmærksom på

Smerter i ryggen om natten eller om morgenen kan skyldes forskellige ting. Dine sovevaner spiller en stor rolle. Du kan have en dårlig sovestilling eller bruge en madras, der ikke understøtter din ryg ordentligt. Det kan også være et symptom på en underliggende helbredstilstand, såsom en diskusprolaps, arthritis eller fibromyalgi. Læs med her og bliv klogere på rygsmerter, ondt i ryggen og kroniske lændesmerter.

Sådan forebygger du at have ondt i ryggen om natten

Rygsmerter, især dem, der opstår efter søvn, kan være både irriterende og invaliderende. Heldigvis er der mange effektive måder at forebygge disse smerter på. Her er en detaljeret guide til at undgå rygsmerter om natten:

 1. Vælg en god sovestilling: Din sovestilling kan gøre en stor forskel for din rygs sundhed. Mange eksperter anbefaler at sove på siden eller på ryggen, da disse stillinger hjælper med at opretholde en neutral position i ryggen. Sovende på maven kan sætte ekstra pres på rygsøjlen og forårsage smerter.

 2. Find den rigtige madras: Hvis du enten har en for blød madras eller en for hård madras, kan det føre til rygproblemer. En fast madras giver ofte den bedste støtte til rygsøjlen. Overvej også en topmadras for ekstra komfort og støtte.

 3. Indfør regelmæssig motion: Regelmæssig motion, især ryg- og kerneøvelser, kan styrke musklerne omkring rygsøjlen og reducere sandsynligheden for rygsmerter. Yoga, Pilates og svømning er gode valg.

 4. Opnå god kropsholdning: At have en god kropsholdning hele dagen kan hjælpe med at forebygge rygsmerter. Sørg for at sidde og stå med ryggen lige, skuldrene tilbage og mavemusklerne engageret.

 5. Undgå tunge løft: Hvis du skal løfte noget tungt, er det vigtigt at bruge korrekt løfteteknik - løft med benene, ikke ryggen, og hold genstanden tæt på kroppen.

Anew Dream - hovedpuden mod rygsmerter

En god hovedpude kan gøre en stor forskel for din søvn og dine rygsmerter. Anew Dream puden er designet til at give den korrekte støtte til dit hoved og din nakke, hvilket kan hjælpe med at lindre rygproblemer.

 • Revet memory skum: AnewDream-puden er fyldt med revet memory skum, der tilpasser sig din krops unikke konturer. Det giver overlegen støtte og komfort hele natten.

 • 100% Justerbar: Med en smart lynlås kan du tilpasse mængden af memory skumfyld i din AnewDream-pude. Det gør det nemt at justere puden, så den passer perfekt til din foretrukne sovestilling, uanset om du sover på maven, siden, eller ryggen.

 • Pudehøjde og hårdhed: En pude der er for høj eller for lav kan forårsage eller forværre nakke- og rygsmerter. AnewDream-puden er designet til at holde hovedet, nakken og rygsøjlen i en neutral position, hvilket er afgørende for god søvn og forebyggelse af rygsmerter.

Ved at vælge AnewDream-puden får du ikke kun en bedre og mere behagelig søvn, men også et værktøj, der kan hjælpe med at forebygge rygsmerter efter søvn. Den er mere end bare en pude, den er en investering i din sundhed. Læs alt om puden her.

ondt i ryggen efter søvn

Øvelser til at lindre rygsmerter

Regelmæssig motion er ikke kun godt for at forebygge rygsmerter, men kan også hjælpe med at lindre smerter, hvis de opstår. Her er nogle effektive øvelser du kan gøre hjemme:

 1. Bridges: Denne øvelse styrker din kerne og lændemuskler. Læg på ryggen med bøjede knæ og fødderne fladt på gulvet. Hæv dine hofter for at skabe en lige linje fra knæene til skuldrene. Hold positionen i et par sekunder og sænk derefter langsomt dine hofter ned til gulvet.

 2. Knæ-til-bryst stræk: Denne stræk kan hjælpe med at lindre smerter og stivhed i lænden. Læg på ryggen, træk et knæ op til brystet, mens du holder det andet ben fladt på gulvet. Hold denne position i 15-30 sekunder og skift så ben.

 3. Pelvic tilts: Denne øvelse styrker din kerne og lindrer smerter og stivhed i muskler i nedre del af ryggen. Læg på ryggen med bøjede knæ. Stram mavemusklerne og skub lænden ned mod gulvet, så ryggen flader ud. Hold i et par sekunder og gentag.

 4. Child’s pose: Dette er en afslappende yoga pose, der strækker ryggen. Start på alle fire, skub derefter hofterne tilbage mod hælene og stræk armene foran dig. Hold denne position i et minut eller så længe det er behageligt.

Husk at det altid er en god idé at konsultere en fysioterapeut eller træningsinstruktør for at sikre, at du udfører øvelserne korrekt. Stop enhver øvelse, der øger risikoen for smerte.

Undgå disse 5 ting

Når det kommer til rygsundhed, er forebyggelse nøglen. Her er fem ting, du bør undgå for at beskytte din ryg og forhindre at vågne op med akutte smerter:

 1. Stillesiddende livsstil: En stillesiddende livsstil kan svække rygmusklerne og forårsage rygsmerter, som fører til rygsmerter. Prøv at indarbejde regelmæssig motion i din daglige rutine, især øvelser der styrker din ryg og core.

 2. Dårlige sovestillinger: Sovestilling har stor indflydelse på rygsundhed. At sove på maven kan være særligt hårdt for ryggen. Udover at det skaber smerter i ryggen, kan det også skabe ondt i nakken. Prøv i stedet at sove på siden eller ryggen for bedre spinal alignment.

 3. Dårligt arbejdsstation setup: Hvis du tilbringer mange timer med stillesiddende arbejde foran en computer, er det vigtigt at din arbejdsstation er sat op korrekt. Hvis ikke - vil det give dig en dårlig holdning. Sørg for, at din stol og skærm er i den rette højde, og at du tager regelmæssige pauser til at strække og bevæge dig.

 4. Højhælede sko: Mange mennesker oplever at højhælede sko kan skabe en ubalance i din krop, som kan lægge ekstra pres på din ryg. Prøv at begrænse din brug af højhælede sko, og vælg i stedet sko, der støtter din fod og ryg.

 5. Overvægt: Overvægt kan også ligge stort pres på ryggen og har også en stor betydning for rygsmerter. En sund kost og regelmæssig motion kan hjælpe med at opretholde en sund vægt og dermed reducere belastningen på din ryg.

Hvornår skal du søge lægehjælp?

Smerter i ryggen kan være ubehagelige og begrænsende, men de er ofte ikke et tegn på en alvorlig tilstand. Behandling af ondt i ryggen kan ofte effektivt håndteres derhjemme med hvile, øvelser, og over-the-counter smertelindring.

I mange tilfælde er ondt i ryggen ikke alvorligt, men i nogle tilfælde kan rygsmerter signalere et mere alvorligt problem, der kræver lægehjælp. Her er nogle situationer, hvor du bør kontakte en sundhedsprofessionel:

Smerten er intens eller konstant

Selv når du ligger ned eller hviler, og smerten fortsætter med at være intens eller konstant, kan det være et tegn på en underliggende tilstand, der skal undersøges.

Dine smerter forværres over tid

Hvis dine smerter bliver værre over tid i stedet for bedre, kan det være en god idé at få det tjekket.

Smerten spreder sig ned i dine ben

Hvis smerten strækker sig ned under knæet, kan det indikere problemer med en disk eller nerve i din ryg.

Du har også feber, uforklarligt vægttab, eller andre systemiske symptomer

Disse kan være tegn på en infektion eller anden alvorlig helbredstilstand.

Du har nylig haft en skade, et fald, eller en ulykke

Selv hvis du først begynder at opleve at du får ondt i ryggen dage eller uger efter en hændelse, er det vigtigt at blive evalueret for eventuelle skjulte skader.

Du oplever ændringer i afføring eller vandladning

Eller du har følelsesløshed eller svaghed i benene. Disse kan være tegn på en rygmarvsskade og kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Hvis du oplever nogen af disse symptomer, bør du kontakte en sundhedsprofessionel for en vurdering. Det er altid bedre at være på den sikre side, når det kommer til din helbred og velvære.

Ofte stillede spørgsmål omkring ondt i ryggen

Hvorfor har jeg ondt i ryggen, når jeg vågner?

Smerter i ryggen om morgenen kan skyldes flere faktorer. Dårlig soveposition, en ukomfortabel madras, en dårlig seng eller pude, inaktivitet, stress eller medicinske tilstande som diskusprolaps eller arthritis kan alle bidrage til morgen-rygsmerter. Det er vigtigt at identificere og behandle årsagen for at lindre smerterne og forbedre din søvnkvalitet. Hvis du sover dårligt, vil det skabe en spiral af negative konsekvenser. Så forsøg at få en god nats søvn.

Hvordan kan jeg forbedre min sovestilling for at undgå rygsmerter?

At finde den rigtige sovestilling kan gøre en stor forskel for dine symptomer. Sørg for at din rygsøjle forbliver i en neutral stilling gennem natten. Dette kan opnås ved at sove på ryggen med en pude under knæene eller på siden med en pude mellem knæene. Hvis du er en mavesover, kan det hjælpe at placere en pude under din mave og hofter for at forhindre at din rygsøjle kommer ud af position.

Hvilke øvelser er bedst for at lindre rygsmerter?

Øvelser som broer, knæ-til-bryst stræk, bækken vipper og børns positur kan hjælpe med at lindre rygsmerter. Disse øvelser strækker og styrker musklerne i ryggen og kernen, som kan støtte din rygsøjle. Husk at konsultere en læge eller en fysioterapeut før du starter et nyt træningsprogram.

Hvornår skal jeg søge lægehjælp for rygsmerter?

Hvis dine rygsmerter er intense, ikke forbedres med hjemmebehandling, forstyrrer din søvn eller ledsages af andre symptomer som feber, vægttab, eller problemer med at kontrollere vandladning eller afføring, bør du søge lægehjælp. Disse symptomer kan indikere en mere alvorlig medicinsk tilstand.

Hvorfor skal man sove med en pude mellem benene om natten?

At sove med en pude mellem benene om natten, kan aflaste din rygmuskulatur, hvilket bidrager til en mere afslappet krop og bedre søvn. Når du sover på siden med puden, hjælper puden med at justere hofter og lårknogler i en parallel position. Det afhjælper smerter i lænden og ømme muskler (Sleep Number, 2023).

Kilder: MedicalNewsToday, SleepFoundation, Healthline