fryser om natten
Tilbage til blog

Fryser du om natten? Her er hvad du skal gøre

At vågne op midt om natten og føle sig kold, er noget mange kan relatere til. Kolde fødder og kolde hænder, kan ofte være de første tegn man bemærker. Men hvorfor sker dette, og hvad kan du gøre for at forhindre det? Læs videre for at finde ud af det.

Hvorfor fryser jeg om natten?

Hvis du fryser om natten, kan det enten skyldes temperaturen i soveværelseet eller kvaliteten af din dyne. Generelt anbefales det at holde temeraturen i soveværelset mellem 16-18 grader. Hvis temperaturen falder under dette niveau, kan det være en primær årsag til, at du fryser om natten (VinMec, 2019).

Sådan undgår du at fryse om natten

1. Optimal temperatur i soveværelset

Den bedste temperatur i soveværelset anbefales at være mellem 16-18°C. Dette er den ideelle temperatur for en god nattesøvn. Overvej at investere i en varmere dyne, som Anew Regulate Dynen, der kombinerer lette moskusdun med OUTLAST® teknologien, for at sikre en komfortabel temperatur til din søvn.

En korrekt temperatur i dit soveværelse giver dig de bedste forudsætninger for at sove godt. Men hvis du generelt har det koldt om natten, kan det være du skal prøve at skrue op på termostaten. 

vitale organer

2. Brug tyngdedyner

Tyngdedyner, som dem fra anewsleep.dk, kan hjælpe med at berolige kroppen, reducere stress og forbedre søvnkvaliteten. De giver en følelse af tryghed og kan hjælpe med at holde varmen. En varm dyne kan være en god løsning for dem, der ofte fryser om natten.

3. Tjek din madras og dit sengetøj

En god madras og kvalitetssengetøj kan gøre en stor forskel for din kropstemperatur om natten. Sørg for, at din madras ikke er for gammel og at dit sengetøj er af god kvalitet. Materialer som bomuld og uld er ideelle, da de tillader effektiv udluftning.

4. Undgå koffein og alkohol før sengetid

Både koffein og alkohol kan forstyrre kroppens temperaturregulering. Dette kan gøre dig mere tilbøjelig til at fryse om natten. Det er bedst at begrænse indtaget af disse stoffer, især tæt på sengetid.

masse energi

5. Brug naturlige materialer og flere lag

Bomuld og uld er gode valg for nattøj og sengetøj, da de tillader huden at ånde og hjælper kroppens temperaturregulering. At bære meget tøj i sengen, især flere lag, kan også være den rigtige måde at holde varmen på, for dem der har svært ved det.

Hvorfor fryser nogle mere end andre om natten?

Menneskekroppen er forskellig, og nogle mennesker har en naturligt lavere kropstemperatur end andre. At fryse om natten kan være en stor frustration, især hvis man ikke har ekstra tæpper eller en tykkere dyne man kan tage i brug.

Kvinder har tendens til at have en lavere kropstemperatur end mænd, hvilket kan gøre dem mere tilbøjelige til at fryse om natten. Alder, stofskifte og helbredstilstand kan også påvirke, hvor meget du fryser om natten. Hormonelle ændringer, som dem kvinder oplever under menstruation eller i overgangsalderen, kan også påvirke kropstemperaturen.

Hvorfor fryser man, når man er træt?

Når man er træt, kan kroppen reagere ved at nedsætte blodgennemstrømningen i huden. Dette resulterer i en koldere hudoverflade, hvilket får os til at fryse. Dog mindskes varmetabet i denne proces, da kroppen effektivt holder på varmen. Dette er en del af kroppens naturlige termoregulering, der hjælper med at bevare energi (Chronobiology, 2023).

Hvorfor fryser jeg meget og er træt?

At fryse meget og føle sig træt kan skyldes en række faktorer, herunder psykiske tilstande som angst og stress eller fysiske forhold som søvnmangel. Selvom langt de fleste tilfælde af kuldskærhed er harmløse, er det vigtigt at konsultere en læge, hvis symptomerne vedvarer eller forværres (Siencenorway, 2021).

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor fryser jeg om natten?

Der kan være flere årsager til, at du fryser om natten. Dette kan inkludere rumtemperaturen, kvaliteten af dit sengetøj, din krops naturlige temperaturregulering, eller helbredsmæssige årsager som hormonelle ændringer eller lavt stofskifte.

Hvorfor har jeg kolde fødder om natten?

Hvis du har kolde fødder om natten, kan det være et symptom på dårligt blodomløb. Selvom man måske er fristet til at pakke fødderne ind i tykke sokker, vil det ikke nødvendigvis løse problemet. I sådanne tilfælde kan varmen have svært ved at cirkulere tilbage til fødderne, uanset hvor godt de er pakket ind (Harvard Health, 2022).

Hvordan holder man sig varm om natten?

For at holde dig varm om natten kan du sørge for en optimal temperatur i soveværelset (16-18°C), bruge kvalitetssengetøj og madras, bære varmt nattøj, og overveje at bruge produkter som tyngdedyner fra anewsleep.dk. Undgå også koffein og alkohol før sengetid, da de kan forstyrre kroppens temperaturregulering.

Hvorfor er jeg begyndt at fryse meget?

Pludselige ændringer i din følsomhed over for kulde kan skyldes flere faktorer. Dette kan inkludere helbredsmæssige årsager som skjoldbruskkirtelproblemer, anæmi, dårlig blodcirkulation eller hormonelle ændringer. Hvis du oplever en pludselig ændring i, hvor meget du fryser, er det en god idé at konsultere en læge.

Hvorfor fryser jeg, når det er varmt?

Selvom det kan virke modstridende, kan nogle mennesker føle sig kolde, selv når det er varmt. Dette kan skyldes dehydrering, hvor kroppen mister evnen til korrekt at regulere temperaturen. Andre årsager kan være medicinske tilstande, som Raynauds sygdom, hvor blodkarrene i hænder og fødder indsnævres, hvilket fører til en følelse af kulde.

Kilder: Sleep Foundation & WebMD