Kan man sove for meget?
Tilbage til blog

Kan man sove for meget?

Søvnbehov varierer fra person til person, men det er alment kendt, at søvnmangel kan have negative konsekvenser for vores helbred. Men vidste du, at man kan sove for meget?

Forskning viser faktisk, at hvis man sover for meget øger man risikoen for slagtilfælde, træthed og grogginess, overvægt og øget risiko for tidlig død. Selvom en god nats søvn er vigtig, er det vigtigt at finde den rette balance for netop din krop.

Hvorfor sover jeg for meget?

Hypersomni er en tilstand, hvor man sover for meget og samtidig føler overdreven træthed i løbet af dagen. Årsagerne kan være søvnforstyrrelser som f.eks. søvnapnø, narcolepsi eller depression, men også indtagelse af medicin eller alkohol. Det kan have alvorlige konsekvenser for dagligdagen, som koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer, humørsvingninger og nedsat livskvalitet (SleepFoundation, 2022).

En undersøgelse hos lægen kan afdække årsagen til hypersomnien og igangsætte en passende behandling. Få mere viden om hypersomni og dens behandlingsmuligheder her.

Sover du for meget?

For lidt eller for meget søvn? Det er et spørgsmål, der kan være svært at besvare, netop fordi det varierer fra person til person. Men her er nogle generelle retningslinjer for at hjælpe dig med at finde ud af, om du får for meget eller for lidt søvn.

Små børn har brug for en masse søvn, mens behovet falder, jo ældre vi bliver. Efter 25-30 års alderen er søvnbehovet forholdsvis konstant, med et gennemsnit på 7½ timer. Men der er store individuelle forskelle. Nogle mennesker kan klare sig med mindre end seks timer søvn, mens andre har brug for ni timer eller mere. Begge dele kan betragtes som normalt, hvis der ikke i øvrigt er tegn på sygdom.

Så hvordan ved du, om du sover for meget? Det er egentlig simpelt: Hvis du føler dig udhvilet og ikke er træt om dagen, så får du en tilpas mængde søvn. Hvis du føler dig træt og uoplagt, så er det tid til at overveje, om du enten sover for meget eller for lidt. For den brede del af befolkningen er det dog anbefalet at få mellem 7-8 timers søvn.

Læs også vores artikel: Søvnbehov: Hvor meget skal man sove?

Hvorfor sover jeg for meget?

Der er flere årsager til, at nogle mennesker sover mere end andre. Det kan ikke altid tilskrives dovenskab. For eksempel kan teenagere have et større søvnbehov på grund af de fysiske og hormonelle forandringer, der sker i kroppen. Deres døgnrytme kan også være forstyrret, hvilket kan gøre dem mere trætte. Hos voksne kan kan det at man sover for meget, skyldes bl.a. medicinske årsager eller dårlige sovevaner.

Det er vigtigt at undersøge årsagen til oversøvn, så man kan tage skridt til at forbedre sine søvnvaner.

Jeg sover jo bare længe i weekenden?

Det kan være fristende at sove længe i weekenden, men det kan faktisk være mindre optimalt for din krops søvnrytme. Kroppen vænner sig nemlig til en fast søvnrytme, og hvis du sover længere end normalt i weekenden, kan det forvirre din krops naturlige søvnrytme. Det kan føre til, at du vågner fra de dybe søvnstadier i stedet for de lette, hvilket kan føre til træthed og grogginess når du står op.

Dog er det vigtigt at bemærke at dette ikke gælder for teenagere, da deres øgede behov for søvn ofte skyldes naturlige forandringer i kroppen og hormonelle ændringer, som kan føre til øget træthed og behov for mere søvn.

Læs mere også vores artikel: Bedre søvn: Sådan sover du bedre

Her er 7 tips til at undgå oversøvn:

Hvis du er en af dem, som føler at de sover meget, kan du følge nogle af disse 7 tips:

  1. Hold dig til en fast sove- og vågnetidsplan, også i weekenderne.
  2. Planlæg din dag, så du ved, hvad der skal ske, når du vågner.
  3. Sæt vækkeuret til at ringe efter omkring 8 timer.
  4. Skab en morgenrutine, så din krop automatisk vågner op.
  5. Brug tid på at bevæge dig, når du vågner, fx gå en tur eller gør noget husarbejde.
  6. Spis sundt og drik nok vand for at undgå dehydrering.
  7. Dyrk regelmæssig motion, men undgå hård træning lige før sengetid.

Søvnkvalitet fremfor søvnkvantitet

En god søvnkvalitet er langt vigtigere end kvantiteten af din søvn. Det er derfor vigtigere at du sover bedre, de timer du sover, end at du sover flere timer med en lavere søvnkvalitet. Hvis du føler, at du sover dårligt, selvom du sover i lang tid, kan det være forårsaget af flere faktorer. For eksempel kan lys og støj i soveværelset forstyrre din dybe søvn, hvilket kan føre til dårlig søvnkvalitet.

En dyne, der ikke passer til dig, kan også være en faktor, da det kan føre til ubehag og forstyrrelse af nattesøvnen. I mange tilfælde vil en tyngdedyne hæve kvaliteten af din nattesøvn, og reducere uro om natten.

Hos anew sleep er vi eksperter i god søvn, og vi bestræber os altid på at opfylde dine søvndrømme.

Kilder: Sleep Foundation, Healthline