Hvor meget søvn har vi brug for?
Tilbage til blog

Søvnbehov: Hvor meget søvn skal man have?

Hvor meget søvn har vi brug for? Dette spørgsmål har været debatteret af forskere og læger i mange år. Nogle siger, at vi har brug for otte timers søvn. Andre mener, at vi kun har brug for seks timer. En tredje gruppe mener, at den nødvendige søvn varierer fra person til person.

I dette blogindlæg vil vi undersøge de forskellige holdninger til, hvor meget søvn vi har brug for. Så læs videre for at finde ud af, hvor meget søvn du bør få hver nat!

Hvor meget skal man sove?

Mange går efter 7-8 timers søvn om natten, men faktum er, at søvnbehovet kan variere fra person til person. Mens nogle har brug for 4-5 timers søvn, har andre behov for op til 12 timers søvn per nat. Det vigtige er at finde den mængde søvn, der passer til din krop og dit livsstil, så du vågner op følelsesoplagt og klar til at tackle dagen. Lyt til din krop og juster dit søvnmønster, hvis du oplever træthed eller uoplagthed i løbet af dagen (CDC, 2022).

Hvad er dit søvnbehov?

I de første par år af vores liv har vi brug for meget søvn og sover det meste af dagen. Efterhånden som vi bliver ældre, får vi brug for mindre og mindre søvn.

Det er dog forskelligt fra person til person, hvor meget søvn den enkelte har brug for. Nogle mennesker kan fungere helt fint med seks timers søvn om natten, mens andre har brug for otte eller flere timers søvn om natten for at føle sig frisk og veludhvilet.

Søvnbehovet for voksne over 18 år er typisk 7-9 timers søvn.

Så hvordan ved du, hvor meget søvn du har brug for? Desværre findes der ikke et entydigt svar. Men ved at prøve dig frem med forskellige mængder søvn, kan du finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig.

En god måde at prøve dig frem er ved at gå i seng på det samme tidspunkt hver aften i en uge og se, hvordan du har det næste dag. Hvis du fortsat føler dig ved middagstid og tidligt på eftermiddagen, kan det være et tegn på, at du har brug for mere søvn. Hvis du omvendt finder ud af, at du føler dig sløv efter at have sovet ni timer, skal du måske skære ned på din søvntid.

Det vigtigste er følgende: Lyt til din krop og find ud af, hvor meget søvn den har brug for.

Læs også vores artikel: Sådan undgår du nattesved

Så meget søvn skal du have

Hvorfor er søvn vigtigt?

Søvn er vigtig for vores generelle velvære og sundhed. Det er i løbet af søvnen, at kroppen reparerer og genopbygger sig selv, og det er også i løbet af søvnen, at hjernen sorterer og lagrer oplysninger.

Der er fire hovedfaser af søvnen, som man går igennem i løbet af en nat. Disse faser kaldes søvncyklusser.

 1. Let søvn (N1): I denne fase falder du ind i søvn og er let at vække. Du bevæger dig mindre og har en lavere kropstemperatur.

 2. Dyb søvn (N2): I denne fase er du dybt sovende og er sværere at vække. Du bevæger dig endnu mindre og har en endnu lavere kropstemperatur.

 3. REM-søvn: REM står for "rapid eye movement", og i denne fase bevæger øjnene sig hurtigt under øjenlågene. Dette er den fase, hvor du drømmer. I REM-søvn er du endnu sværere at vække, og du har en højere hjertefrekvens og åndedrætsfrekvens.

 4. Cyklussen gentager sig: Efter REM-søvn går du tilbage til let søvn og begynder at gå igennem søvncyklusserne igen. Gennemsnitligt går du igennem fire til fem søvncyklusser om natten.

Hver søvncyklus varer omkring 90 minutter, og i løbet af en nat vil du gå igennem alle fire faser flere gange. Det er normalt at vågne kortvarigt mellem søvncyklusserne, selv om du måske ikke bemærker det.

Læs også vores artikel: Du kan ikke sove? Her er 10 gode råd til dig

Hvor meget søvn skal børn have?

Det afhænger af barnets alder. Spædbørn har typisk brug for ca. 16 timers søvn om dagen, mens børn i skolealderen har brug for ca. 9-11 timers søvn om natten. Teenagere kan have brug for op til ti timers søvn om natten. 

Hvor meget søvn har børn brug for?

 • 0-3 måneder: 14-17 timer
 • 4-11 måneder: 12-15 timer
 • 1-2 år: 11-14 timer
 • 3-5 år: 10-13 timer
 • 6-13 år: 9-11 timer
 • 14-17 år: 8-10 timer
 • 18-25 år: 7-9 timer
 • 26-64 år: 7-9 timer
 • Over 65 år: 7-8 timer

Ovenstående tabel kommer fra National Sleep Foundation og er baseret på 18 læger og eksperter indenfor søvn. Sammen gennemgik de hundredevis af videnskabeligt godkendte undersøgelser om søvn og kom frem til disse retningslinjer. Læs hele vores guide om børns søvnbehov.

Hvor mange timer skal man sove?

Generelt anbefales det, at voksne får omkring 7-8 timers søvn, men det varierer fra person til person. Det vigtigste er, at du føler dig udhvilet og ikke er søvnig om dagen. Nogle mennesker har brug for mindre end seks timers søvn, mens andre har brug for mere end ni timer. Lyt til din krops behov og sørg for at få den søvn, der gør dig udhvilet og klar til dagen (SleepFoundation, 2022).

Hvordan kan jeg vide, om jeg får nok søvn?

Hvis du føler dig træt hele tiden og ikke har energi, får du måske ikke nok søvn. Andre symptomer på søvnmangel omfatter:

 • Du gaber ofte.
 • Du har svært ved at holde dig vågen.
 • Du har nedsat dømmekraft.
 • Du har humørsvingninger.
 • Du har svært ved at koncentrere dig.

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det en god idé at forsøge at få mere søvn. Lyt til din krop, og find ud af, hvad der fungerer bedst for dig.

Hvordan kan jeg sove bedre?

Der er mange ting, du kan gøre for at sove bedre, herunder:

 • Gå i seng og vågn op på samme tid hver dag.
 • Få motion regelmæssigt.
 • Undgå koffein og alkohol før sengetid.
 • Begræns skærmtid før sengetid.

Det er også en mulighed at skifte din dyne ud med en tyngdedyne. Denne dyne hjælper med at berolige kroppen med sin tyngde og fremmer dermed en bedre søvn. Læs mere om vores tyngdedyne til voksne her.

Hvis du vil have flere tips til at sove bedre, kan du læse vores mere detaljerede guide til bedre søvn.

Kom i gang med at sove godt

Så der har du det  en lille guide til søvn, og hvor meget du har brug for. Ved at eksperimentere med forskellige mængder søvn kan du finde ud af, hvor meget søvn din krop har brug for.

Så kom i gang med at sove bedre  allerede i dag.