Kolik
Tilbage til blog

Behandling af spædbarnskolik: Sådan lindrer du kolik hos dit spædbarn

Spædbarnskolik er når en sund baby græder meget. Det betyder, at barnet græder i over 3 timer om dagen, mindst 3 dage om ugen, i 3 uger - et mønster vi kender som 3 måneders kolik. Et barn under 5 måneder, typisk mellem 1-4 måneder, kan udvikle kolik. Hvert år er der tale om kolik hos 10-20% af de omkring 60.000 danske spædbørn.

Mange ting kan gøre, at en baby får kolik. Kolik skyldes potentielt nakkesmerter, dårlige ammeteknikker eller et umodent nervesystem. Men trods al vores information, ved vi ikke altid hvorfor et barn under 5 måneder udvikler kolik. Nogle babyer med kolik får det bedre af kiropraktik, fodrefleksologi, akupunktur eller mælkesyrebakterier.

De typiske symptomer på kolik er højlydt gråd i flere timer, at barnet trækker benene op og knytter hænderne. Kolik kommer ofte i den første måned og stopper som regel, når barnet er omkring tre til fem måneder gammel.

Selvom sundhedsplejersker kan hjælpe forældre med at finde behandling af kolik, findes der ikke en medicin der bare fjerner det. Men der er ting man kan gøre hjemme for at hjælpe.

Der er forskellige tiltag man kan gøre hjemme ved kolik, såsom at bære babyen, give den varme, rokke den stille eller massere maven blidt mod uret. Det er vigtigt at få hjælp og vide, at kolik går over med tiden.

Hvad er kolik?

Kolik defineres som langvarige skrigeture eller uro hos et spædbarn, typisk mere end 3 timer om dagen i mere end 3 dage om ugen. Det kan være svært at trøste børn med kolik, og det kan være en udfordrende tid for forældrene.

Definition af kolik

Kolik er når en baby græder meget. Børn med kolik græder i flere timer hver dag. En mulig årsag til kolik kan være, at babyer græder fordi de har ondt i maven. Barnet græder, trækker benene op og knytter ofte hænderne under anfald af kolik.

Denne tilstand starter normalt i den første måned af babyens liv. Godt nyt er, at det ofte går væk når babyen er omkring 3 måneder gammel. Cirka 15% af alle spædbørn har perioder med kolik.

Det er ikke let at finde ud af hvorfor babyen har kolik, for der er ikke en test der kan vise det. Det vigtigste er først at sikre sig, at barnets gråd ikke skyldes noget alvorligt.

Symptomer på kolik hos spædbarn

Efter at have forstået, hvad kolik er, kan vi kigge på de tegn, der viser, om en baby har kolik. Babyer med kolik græder meget. De kan skrige højt i flere timer. Dette starter ofte uden en klar årsag.

Barnet trækker benene op til maven og knytter sine små næver. Disse symptomer begynder som regel i den første måned efter fødslen. De fleste babyer stopper med at have kolik, når baby er omkring 3 måneder gammelt.

Det kalder nogle for "tre-måneders kolik". Babyer kan virke helt utrøstelige, når de har kolik. Dette er hårdt for både babyen og forældrene. Cirka 15% af alle nyfødte får kolik.

Det er vigtigt at huske, at det er en normal del af livet for disse små børn.

Årsager til spædbarnskolik

Kolik hos spædbørn kan skyldes forskellige biologiske og psykologiske faktorer, herunder tarmproblemer, overfølsomhed over for visse fødevarer, eller manglende evne til at regulere følelser og stimuli.

Det er vigtigt at forstå de mulige årsager for at kunne håndtere og lindre kolik hos spædbørn.

Almindelige årsager og myter

Spædbarnskolik kan gøre små børn meget kede af det. Mange tror, de ved, hvorfor et barn får kolik, men ofte er disse ideer forkerte.

 • Tarmsystemet er ikke færdigudviklet: Dette kan få babyens mave til at gøre ondt.
 • Barnet sluger for meget luft når det spiser: Det giver gas og ubehag.
 • Overfølsomhed over for mad: Nogle børn reagerer stærkt på visse fødevarer som komælk.
 • For lidt stimulering: Babyer har brug for at blive holdt og snakket med.
 • For meget stimulering: Støj og travlhed kan være for meget for nogle babyer.
 • Stress hos moderen: Hvis en mor er stresset, kan det påvirke barnet.
 • Myter om dårlige forældre: Kolik har intet at gøre med om du er en god forælder.

Biologiske og psykologiske faktorer

Efter at have set på almindelige årsager og myter, lad os så tage et kig på hvad der sker inde i barnet. Nogle babyer har hormoner og biologiske ting i kroppen, som kan gøre dem mere urolige.

Dette kan være en del af årsagen til at barnet lider af kolik. Derudover kan måden babyens mor og far reagerer på gråden, også spille en rolle. Forældre kan blive meget trætte og stressede, når deres baby græder meget.

Dette kan gøre hele situationen sværere for både forældre og barnet. Husk at snakke med en sundhedsplejerske eller læge, hvis du tror dit barn har det svært. De kan have gode råd eller behandling, som kan hjælpe din baby med kolik.

Diagnose og undersøgelser

Når dit spædbarn viser tegn på kolik, er det vigtigt at søge hjælp fra en læge eller sundhedsplejerske for at få en korrekt diagnose. Der findes diagnostiske kriterier, og det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår man bør kontakte en professionel.

Diagnostiske kriterier

Opdaterede diagnosekriterier for spædbarnskolik inkluderer overdreven gråd i mere end 3 timer om dagen, på mere end 3 dage om ugen, i over 3 uger hos en ellers sund baby med normal vægtøgning.

Den nye Rom IV-kriterier for spædbarnskolik har udvidet aldersgrænsen og kræver en kortere observationsperiode, hvilket potentielt øger prævalensen af tilstanden.

Når du skal kontakte en læge

Når du ser symptomer på kolik hos dit spædbarn, og du er bekymret for dets velbefindende, er det vigtigt at kontakte en læge. Kolikken kan have lignende symptomer som andre potentielt alvorlige tilstande såsom tarmobstruktion på grund af brok.

Der er ingen specifikke tests for kolik, men at få udelukket andre tilstande er vigtigt. Ved mistanke om refluks-sygdom bør udredning for underliggende årsager være første prioritet, da behandling af en eventuel underliggende årsag er afgørende.

Så kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at dit spædbarn lider af kolik, så de kan udelukke andre alvorlige tilstande og vejlede dig i den rigtige retning.

Behandlingsmetoder for spædbarnskolik

Behandlingsmetoder for spædbarnskolik omfatter generelle råd til håndtering af kolik derhjemme, medicinsk behandling og naturlige alternativer samt osteopati og andre fysiske behandlingsformer.

Forældre spiller også en vigtig rolle i at håndtere kolik hos deres spædbarn, og selvomsorg er afgørende i denne udfordrende periode.

Generelle råd til håndtering i hjemmet

Når dit spædbarn har kolik, kan du gøre følgende for at hjælpe med håndteringen derhjemme:

 1. Bære barnet tæt på kroppen i en slynge eller bæresele for at give tryghed og nærhed.
 2. Sørg for et stille og roligt miljø uden for mange stimuli, som kan overstimulere barnet.
 3. Prøv blid gyngning eller vuggende bevægelser for at berolige barnets uro.
 4. Massér forsigtigt barnets mave med urets retning med let tryk for at lindre ubehaget.
 5. Sikre regelmæssig og tilstrækkelig søvn, da træthed kan forværre symptomerne.
 6. Varme komprimerer på maven eller ryggen kan også give lindring og komfort.

Medicinsk behandling og naturlige alternativer

Efter at have prøvet generelle råd til håndtering af kolik derhjemme, kan du overveje medicinsk behandling og naturlige alternativer. Her er nogle muligheder:

 1. Medicinske midler: Nogle gange kan læger ordinere medicin til spædbørn med kolik for at lindre symptomerne.
 2. Probiotika: Forskning tyder på, at probiotika kan have en positiv virkning på spædbarnskolik ved at regulere tarmfloraen.

Osteopati og andre fysiske behandlingsformer

Når medicinsk behandling ikke er effektiv, kan osteopati være en mulighed for at lindre kolik hos spædbørn. Osteopati fokuserer på at identificere og korrigere muskulære spændinger eller ubalancer, som kan bidrage til barnets ubehag.

Desuden kan sansemotoriske forløb hos en ergoterapeut samt ammevejledning også være nyttige i behandlingen af spædbarnskolik. Disse fysiske behandlingsformer har vist sig at give lettelse for nogle kolikbørn ved at arbejde med kroppens fysiske reaktioner og muskulære system.

Forældrenes rolle og selvomsorg

Forældrenes rolle er vigtig i behandlingen af spædbarnskolik, og det er vigtigt at fokusere på selvomsorg. At tage sig af et spædbarn med kolik kan være udfordrende, så det er vigtigt for forældre at sørge for deres eget velvære og søge støtte fra andre i samme situation.

Vigtigheden af forældres velvære

Forældres velvære er afgørende, når de håndterer et barn med kolik. Faktisk viser en skandinavisk undersøgelse, at professionel støtte til forældre, der oplever kolik hos deres barn, er af stor betydning.

Det kan være udfordrende at trøste og berolige et kolikbarn, og det er derfor vigtigt, at forældrene tager sig af deres eget velvære for at kunne være stærke og støttende for deres barn.

Derfor er det nødvendigt, at forældrene modtager støtte fra sundhedsplejersken og egen læge under denne stressende periode.

Fem gode råd til kolikramte forældre

 1. Vær opmærksom på din egen velvære. Det er vigtigt at tage sig af dig selv for at kunne håndtere situationen bedre.
 2. Skab et supportnetværk med venner, familie eller støttegrupper. Det kan være gavnligt at tale med andre i lignende situationer og dele erfaringer.
 3. Sørg for at få tilstrækkelig hvile og støtte fra partneren eller en anden pålidelig person, så I kan aflaste hinanden.
 4. Brug afspændingsteknikker som meditation eller dyb vejrtrækningsøvelser for at reducere stressniveauet.
 5. Vær realistisk omkring forventninger og søg professionel hjælp, hvis det bliver overvældende.

Det er normalt at føle sig overvældet i denne situation. Men ved at tage disse skridt kan du bedre håndtere udfordringerne ved spædbarnskolik.

Perspektiver og prognose

Efter at have lært om behandlingsmetoderne for spædbarnskolik, er det vigtigt at se fremad og have realistiske forventninger til barnets udvikling. Det er vigtigt at huske, at kolik som regel forsvinder af sig selv, og at forældrene bør søge støtte fra venner, familie og sundhedsfagligt personale.

Det går over: Opbyggende ord og forventninger

Baby kolik kan være udfordrende, men det går normalt over af sig selv. Sundhedspersonale og andre forældre kan støtte og opmuntre dig, mens du håndterer baby som er ramt af kolik. Husk, at der er forskellige behandlingsmetoder, og det kan tage lidt tid at finde den rigtige løsning for din baby.

Det er vigtigt at have realistiske forventninger og huske, at baby kolik er en midlertidig tilstand, så du bedre kan håndtere stress og frustrationer forbundet med det.

Jo mere støtte og opmuntring du får fra andre forældre, der har haft lignende oplevelser, desto mere trøst og håb kan det give dig. Sundhedsfagfolk vil være der for at hjælpe dig igennem denne udfordrende tid.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er kolik, og hvordan ved jeg, om mit barn har det?

Kolik er når et barn græder meget, ofte mere end 3 timer dagligt, uden en klar årsag. Det sker mest hos babyer op til 3 måneders alderen. Hvis dit barn græder meget og virker utrøsteligt, kan det være tegn på kolik.

Hvor længe varer kolik?

Kolik starter ofte i de første 6 uger af en babys liv og forsvinder som regel af sig selv omkring barnets 4- til 5-måneders alder.

Kan jeg gøre noget for at hjælpe min baby med kolik?

Ja, der er forskellige råd som kan hjælpe en baby med kolik. Snak med din læge eller sundhedsplejerske, og prøv at finde ro og trøst for barnet. Noget mad kan også hjælpe, som for eksempel modermælkserstatning der ikke indeholder komælk.

Er kolik normalt, og skal jeg bekymre mig?

Selvom det kan være hårdt når dit barn lider af kolik, er det helt normale grædeture. Sørg for at barnet har en normal vægtstigning og snak med sundhed.dk eller din læge hvis du er bekymret.

Kan alternativ behandling som kiropraktik eller akupunktur hjælpe mit barn med kolik?

Nogle forældre bruger alternativ behandling som kiropraktik eller akupunktur for at lindre symptomerne på kolik. Det er vigtigt at tale med en sundhedsekspert før du prøver disse metoder.

Hvad er årsagen til kolik?    

Årsagen til kolik er ukendt, men der er flere teorier om, hvad der kan forårsage det. Nogle mulige årsager inkluderer fordøjelsesproblemer, luft i tarmene, sensitivitet over for visse fødevarer, hormonelle ændringer og reaktioner på stress eller angst. Det er dog vigtigt at bemærke, at kolik kan variere fra baby til baby, og derfor kan årsagen være forskellig fra tilfælde til tilfælde. Det er altid bedst at konsultere en læge, hvis du mistænker, at dit barn lider af kolik, så de kan undersøge situationen nærmere og give dig den bedst mulige vejledning.

Kilder: Mayo Clinic, KidsHealth, NHS