Nattetisseri
Tilbage til blog

Nattetisseri: 5 gode råd til at stoppe med at tisse om natten

Nattetisseri, eller nykturi, er når du ofte skal tisse om natten. Det kan røre mange, men især folk over 50 år. Over halvdelen af alle danskere over 50 år og op til 70% af dem over 65 oplever det.

Når blæren ikke kan holde så meget, eller kroppen laver mere tis om natten, kan det være et tegn på sygdomme som kræft i blæren eller prostata og nyresygdomme. At ændre hvad du drikker om aftenen og at du sørger for at du rør dig hver dag kan hjælpe.

At sove med hovedet højt kan også gøre en forskel.

Øvelser for bækkenbunden kan også hjælpe dig med at styre din blære. Brug medicin med forsigtighed, og søg læge, hvis nattetisseri bliver ved med at forstyrre din dag eller søvn.

Læs videre for gode råd til mindre nattetisseri!

Hvad er nattetisseri (Nykturi)?

Nattetisseri, også kendt som nykturi, betyder, at man skal op og tisse om natten. Det sker, når kroppen laver for meget urin om natten som overstiger ens blærekapacitet. Folk med nykturi vågner ofte flere gange for at gå på toilettet.

Det kan gøre, at de ikke sover godt. Faktisk er nykturi noget mange oplever, og det rammer både mænd og kvinder.

Der er forskellige grunde til, at folk får nykturi. Nogle gange er det fordi de drikker for meget væske inden sengetid. Andre gange kan det være tegn på en sygdom som diabetes eller problemer med hjertet eller nyrene.

Nu skal vi se nærmere på, hvad der forårsager denne irriterende tilstand, som gør at mange går på toilettet om natten.

Årsager til nattetisseri

Nattetisseri kan skyldes natlig polyuri, livsstilsfaktorer eller underliggende medicinske tilstande. Årsagerne kan variere, og det er vigtigt at få en medicinsk evaluering for at finde den specifikke årsag til problemet.

Natlig polyuri

Natlig polyuri betyder, at kroppen laver for meget tis om natten. Dette sker oftere hos folk over 50 år. Over halvdelen af alle i denne aldersgruppe oplever at skulle op for at tisse om natten.

Kroppen skal normalt lave mindre tis, når du sover, men med natlig polyuri gør den det ikke.

Alderen kan få blæren til at holde mindre tis, og nyrerne kan producere mere. Nogle gange viser natlig polyuri, at der er andre sygdomme som kræft i blæren eller i prostata. Problemer med nyrerne kan også være årsagen.

Tilstanden kan være farlig, specielt for ældre, fordi det øger risikoen for at falde, når de står op om natten for at gå på toilettet.

Livsstilsfaktorer

Efter at have snakket om urinproduktion om natten, vender vi nu opmærksomheden mod vores vaner. Livsstilsfaktorer spiller en stor rolle i nattetisseri. Her er nogle gode råd til hvordan du kan minimere problemet:

  • Drik mindre væske om aftenen. Efter klokken 19 bør du skære ned på mængden af drikkevarer, specielt dem der kan gøre dig tissetrængende som kaffe og alkohol.
  • Motion er godt for helbredet, men prøv ikke at lave hård træning lige inden du skal sove. Det kan holde dig vågen og øge trangen til at tisse.
  • Spis sundt og balanceret hele dagen. En god kost kan hjælpe din krop med at fungere bedre, også om natten.
  • Hold en god vægt. Overvægt kan presse på blæren og gøre det sværere at holde sig.
  • Ryg ikke og drik mindre alkohol. Disse ting kan irritere blæren og gøre den mere aktiv om natten.
  • Lav afslapning før sengetid til en del af din rutine. Meditation eller rolig musik kan hjælpe dig med at falde i søvn uden trang til at tisse.
  • Gør dit soveværelse mørkt og stille. Det hjælper dig med at sove bedre uden forstyrrelser fra et behov for at gå på toilettet og tisse en eller flere gange i løbet af natten.

Underliggende medicinske tilstande

Udover livsstilsfaktorer kan det også skyldes problemer inde i kroppen. Nogle gange er det et tegn på, at noget mere alvorligt er galt. Blærekapaciteten kan være mindre, eller kroppen producerer for meget urin.

Det kan komme af sygdomme som nyresygdom eller blærekræft, og det er vigtigt at finde ud af, om der er en sygdom bagved, så man kan få den rette behandling.

Prostata problemer hos mænd kan også føre til nattetisseri. Hvis prostata er forstørret, kan det trykke på blæren og gøre det svært at holde på urinen. Det kan være nødvendigt at gå til en speciallæge for at få en grundig undersøgelse.

Her kan man få hjælp til at finde årsagen og den bedste behandling for at stoppe med at tisse om natten.

5 effektive råd til at reducere nattetisseri

Begræns væskeindtag før sengetid, undgå diuretiske drikkevarer om aftenen, skab en sovevenlig atmosfære, overvej bækkenbundstræning, få en medicinsk evaluering, brug medicin med omhu og anvend hjælpemidler og teknikker for at reducere dine toiletbesøg om natten.

Begræns væskeindtag før sengetid

Ved at begrænse dit væskeindtag før sengetid kan du reducere at skulle op om natten. Drik ikke for meget væske, især kaffe, te, øl og alkohol efter kl. 19. Da det at skulle tisse om natten kan være et resultat af øget urinproduktion i løbet af natten, kan det være gavnligt at undgå dehydrerende drikke om aftenen.

Skab en sovevenlig atmosfære

Når det kommer til at skabe de bedste betingelser for en god nattesøvn og reducere hyppige toiletbesøg om natten, kan det at skabe en sovevenlig atmosfære have en stor indflydelse.

Det anbefales at holde soveværelset mørkt, køligt og stille for at forbedre søvnkvaliteten. Reducering af lysstimuli omkring sengetid kan hjælpe kroppen med at producere mere søvnhormonet, melatonin, og dermed reducere hyppigheden af at skulle tisse om natten.

Overvej bækkenbundstræning

Bækkenbundstræning kan hjælpe med at reducere nattetisseri. En stærkere bækkenbund kan gøre det lettere at kontrollere blæren, og kan ifølge fagfolk være en effektiv metode til at lindre problemet.

Få en medicinsk evaluering

Når du har forsøgt livsstilsændringer og andre råd uden succes, er det vigtigt at få en medicinsk evaluering. Dette kan hjælpe med at identificere eventuelle underliggende helbredsproblemer, som kan være årsagen til dit nattetisseri.

Nattetisseri kan være et symptom på alvorlige sygdomme som diabetes og hjertetilfælde, så en medicinsk evaluering kan hjælpe med at udelukke disse tilstande.

Det kan være en god idé at søge hjælp fra en faglig person som en læge eller en specialist for at få en vurdering og eventuel behandling af dit nattetisseri. Gennem en medicinsk evaluering kan du få klarhed over årsagerne til dit nattetisseri og modtage den passende behandling.

Brug medicin med omhu

Når du har fået en medicinsk evaluering og fundet ud af, hvad der forårsager dit nattetisseri, kan din læge anbefale medicin. Det er vigtigt at bruge medicin med omhu og følge lægens anvisninger nøje.

Nogle lægemidler kan hjælpe med at reducere hyppigheden af at skulle tisse om natten, men de kan også have bivirkninger. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle ændringer i kroppens reaktioner og rapportere dem til din læge.

Der er forskellige typer medicin, der kan være effektive afhængigt af årsagen til dit nattetisseri, så det er vigtigt at finde den rette behandling i samråd med en læge. Ved brug af medicin er det vigtigt at forstå virkningerne og bivirkningerne samt at følge lægens instruktioner om korrekt dosering og brug.

Livsstilsændringer for at forebygge nattetisseri

Forskellige livsstilsændringer, herunder en sund kost, regelmæssig motion og vægtkontrol, kan bidrage til at forebygge at skulle op om natten. Disse ændringer kan hjælpe med at reducere hyppigheden af natlig vandladning og forbedre søvnkvaliteten.

Sund kost

For at forebygge nattetisseri kan det være hjælpsomt at tænke over, hvad man spiser og drikker. Undgå at drikke for meget væske efter kl. 19, især kaffe, te, øl og alkohol. Disse drikkevarer kan øge hyppigheden af nattetisseri.

Sund kost og væskeindtag i løbet af dagen kan også have en positiv indflydelse på dit nattetisseri.

Regelmæssig motion

Motion i løbet af dagen kan hjælpe med at reducere behovet for at tisse om natten ved at minske blærekapaciteten.

Det er vigtigt at undgå intens motion lige inden sengetid, da dette kan øge kroppens behov for at tømme blæren om natten. Så det er bedst at få motion i løbet af dagen og undgå at træne lige før sengetid for at reducere nattetisseri.

Vægtkontrol

Vægtkontrol spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af nattetisseri. Overvægtige personer har større risiko for at opleve hyppig vandladning om natten. Ved at opretholde en sund vægt kan man reducere trykket på blæren, hvilket kan mindske behovet for at stå op om natten for at tisse.

Dette viser, at vægtkontrol ikke kun er vigtig for generel sundhed, men også kan have en positiv indflydelse på natlige toiletbesøg.

Hvornår skal man søge hjælp?

Hvis du oplever vedvarende problemer med nattetisseri eller hvis det påvirker din dagligdag og arbejdsliv, bør du søge hjælp fra en læge. Læs mere om effektive råd til at reducere nattetisseri ved at læse resten af bloggen.

Vedvarende problemer med nattetisseri

Vedvarende problemer med nattetisseri kan være tegn på alvorlige underliggende sygdomme som diabetes, nyresygdomme eller overaktiv blære. Dette kan have negative konsekvenser for søvnkvaliteten og helbredet på længere sigt.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på disse symptomer og søge hjælp, hvis problemet fortsætter.

Påvirkning af dagligdagen og arbejdslivet

De natlige ture til toilettet kan påvirke dagligdagen betydeligt, især for dem over 50 år. Det kan føre til træthed og nedsat koncentration på grund af manglende søvn. Følelsen af at være generet af hyppig vandladning om natten kan medføre en forstyrrelse i arbejdslivet og daglige aktiviteter.

Undersøgelser viser, at 61% af de berørte føler sig trætte i løbet af dagen på grund af vågne om natten, hvilket kan have en negativ indvirkning på arbejdspræstationen og den generelle livskvalitet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg skal på toilettet om natten?

Hvis du skal tisse flere gange hver nat, kan det hjælpe at føre et væske- og vandladningsskema, så du kan se, hvad du drikker og hvornår.

Hvad er nykturi?

Nykturi er det latinske udtryk for, når man tisser en eller flere gange hver nat og bliver forstyrret af det.

Kan nattetisseri behandles med medicin?

Ja, i nogle tilfælde kan medicin der indeholder hormonet vasopressin hjælpe med at mindsker urinproduktionen om natten.

Hvad kan man gøre for at undgå nattetisseri?

 

For at undgå nattetisseri kan du følge disse råd: Undgå overdreven væskeindtagelse efter kl. 19, specielt koffeinholdige drikke. Desuden, tøm blæren før sengetid. Overvej også at justere dit daglige vandindtag, hvis du ligger over det anbefalede niveau på 2 liter. Disse enkle ændringer kan reducere nattetisseri betydeligt.

Hvad skyldes nattetisseri?

Nattetisseri, som påvirker mere end halvdelen af alle danskere over 50 år, kan have flere forskellige årsager. Det kan være resultatet af en mindsket blærekapacitet, hvilket er almindeligt med alderen. Derudover kan en øget urinproduktion om natten være en faktor. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at nattetisseri i nogle tilfælde kan være et symptom på forskellige sygdomme. Forståelse af årsagerne til nattetisseri er afgørende for effektiv behandling og forbedring af livskvaliteten.