Melatonin
Tilbage til blog

Melatonin - Sådan påvirker det din søvn

Melatonin, også kaldet "søvnhormonet", spiller en afgørende rolle i kroppens naturlige søvncyklus. Dette hormon, som kroppen producerer i pinealkirtlen, er ofte centrum for diskussion, især når det kommer til dets anvendelse som et kosttilskud for dem, der kæmper med søvnløshed og andre søvnproblemer. I denne blog dykker vi dybere ned i emnet om melatonin, dets funktioner, hvordan melatonin virker som et lægemiddel og potentielle bivirkninger.

Hvad er søvnhormonet melatonin?

Søvnhormonet melatonin er et naturligt forekommende hormon i kroppen, som produceres af pinealkirtlen - en lille kirtel i hjernen. Melatonin udskilles af den lille koglekirtel i hjernen, når dagslyset forsvinder. Dets produktion og frigivelse er påvirket af dagslys og mørke. Med andre ord, når det bliver mørkt om aftenen, signalerer vores øjne til hjernen, at det er tid til at producere mere melatonin. Når det bliver lyst igen, dannes der mindre melatonin (JohnsHopkinsMedicin, 2023).

Hvordan virker melatonin?

Melatonin virker på kroppen ved at påvirke kroppens "indre ur", der er ansvarlig for at reuglære temperatur, søvn og følelsen af træthed. Udsættelse for lys, for eksempel i forbindelse med natarbejde og skærmbrug, hæmmer udskillelsen af melatonin i kroppen (NCCIH, 2022).

Hvornår producerer kroppen melatonin?

Som tidligere nævnt producerer kroppen melatonin i respons på mørke. Produktionen begynder typisk om aftenen, når solen går ned, og fortsætter gennem natten. Niveauet topper omkring midnat og begynder derefter at falde. Under dagslystimerne er niveauet af melatonin typisk meget lavt eller næsten ikke-eksisterende.

Kroppen producerer melatonin i respons på mørke

Regulering af døgnrytme

Melatonin er afgørende for reguleringen af vores døgnrytme, også kendt som vores circadiske rytme. Dette hormon hjælper med at synkronisere vores krops interne ur med dagens lys. Når melatonin niveauet stiger om aftenen, føler vi os trætte og søvnige, hvilket forbereder os til søvn. Når niveauet falder om morgenen, bliver vi mere vågne og opmærksomme. 

Regulering af hormoner

Udover at regulere søvn, har melatonin også en rolle i reguleringen af andre hormoner i kroppen, herunder reproduktionshormoner. Forskning har vist, at melatonin kan påvirke tidspunktet for puberteten samt menstruationscyklussen hos kvinder.

Melatonin som lægemiddel

På grund af dets evne til at regulere søvn, er melatonin blevet undersøgt som et potentielt lægemiddel for forskellige søvnforstyrrelser. Det er ofte blevet brugt til behandling af jetlag, forsinket søvnfase-syndrom og andre døgnrytme forstyrrelser.

Læs også: Sådan undgår du jetlag.

Melatonin som sovemiddel

Mange mennesker bruger melatonin som et naturligt sovemiddel. Melatonin piller, som de mest udbredte, kan findes i forskellige styrker og doser. Det er vigtigt at bemærke, at mens melatonin kan hjælpe nogle mennesker med at falde i søvn hurtigere, kan det ikke nødvendigvis hjælpe alle.

Hvor hurtigt melatonin virker, kan varierer. For mange kan effekten mærkes indenfor 30 minutter til en time efter indtagelse, men dette er individuelt fra person til person.

Melatonin som sovemiddel

Bivirkninger ved melatonin

Mulige bivirkninger ved melatonin

- Risko for depression
- Øget træthed
- Svimmelhed
- Hovedpine
- Kvalme
- Maveproblemer
- Humørændringer
- Melatonin kan påvirke balancen af hormonerne i kroppen (NHS, 2023).

Som med alle lægemidler og kosttilskud, er der potentiale for bivirkninger ved indtagelse af melatonin. Nogle af de mest almindelige bivirkninger inkluderer:

Er melatonin afhængighedsskabende?

I modsætning til andre søvnmediciner er der indtil videre ikke dokumenteret tilfælde af tolerans eller afhængighed ved brug af melatonin. Dog er der bekymringer om potentielle langsigtede skadelige virkninger, som endnu ikke er fuldt forstået (ClevelandClinic, 2022).

Afslutningsvis er melatonin et fascinerende og vigtigt hormon i kroppen, der spiller en nøglerolle i reguleringen af vores søvn. Uanset om du overvejer at tage melatonin som et kosttilskud eller blot ønsker at forstå dets virkning bedre, håber vi, at denne guide har givet dig en dybere indsigt i emnet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken dosis melatonin jeg skal tage?

Doseringen af melatonin varierer fra person til person. Generelt anbefales det at starte med en lav dosis (f.eks. 1 mg eller 3 mg) og se, hvordan kroppen reagerer. Hvis du overvejer at tage melatonin, bør du konsultere din læge for at diskutere den bedst egnede dosis for dig og eventuelle interaktioner med andre lægemidler, du tager.

Adskiller melatonin sig fra andre sovemidler?

Melatonin er et naturligt forekommende hormon i kroppen, hvilket gør det forskelligt fra syntetiske sovemidler. Mens mange sovemidler arbejder ved at fremkalde en sedativ virkning, hjælper melatonin med at regulere kroppens naturlige søvncyklus cyklus.

Kan jeg blive afhængig af melatonin?

Selvom melatonin generelt betragtes som sikkert for kortvarig brug, er forskningen om langtidsbrug begrænset. Der er endnu ikke klare beviser for, at man kan udvikle en fysisk afhængighed af melatonin. Dog bør du altid følge doseringsanbefalingerne og tale med en læge, før du begynder at tage det regelmæssigt.

Er der en sammenhæng mellem melatonin og kræft?

Interessen for melatonin i forhold til kræft bunder bl.a. i nogle undersøgelser, der har vist en sammenhæng mellem nedsat melatonin niveau og øget risiko for kræft. Desuden tyder nogle kliniske studier på, at melatonin kan have en beskyttende virkning mod kræft. Det er dog vigtigt at bemærke, at mens der er positiv foreløbig forskning, er yderligere studier nødvendige for at bekræfte disse fund.

Kilder: Sleep Foundation & John Hopinks Medicine