ondt i skulderen
Tilbage til blog

Ondt i skulderen? - Sådan slipper du for skuldersmerter

Mange danskere oplever at have ondt i skulderen i løbet af deres liv. Disse smerter i skulderen kan være forårsaget af mange forskellige årsager, og det kan være frustrerende at prøve at finde ud af, hvad der forårsager dem.

I denne artikel vil vi dykke ned i de mest almindelige og hyppige årsager til skuldersmerter, hvordan man kan forebygge dem, og hvad man kan gøre for at lindre dem.

5 øvelser mod ondt i skulderen

Nedenfor finder du de 5 øvelser vi har set de bedste resultater med.

Skuldercirkler

Stå oprejst og cirkulér dine skuldre langsomt både fremad og bagud. Dette hjælper med at løsne musklerne, senerne og forbedre blodcirkulationen i skulderen.

Armstrækninger

Stræk armen ud foran dig og brug den anden arm til at trække den mod brystet. Hold i 15-20 sekunder og skift side. Denne øvelse hjælper med at strække senerne og musklerne i skulderen.

Vægstræk

Stå ved siden af en væg og placer din hånd på den. Drej din krop væk fra væggen, indtil du føler et stræk i skulderen. Dette kan hjælpe med at lindre smerter forårsaget af overbelastning eller betændelse.

Skulderpres

Brug håndvægte eller en modstandsbånd til at presse armene op over hovedet. Dette styrker skuldermusklene og kan hjælpe dig med at undgå at have ondt i skulderen i fremtiden.

Skulderrotation

Hold en stav eller et håndklæde bag ryggen med begge hænder. Træk staven opad med den øverste hånd, mens den nederste hånd trækker nedad. Dette hjælper med at forbedre skulderens bevægelighed og lindre smerter i skulderen.

Her er de mest almindelige årsager til ondt i skulderen

Overbelastning

En af de mest almindelige årsager til at få ondt i skulderen er overbelastning. Dette kan ske, hvis du løfter tunge genstande, træner for hårdt eller udfører meget gentagne bevægelser med skulderen.

Overbelastning kan føre til irritation i skulderleddet og senerne, hvilket kan give skuldersmerter. Hvis skulderen er blevet overbelastet over en længere periode, kan det føre til kroniske smerter og nedsat bevægelighed.

Skader

Akutte skulderskader som fald, stød eller ulykker kan forårsage direkte skade på skulderens muskler, sener eller led. Disse akutte skader kan resultere i smerter i skulderen, som kan vare i dage eller endda uger.

Slidgigt

Slidgigt er en degenerativ tilstand, hvor brusken i skulderleddet gradvist nedbrydes, hvilket kan forårsage smerter og stivhed. Denne tilstand kan begrænse skulderens bevægelighed og gøre det smertefuldt at løfte armene.

Betændelse

Betændelse i skulderens sener, kendt som tendinitis eller senebetændelse, kan forårsage skarp smerte og hævelse. Dette kan skyldes overbelastning, akutte skader eller endda aldersrelaterede ændringer.

Frossen skulder

Dette er en tilstand, hvor skulderens bevægelighed bliver begrænset på grund af stivhed og smerter. Symptomerne på en frossen skulder kan inkludere smerter, nedsat bevægelighed og en følelse af stramhed i skulderen.

Forkert sovestilling

At sove i en forkert sovestilling kan lægge unødvendigt pres på skulderen, hvilket kan forårsage smerter og ubehag. Prøv eventuelt at sove på den anden side, maven eller rykken, og se om det hjælper. 

Skulderen ondt

Den sunde skulder

En sund skulder er nøglen til at undgå smerter og ubehag. Det er vigtigt at styrke skuldermusklene regelmæssigt, strække dem ud og sørge for, at de får den nødvendige hvile.

Desuden kan en god kropsholdning, korrekt løfteteknik og regelmæssig motion hjælpe med at forebygge skuldersmerter.

Behandling af skuldersmerter

Skuldersmerter kan være invaliderende og forstyrre dagligdagens aktiviteter. Hvis du oplever vedvarende eller akutte smerter i skulderen, er det essentielt at søge professionel hjælp. En læge eller fysioterapeut kan tilbyde en dybdegående vurdering af din situation og anbefale specifikke øvelser, behandlingsstrategier eller medicin.

smerterne

Der findes en række behandlingsmuligheder, fra manuel terapi og massage til medicinske indgreb. Effektiv behandling af skuldersmerter afhænger stærkt af den underliggende årsag, så en grundig undersøgelse og diagnose er afgørende for at sikre, at du får den mest passende og effektive behandling for din situation.

Afslutningsvist er det vigtigt at lytte til din krop og tage skridt af gangen for at forebygge og behandle skuldersmerter. Med den rette viden og værktøjer kan du opnå en smertefri og sund skulder.

Læs også Ondt i ryggen efter søvn? Dette kan du gøre.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør man hvis man har ondt i skulderen?

Hvis du har ondt i skulderen, er det vigtigt først at identificere årsagen. Start med at give skulderen hvile og undgå aktiviteter, der forværrer smerten. Anvend is på det smertefulde område i 15-20 minutter ad gangen flere gange om dagen for at reducere hævelse og smerte. Hvis smerten er vedvarende eller meget alvorlig, bør du konsultere en læge eller fysioterapeut for en grundig undersøgelse og vejledning.

Hvordan føles betændelse i skulderen?

Betændelse i skulderen, ofte kendt som senebetændelse, kan føles som en skarp, stikkende eller brændende smerte, især når skulderen bevæges. Området kan også være hævet, rødt og varmt at røre ved. Smerten kan forværres om natten eller når du løfter armene.

Hvorfor har jeg ondt i skulderen?

Der er mange årsager til skuldersmerter. Nogle af de mest almindelige årsager inkluderer overbelastning, akutte skader, slidgigt, betændelse i senerne og frossen skulder. Dårlig kropsholdning, gentagne bevægelser eller at sove i en dårlig position kan også bidrage til skuldersmerter. For at få en præcis diagnose er det vigtigt at konsultere en sundhedsprofessionel.

Hvor lang tid tager en overbelastet skulder?

Varigheden af en overbelastet skulder kan variere afhængigt af skadens sværhedsgrad og individets helbred. Mindre overbelastningsskader kan tage et par dage til en uge at helbrede med passende hvile og behandling. Mere alvorlige overbelastningsskader kan tage flere uger til måneder at helbrede. Det er vigtigt at følge en læges eller fysioterapeuts anbefalinger og undgå aktiviteter, der kan forværre skaden, indtil den er fuldt helet.

Kilder: NHS & Harvard Health