Søvnbehov hos børn
Tilbage til blog

Søvnbehov hos børn

Børn har et stort søvnbehov. Især i deres tidlige år spiller søvnen en vigtig rolle i deres udvikling. Forskning viser, at børn, der regelmæssigt får den anbefalede mængde søvn, har bedre opmærksomhed, bedre indlæringsevne og et generelt bedre mentalt og fysisk helbred. Det er derfor vigtigt at sikre, at dit barn får den mængde søvn, som lever op til deres søvnbehov, for at støtte deres udvikling og generelle velvære.

Med alderen ændrer børns søvnbehov sig, og derfor vil antallet af timers søvn, de har brug for, også ændre sig over tid. Det kan være svært at vide præcist, hvor mange timers søvn dit barn har brug for, men der findes retningslinjer for gennemsnitlige søvnbehov for børn i forskellige aldre. Det er vigtigt at huske på, at dit barns søvnbehov kan afvige fra gennemsnittet og stadig trives.

Hvis du oplever, at dit barn ikke trives, kan det dog være værd at undersøge, om søvnmængden kan være en faktor.

Børns søvnbehov

Søvnbehovet hos børn varierer efter alder. Mens hvert barn er forskelligt, anbefaler eksperter:

  • Spædbørn (4-12 uger): 14-17 timer.
  • Spædbørn (3-11 måneder): 12-16 timer.
  • Små børn (1-2 år): 11-14 timer.
  • Børnehave børn (3-5 år): 10-13 timer.
  • Skolealder (6-12 år): 9-12 timer.
  • Teenagere (13-17 år): 8-10 timer.

Kilde: KidsHealth

Det er vigtigt at huske på, at disse er gennemsnitlige anbefalinger, og at dit barns søvnbehov kan afvige fra gennemsnittet og stadig være sund og rask. Hvis du oplever, at dit barn har problemer med at falde i søvn, vågner op om natten eller vågner træt op, kan det være en god idé at tale med en læge eller en sundhedsplejerske om det. Læs også vores artikel om søvnbehovet for voksne.

Hvorfor er søvn vigtigt for børn?

Søvn er vigtig for børn på mange måder. Det er i løbet af søvnen, at kroppen reparerer og genopbygger sig selv, og det er også i løbet af søvnen, at hjernen sorterer og lagrer oplysninger. Derudover spiller søvn en vigtig rolle i at regulere børnenes humør, koncentration og generelle velvære.

Søvn er også vigtig for børn på andre måder. For eksempel har børn, der får nok søvn, tendens til at have bedre skolepræstationer, fordi søvn hjælper med at forbedre opmærksomhed, koncentration og læringsevne. Søvn spiller også en vigtig rolle i at støtte børnenes fysiske udvikling, da kroppen reparerer og genopbygger sig selv i løbet af søvnen. Derfor er det vigtigt at sørge for, at børn opfylder deres søvnbehov, og får nok søvn for at støtte deres generelle velvære og sundhed. Vi har skrevet en generel guide, hvor vi gennemgår hvordan man kan forbedre sin nattesøvn.

Tabel over sovetider for børn

Barnets alder Søvn i Timer
4-12 uger 14-17 timer
3-11 måneder 12-16 timer
1-2 år 11-14 timer
3-5 år 10-13 timer
6-12 år 9-12 timer
13-17 år 8-10 timer

Kilde: KidsHealth

Gode råd til at få barnet til at sove

Her er tre gode råd, du kan prøve for at hjælpe dit barn med at få en god søvn:

  1. Lav en søvnrutine: Det kan være en god idé at lave en søvnrutine for at dit barn, da det kan hjælpe barnet med at falde i søvn. En søvnrutine kan for eksempel bestå af at læse en bog sammen inden sengetid, tænde for et blødt lys eller spille beroligende musik.
  2. Skab et godt sovemiljø: Et godt sovemiljø er et mørkt, stille og behageligt miljø, der opfordrer til søvn. Det kan være nyttigt at sørge for, at rummet har den rette temperatur, at madrassen og puden er behagelig og at der ikke er for mange distraktioner i børneværelset.
  3. Vær tålmodig: Det kan være frustrerende at få børn til at falde i søvn, men det er vigtigt at være tålmodig og ikke lade frustrationen påvirke dit barn. Prøv at fokusere på at skabe en rolig og afslappende atmosfære, og lad dit barn vide, at du er der, hvis der er behov for det.
  4. Brug en tyngdedyne til børn: En tyngdedyne til børn kan være med til at reducere uro op til sengetid, og sørge for at dit barn får nok søvn, således at barnet kan leve op til søvnbehovet. Læs mere om den her.

Kilder:

Sleep Foundation

- KidsHealth