Undgå at snorke
Tilbage til blog

Gode råd til at undgå at snorke – Sådan slipper du af med snorken

At snorke er en almindelig udfordring, som rammer omkring 60% af mænd og 40% af kvinder udbredt i alderen 40 til 65 år. Det sker, når der kommer vibrationer i det bløde væv i halsen under søvn. Overvægt, alkohol, sovepiller og rygning kan forværre dette problem.

 I denne artikel vil du lære mere om årsagerne til snorken og få praktiske råd til at håndtere det  og dermed sove bedre.

Hvad er snorken og hvorfor snorker vi?

Snorken opstår, når luftpassagen i svælget bliver snæver, hvilket får blødt væv til at vibrere under vejrtrækningen. Dette almindelige fænomen kan være mere end blot en irritation og er ofte et signal om dybere søvnrelaterede udfordringer.

Derfor snorker du når du sover

Snorken kommer, når luft ikke kan bevæge sig frit gennem næse og hals under søvnen. Dette får det omkringliggende bløde væv til at vibrere, hvilket skaber den velkendte snorke lyd man kender.

Musklerne i din tunge og bløde væv i svælget slapper af, når du sover. For nogle mennesker bliver afslapningen så dyb, at vævet i den øvre luftvej falder indad og blokerer for luftstrømmen.

Livsstilsfaktorer spiller også en stor rolle i, hvorfor du snorker. Ekstra fyldighed kan føre til ekstra fedtvæv omkring halsområdet, hvilket kan snævre luftvejene og forstærke snorkelyden.

Alkohol og rygning irriterer ligeledes halsens bløde væv og forværrer problemet. Hvis du drikker alkohol inden man skal sove eller ryger cigaretter, kan disse vaner være med til at du snorker mere.

10 gode råd til at undgå at snorke

Snorken kan være en gene for både dig og din partner. Her er 10 gode råd, der kan hjælpe dig til at undgå snorken:

 1. Opnå en sundere vægt, hvis du føler behovet – overskydende vægt omkring halsen kan påvirke vejrtrækningen.
 2. Sov på siden – det mindsker risikoen for, at tungen falder tilbage og blokerer for vejrtrækningen.
 3. Undgå alkohol fire timer før sengetid – alkohol slapper musklerne i svælget af, hvilket kan fremme snorken.
 4. Hold op med at ryge – rygning skaber inflammation og hævelse i luftvejene, hvilket kan gøre snorken værre.
 5. Brug en nasal strip eller næsespray hvis du har trange næsebor eller allergi, da dette kan åbne luftveje og lette vejrtrækningen.
 6. Sørg for at holde en god søvnhygiejne ved at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag.
 7. Undersøg muligheden for en snorkeskinne hos tandlægen, der holder underkæben fremad og giver bedre plads i svælget.
 8. Praktiser regelmæssige mund - og tunge styrkende øvelser som reducerer risikoen for snorken ved at stramme musklerne i svælget op.
 9. Sørg for et fugtigt sovemiljø, da tør luft kan irritere næse - og hals slimhinderne og fremprovokere snorken.
 10. Vær opmærksom på dine mediciner; nogle typer af sovemedicin og beroligende midler kan øge tendensen til at snorke.

Almindelige årsager til snorken skyldes

For at forstå og effektivt tackle dit snorken, er det vigtigt at udforske de forskellige udløsende faktorer.

Overvægt

Fedme er en hyppig årsag til snorken, fordi ekstra vægt omkring halsen kan snævre luftvejene og gøre dem mere tilbøjelige til at vibrere under søvn. Faktisk viser undersøgelser, at overvægtige har en større risiko for at snorke end folk med normal vægt.

Dette problem rammer cirka 60% af mændene og 40% af kvinderne i aldersgruppen 40-65 år. Det er ikke kun et spørgsmål om nattesøvn, men også et sundhedsanliggende, da snorken kan føre til længerevarende søvnproblemer og andre komplikationer i lange perioder.

Et effektivt skridt mod at reducere snorken kan være vægttab. Ved at tabe sig mindsker man mængden af fedtvævet i halsområdet, hvilket kan give vejrtrækningen bedre plads og mindske risikoen for at lave de lyde, der holder partneren oppe om nat efter nat.

Vægttab er ikke kun godt for søvnkvaliteten; det forbedrer også generel sundhed og velvære.

Alkohol og cigaretter

Ligesom overvægt spiller en rolle i snorken, så gør forbruget af alkohol og cigaretter det også. At drikke alkohol slapper af i musklerne i halsen og svælget, hvilket kan medføre, at luftvejene bliver snævre.

Dette kan øge vibrationerne, når du trækker vejret, og dermed forstærke snorken. Cigaretter er også kendt for at irritere luftvejenes foring, hvilket kan føre til hævelse og yderligere indsnævre passagen for luft for rygere (NHS, 2023).

Andre faktorer der hjælper på at snorke

Mens alkohol og cigaretter er velkendte skurke, spiller andre elementer også en rolle i kampen mod snorken. Forstørrede mandler eller polypper kan udgøre en mekanisk hindring i luftvejene og forårsage snorken.

Allergier eller kronisk næsebetændelse forsnævrer ligeledes næse passagerne, hvilket kan tvinge dig til at trække vejret gennem munden og øge risikoen for at snorke.

Den livsstil vi fører, bidrager også til problemet. En stillesiddende dagligdag med lidt motion kan føre til dårlig muskeltonus, ikke kun i kroppen, men også i halsens muskulatur.

Dette får svælgets vægge til at slappe af for meget, når man sover, og skaber de irriterende snorkelyde. Faktorer som alder og arvelighed har man ikke kontrol over, men de spiller en vigtig rolle; som vi ældes, bliver vævene i svælget slappere og vores chancer for at snorke stiger.

Husk at konsultere med en læge, hvis du mistænker, at din snorken skyldes mere end blot dårlige vaner.

Undgå at snorke på følgende måde

At tackle snorken kræver mere end blot viljestyrke; det er en kombineret indsats af livsstilsændringer og i nogle tilfælde medicinsk intervention. Lad os udforske de skridt, du kan tage for en roligere nat og en mere hvile fuld søvn.

Vægttab

Fedt omkring halsen snævrer dine luftveje og kan fremme snorken. At tabe sig kan være en effektiv metode til at reducere eller endda stoppe snorken. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan opnå vægttab for bedre søvn:

 • Øg din fysiske aktivitet: Gåture, løb eller cykling hjælper dig med at forbrænde kalorier og reducere overvægt.
 • Drik vand før måltiderne: Det kan hjælpe dig med at føle dig mættere og sænke dit samlede kalorieindtag.
 • Vær konsekvent med dine måltider: Spis på faste tidspunkter hver dag for at understøtte et stabilt stofskifte.
 • Undgå sen aftensmad: Spis din sidste store måltid et par timer før sengetid, så din krop har tid til fordøjelse før du sover.
 • Sørg for god nattesøvn: Mangel på søvn kan øge appetitten, så prioriter at få nok søvn hver nat.
 • Tålmodighed er nøglen: Vægttab tager tid, så vær tålmodig og fokuserer på små sejre undervejs.

Ingen alkohol før sengetid

At opnå en sundere kropsvægt kan gøre en stor forskel for din snorken, men det er ikke den eneste livsstilsændring, der hjælper. At undlade alkohol inden sengetid har også en betydelig effekt på din nattesøvn og kan reducere snorken væsentligt.

 • Alkohol får musklerne i svælget til at slappe mere af end normalt. Dette øger risikoen for at luftvejene snævrer sig ind og fører til snorken.
 • Din evne til at trække vejret jævnt og rytmisk bliver mindre stabil efter alkoholindtagelse. Det forstyrrer den naturlige vejrtrækning mekanisme under søvn.
 • Alkoholen kan resultere i dybere søvnperioder med færre drømme, hvilket lyder godt, men faktisk øger risikoen for søvnapnø og intens snorken.
 • Forkortelsen af REM - søvn perioderne pga. alkoholindtag kan lede til mindre hvile, givende søvn, så du vågner uoplagt og træt.
 • Søvnmonitorering viser, at personer, der indtager alkohol før man skal sove, ofte vågner mere i løbet af natten – selvom de måske ikke husker det næste morgen.
 • Ved at skære ned på eller helt undgå alkohol før sengetid oplever mange mennesker en forbedring i både søvnkvaliteten og en reduktion i snorken.

Konsultation med din læge

Snorken kan være et tegn på alvorlige helbredsproblemer. Din læge kan hjælpe dig med at finde årsagen og den rette behandling.

 • Book en tid hos din læge for at diskutere dit snorkeproblem. Dette giver et overblik over din generelle sundhedstilstand.
 • Vær ærlig om dine livsstilsvaner, herunder alkoholforbrug, rygning og medicinindtag, da disse kan forværre snorken.
 • Fortæl lægen, hvis du vågner op træt eller med hovedpine, hvilket kan indikere søvnapnø.
 • Lægen kan anbefale en søvnundersøgelse for præcist at diagnosticere problemet.
 • Få vejledning om vægttab, da fedme er en kendt faktor, der øger risikoen for snorken.
 • Diskuter mulige behandlinger som CPAP - maskiner eller skinner, som holder luftvejene åbne under søvn.
 • Spørg om henvisning til specialister såsom øre-næse-hals-læger eller en tandlæge med erfaring i snorkebehandling.
 • Overvej kirurgiske optioner hvis andre behandlingsmetoder ikke har haft effekt.

Ændring af soveposition

Efter at have været ved din læge om snorken, kan et simpelt skridt som at ændre soveposition gøre en stor forskel. Her er nogle metoder til justering af hvilken stilling, der kan hjælpe dig med at reducere snorken:

 • Skift til sidelæns sovestilling: Læg dig på siden i stedet for på ryggen. Dette forhindrer tungen i at falde bagud og blokere for luftstrømmen.
 • Brug en ekstra pude: En højere position af hovedet kan gøre det sværere for dine luftveje at blive blokeret.
 • Justerbare senge: Overvej en seng, hvor du kan hæve hovedet en smule for bedre vejrtrækning.
 • Specialdesignede puder: Prøv en Anew Dream der er designet til at støtte nakke og rygrad korrekt og dermed fremme sund vejrtrækning.
 • Hold dynerne fri af halsområdet: Sørg for at dine dyner ikke presser mod din hals, hvilket kan indsnævre luftvejene.
 • Tennisbold-tricket: Sy en tennisbold på bagsiden af din pyjamas for at undgå, du vender over på ryggen under søvnen.

Læs mere: Her er den bedste sovestilling for dig

Behandling mod snorkeproblemet

Snorken kan være både generende og skadelig for din søvnkvalitet. Heldigvis findes der behandlinger, som kan hjælpe dig med at slippe af med problemet.

 • Mennesker, der ønsker at forbedre deres velvære, kan opleve positive resultater ved at opnå en sundere vægt. Dette kan skyldes, at reduktionen af fedtvæv omkring halsen giver mere plads til vejrtrækningen.
 • Reducér indtaget af alkohol, specielt før sengetid, for at minimere effekten på svælgets muskulatur.
 • Stop rygning, da tobaksrøgen irriterer slimhinden i halsen og svælget.
 • Undgå brug af sovemedicin, der kan afslappe musklerne i svælget alt for meget og føre til snorken.
 • Sørg for at sove på siden frem for på ryggen; sy eventuelt en tennisbold fast i nattøjet på ryggen for at undgå vendinger i søvnen.
 • Prøv næsespray; disse hjælpemidler er designet til at holde luftvejene åbne under søvn.
 • Vurder muligheden for kirurgisk indsats ved kronisk eller alvorlig snorken – det inkluderer operationer som fjernelse af polypper eller rettelse af skæv næseskillevæg.
 • Tilføj regelmæssig motion i din rutine; det styrker hele kroppens fysik inklusiv de muskler, der er relevante for vejrtrækningen.

Hjælpemidler til at hjælpe mod snorken

Effektive hjælpemidler kan gøre en stor forskel for dem, der kæmper med snorken. Disse værktøjer arbejder på at åbne luftvejene og mindske vibrationerne i svælget.

 • Næsespray: Åbner næseborene, hvilket kan lette vejrtrækningen for dem, der snorker på grund af indsnævrede luftveje.
 • Anti-snorkeskinner: Tandlægen kan tilpasse en skinne, der forsigtigt trækker underkæben fremad. Det skaber bedre plads til vejrtrækningen og mindsker snorken betydeligt.
 • Eleveret hovedgærde: Løfter hovedet fra sengens niveau. Dette tiltag reducerer presset på halsens bløde muskler og kan mindske snorkelydene.
 • Hals Øvelser: Styrker muskulaturen omkring luftvejene. Regelmæssige øvelser kan gøre en stor forskel for dem med mild til moderat snorken.

Konklusion

Nu har du redskaberne til at du undgår din snorken. Med simple livsstil justeringer og de rette hjælpemidler kan du vinke farvel til de forstyrrende nætter. Husk, små ændringer afgør stor forskel for din nattesøvn.

Vælg sundere vaner, og oplev hvordan roligere nætter venter lige om hjørnet. En bedre søvnkvalitet er inden for rækkevidde – start i dag og glæd dig til en frisk morgen (Mayo Clinic, 2017).

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor snorker jeg?

For at forstå forskellen mellem almindelig snorken og søvnapnø: Snorken skyldes vibrationer i svælget, forårsaget af blokeringer som tunge eller fedt omkring halsen. Søvnapnø involverer derimod gentagne kvælningsanfald under søvn, hvor svælget "suges" sammen, hvilket forhindrer vejrtrækning (Johns Hopkins medicin,2024).

Hvem snorker mest, og hvorfor?

Generelt set snorker mænd mere end kvinder grundet forskellige faktorer som kropsbygning og halsens diameter. Overvægtige og folk der sover på ryggen har også større risiko for at snorke.

Hvilke effektive metoder kan reducere snorken?

Nogle effektive metoder inkluderer at sove på siden for at undgå pres på luftvejene, bruge snorkeskinne eller næsespray, tabe sig hvis man er overvægtig, og undgå alkohol inden sengetid.

Kan en tandlæge hjælpe med at stoppe snorken?

Ja, en tandlæge kan designe en skræddersyet snorkeskinne, også kaldet en bideskinne, som holder luftvejene åbne ved at trække underkæben fremad, hvilket kan reducere eller eliminere snorken.

Hvorfor er det vigtigt at tackle problemet med snorken?

At reducere eller stoppe snorken kan ikke blot forbedre søvnkvaliteten men også formindske risikoen for søvnapnø og de sundhedsproblemer der følger med dårligere nattesøvn både for snorkeren, partneren og parforholdet .

Hvordan kan livsstilsændringer bidrage til mindre snorken?

Livsstilsændringer såsom at tabe sig, holde op med at ryge, begrænse alkoholforbruget og regelmæssigt motionere kan have en stor effekt på vejrtrækningen om natten og dermed reducere snorken.

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, der betyder, at vejrtrækningen afbrydes eller bliver overfladisk under søvn. I den mest almindelige form, obstruktiv søvnapnø (OSAS), sker dette fordi de øvre luftveje delvis eller helt blokeres. Dette fører til kortvarige opvågninger for at genoprette normal vejrtrækning.