Hvad er søvnapnø og hvordan behandles det?
Tilbage til blog

Hvad er søvnapnø og hvordan behandles det?

Søvn er en fundamental del af vores daglige rutine og udgør en biologisk nødvendighed, der har betydelig indvirkning på vores overordnede sundhed og trivsel. Men hvad sker der, når søvnkvaliteten bliver forstyrret?

Hvad hvis dit åndedræt pludselig stopper flere gange i løbet af natten, mens du sover? Disse spørgsmål fører os til emnet for denne artikel - søvnapnø. Søvnapnø er en søvnlidelse, der kan have betydelige bivirkninger og konsekvenser, hvis det ikke behandles korrekt. Fra symptomer og behandlinger til selvhjælpsstrategier, får du et indblik i alt, hvad du behøver at vide om søvnapnø, og hvordan det påvirker din søvn og sundhed.

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, der betyder, at vejrtrækningen afbrydes eller bliver overfladisk under søvn. I den mest almindelige form, obstruktiv søvnapnø (OSAS), sker dette fordi de øvre luftveje delvis eller helt blokeres. Dette fører til kortvarige opvågninger for at genoprette normal vejrtrækning (NHLBI, 2022).

obstruktiv soevnapnoe

Obstruktiv- og central søvnapnø

Søvnapnø kan opdeles i to hovedtyper: obstruktiv søvnapnø og central søvnapnø. Obstruktiv søvnapnø er den mest almindelige type, som opstår, når musklerne i halsen slapper for meget af under søvn. Dette resulterer i en blokering af luftvejene, hvilket forhindrer korrekt vejrtrækning og skaber karakteristiske symptomer, såsom højlydt snorken og pludselige opvågninger for at trække vejret.

Central søvnapnø derimod er mindre almindelig og skyldes, at hjernen ikke sender de korrekte signaler til musklerne, der styrer vejrtrækningen. Dette resulterer i perioder med manglende vejrtrækning under søvn.

Symptomer på søvnapnø

  • Morgenhovedpine
  • Irritablitet og kort lunte
  • Svækket koncentration og hukommelse
  • Nedsat lyst til sex
  • Nedsat koncentrationsevne
  • Træt og manglende energi
  • Tendens til at falde i søvn

Kilde: (Mayo Clinic, 2023)

Nogle af de mest almindelige symptomer på søvnapnø inkluderer træthed i løbet af dagen, hovedpine om morgenen, søvnløshed, problemer med hukommelse eller koncentration, og vågne op med en tør eller ondt i halsen. Mange med obstruktiv søvnapnø syndrom rapporterer også om hyppige natlige opvågninger, hvilket giver en forværret søvnkvalitet.

Er søvnapnø farligt?

Ja, søvnapnø er farligt. Ubehandlet søvnapnø øger risikoen for at falde i søvn under kørsel eller betjening af maskiner, hvilket kan medføre alvorlige skader eller død for både patienten og andre (Cleveland Clinic, 2022).

Sådan reducerer du selv dine symptomer

Der er flere måder, du kan reducere dine symptomer på. At opretholde en sund vægt kan forhindre ophobning af ekstra væv i halsen, hvilket kan blokere luftvejene. At undgå alkohol og beroligende midler kan forhindre halsmusklerne i at blive for afslappede. Regelmæssig motion kan hjælpe med at forbedre dit åndedræt og styrke dit hjerte. Og selvfølgelig, at sove på siden i stedet for ryggen kan hjælpe med at holde luftvejene åbne.

Hvis du oplever symptomer, bør du straks kontakte din læge. Ved at arbejde sammen med din læge, kan du finde den mest effektive behandling og forbedre din søvnkvalitet og din overordnede sundhed.

Søvnapnø kan være en alvorlig og potentielt livstruende lidelse, men med korrekt diagnose og behandling, kan de fleste mennesker med denne tilstand leve sunde, produktive liv. Ved at forstå symptomerne, årsagerne og behandlingsmulighederne, kan du tage de nødvendige skridt til at håndtere din søvnapnø og få den hvile, du har brug for.

Sådan behandles søvnapnø

Heldigvis er der flere behandlingsmuligheder tilgængelige for dem, der lider af søvnapnø. Lægen kan foreslå livsstilsændringer, såsom at tabe sig, holde op med at ryge, begrænse alkoholindtaget, motionere regelmæssigt og undgå at ligge på ryggen under søvnen.

I nogle tilfælde kan lægen anbefale en oral enhed designet til at holde luftvejen åben under søvn. Hvis disse behandlinger ikke er effektive, kan lægen foreslå en kontinuerlig positiv luftvejstryk (CPAP) maskine, der blidt blæser luft ind i luftvejene for at holde dem åbne.

I sjældne tilfælde, hvor andre behandlinger ikke har haft succes, kan lægen overveje kirurgi. Det er vigtigt at bemærke, at korrekt behandling af søvnapnø er afgørende for at forhindre yderligere sundhedsmæssige komplikationer.

Hvor udbredt er søvnapnø i Danmark?

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det vurderet, at omkring 200.000 danskere lider af søvnapnø, dog er det kun omkring en tiendedel der er diagnosticeret. Dette antyder, at søvnapnø kan være et underdiagnosticeret problem i Danmark.

Der er mange mennesker, der lider af denne sygdom i mange år, før den korrekte diagnose stilles. Mange patienter lider af mild til moderat søvnapnø, uden at være klar over det, hvilket forøger risikoen for komplikationer og sygdomme forbundet med søvnapnø, som for eksempel forhøjet blodtryk og hjerte-karsygdomme.

Hvad skyldes det?

Søvnapnå opstår, når musklerne i halsen bliver for afslappede under søvn. Disse muskler støtter det bløde væv i halsen og munden, som tunge og mandler. Når musklerne slapper af, falder disse væv sammen, hvilket blokerer luftvejen og forårsager de karakteristiske apnøer og snorken.

Risikofaktorer for obstruktiv søvnapnø inkluderer overvægt, aldring, rygning, brug af alkohol eller beroligende midler, og en familiehistorie med søvnapnø. Mænd har også en højere risiko for at udvikle denne tilstand end kvinder.

Central søvnapnø skyldes derimod signalproblemer i hjernen. Hjernen er ansvarlig for at sende signaler til musklerne, der styrer vejrtrækningen. Når disse signaler er forstyrrede, kan vejrtrækningen stoppe i kortere perioder under søvn.

Komplikationer og langsigtede effekter af søvnapnø

Søvnapnø kan føre til en række alvorlige helbredsmæssige komplikationer, hvis den ikke behandles korrekt. En af de mest almindelige bivirkninger er forhøjet blodtryk. Når du har hyppige apnøer om natten, betyder det, at dit blod ikke får den ilt, det har brug for. Som et resultat skal dit hjerte arbejde hårdere, hvilket øger dit blodtryk.

moderat soevnapnoe

Derudover kan langvarig søvnapnø øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Manglende ilt kan forårsage skade på blodkarrene og hjertet, hvilket fører til en øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde. For patienter med obstruktiv søvnapnø, er der også en forhøjet risiko for at udvikle hjertesvigt.

Desuden har forskning vist en sammenhæng mellem søvnapnø og neurologiske sygdomme som Alzheimers og Parkinsons sygdom. Det er teoretiseret, at søvnapnø kan forstyrre processer i hjernen, der hjælper med at forebygge disse sygdomme.

Hvordan påvirker søvnapnø børn?

Mange mennesker forbinder søvnapnø med voksne, men det er en tilstand, der også forekommer hos børn. Symptomerne kan være forskellige og mere subtile end hos voksne, men de kan stadig have en betydelig indvirkning på et barns sundhed og livskvalitet.

Børn med søvnapnø kan opleve symptomer som hyppigt at vågne op om natten, natlige mareridt, svedtendens under søvn og nogle gange sengevædning. De kan også vise tegn på daglig træthed, irritabilitet og har ofte problemer med opmærksomhed og koncentration, hvilket kan påvirke deres skolepræstationer.

Obstruktiv søvnapnø er den mest almindelige form for søvnapnø hos børn. Det er ofte forårsaget af forstørrede mandler eller adenoider, der blokerer de øvre luftveje. Behandling kan ofte involvere fjernelse af disse væv for at lette vejrtrækningen under søvn.

Søvnapnø og mental sundhed

Søvnens kvalitet og kvantitet har en stor indflydelse på vores mentale sundhed. Søvnapnø, der fører til dårlig søvnkvalitet og hyppige opvågninger, kan have en dybtgående indvirkning på vores mentale velbefindende.

Personer med søvnapnø er ofte trætte i løbet af dagen, hvilket kan føre til problemer med hukommelse, koncentration og beslutningstagning. Desuden kan mangel på søvn føre til øget irritabilitet og humørsvingninger.

Mere alvorligt er det, at søvnapnø også kan øge risikoen for angst og depression. Mange patienter rapporterer om følelser af håbløshed, manglende interesse i aktiviteter de normalt nyder, og endda selvmordstanker. Behandling af søvnapnø kan derfor være et vigtigt skridt i behandlingen af ​​disse psykiske helbredstilstande.

Ofte stillede spørgsmål

1. Hvad er forskellen mellem obstruktiv søvnapnø syndrom og central søvnapnø?

Obstruktiv søvnapnø opstår, når musklerne i svælget slapper for meget af under søvn, hvilket fører til en blokering af de øvre luftveje. Denne blokering forhindrer korrekt vejrtrækning og kan forårsage symptomer som højlydt snorken og pludselige opvågninger for at trække vejret. Central søvnapnø er mindre almindelig og skyldes, at hjernen ikke sender de korrekte signaler til musklerne, der styrer vejrtrækningen. Dette kan resultere i perioder med manglende vejrtrækning under søvn.

2. Hvordan påvirker søvnapnø min daglige energi og træthed?

Søvnapnø kan forårsage dårlig søvnkvalitet på grund af de mange apnøer og kortvarige opvågninger i løbet af natten. Dette kan resultere i en følelse af træthed og manglende energi i løbet af dagen, og det kan også øge risikoen for søvnighed og pludselige søvnanfald. Derudover kan nogle patienter opleve irritabilitet og depression, hvilket også kan påvirke deres daglige liv.

3. Hvordan behandles søvnapnø?

Behandling af søvnapnø kan variere afhængigt af sværhedsgraden af din tilstand og dine individuelle behov. For nogle mennesker kan livsstilsændringer, såsom at tabe sig, holde op med at ryge eller undgå alkohol og beroligende midler, være nok til at lindre symptomerne. I mere alvorlige tilfælde kan læger anbefale brug af en CPAP-maskine (Continuous Positive Airway Pressure), som hjælper med at holde luftvejene åbne, mens du sover. I sjældne tilfælde kan kirurgi være nødvendig.

4. Hvordan kan jeg selv reducere mine symptomer på søvnapnø?

At opretholde en sund livsstil kan hjælpe med at reducere symptomerne på søvnapnø. At tabe sig, hvis du er overvægtig, kan mindske mængden af ​​væv i halsen, der kan forårsage blokering. Undgåelse af alkohol og beroligende midler kan også hjælpe, da disse kan få halsmusklerne til at slappe for meget af. Derudover kan regelmæssig motion hjælpe med at forbedre dit åndedræt og styrke dit hjerte. At sove på din side i stedet for på ryggen kan også bidrage til at holde luftvejene åbne. Hvis du har mistanke om, at du lider af søvnapnø, skal du straks kontakte egen læge.

Kilder: National Institute of Health & NHS