vågner med hovedpine
Tilbage til blog

Sådan slipper du for at vågne med hovedpine

Vågner du ofte op med hovedpine og spekulerer på, hvad du kan gøre for at undgå det? Hovedpine om morgenen, eller morgenhovedpine, er en udbredt klage, og det kan være en frustrerende måde at starte dagen på. I denne artikel vil vi udforske årsagerne til at vågne op med morgen hovedpine og dele nogle effektive strategier til forebyggelse.

Hvorfor vågner jeg med hovedpine?

Når du vågner med hovedpine om natten, kan det skyldes mange årsager. Du kan bl.a. få hovedpine ved for lidt søvn eller hvis du sover for meget. En seng med utilstrækkelig støtte kan også føre til hovedpine. Yderligere årsager inkluderer stress, alkoholindtag og koffein, som alle kan forstyrre søvn og resultere i hovedpine ved opvågning (Cleveland Clinic, 2023).

Øvelser for at lindre morgenhovedpine

Morgenhovedpine kan ofte skyldes spændinger og stivhed i nakke- og skulderområdet. Øvelser, der fokuserer på disse områder, kan hjælpe med at løsne musklerne og derved mindske hyppigheden og intensiteten af hovedpine. Hvis du vågner med hovedpine om morgenen, kan denne samling af nemme og effektive øvelser, lindre din morgenhovedpine.

Nakkestræk: Denne øvelse fokuserer på at løsne musklerne i din nakke. Sæt dig oprejst på en stol med fødderne fladt på gulvet. Langsomt bøj dit hoved til højre, forsøger at bringe dit øre så tæt på din skulder som muligt. Du skulle føle en mild strækning på venstre side af din nakke. Hold strækningen i 30 sekunder, og gentag derefter på den anden side. Husk at holde ryggen lige og skuldrene afslappet under øvelsen.

Skuldercirkler: Denne øvelse hjælper med at løsne musklerne omkring dine skuldre. Sæt dig oprejst på en stol med ryggen lige. Løft begge skuldre op mod ørerne, træk dem tilbage og ned, som om du tegner en cirkel med dine skuldre. Gør dette i et roligt tempo, og gentag øvelsen ti gange. Vend derefter cirklen og gentag ti gange mere.

Yoga: Bestemte yoga stillinger som "child's pose" og "cat-cow" kan være utroligt effektive til at lindre spændinger i nakken, skuldrene og ryggen. I "child's pose" knæler du på gulvet, læner overkroppen fremad og strækker armene foran dig, mens du holder hovedet nede. I "cat-cow" positionen starter du på alle fire og bøjer ryggen op og ned i en blød, flydende bevægelse.

Øvre rygstræk: Denne øvelse er fantastisk til at afhjælpe spændinger i din øvre ryg. Stå oprejst med fødderne skulderbredde fra hinanden. Stræk armene foran dig, og kryds dem for at tage fat i de modsatte skuldre, så du laver en 'X'. Bøj overkroppen fremad fra taljen, og hold stillingen i et par sekunder. Du skulle føle en strækning i din øvre ryg og skuldre.

En gåtur om morgenen: Selv en kort, rolig gåtur om morgenen kan hjælpe med at lindre morgenhovedpine. Frisk luft og blid motion er fantastiske til at vække kroppen, reducere stress og forbedre dit generelle velbefindende. Prøv at inkorporere en morgen gåtur i din daglige rutine og se om det hjælper med din hovedpine.

Husk at disse øvelser ikke skal forårsage smerte. Hvis du oplever ubehag eller får ondt under nogen af disse øvelser, skal du stoppe straks og konsultere en læge eller fysioterapeut.

Derfor vågner du med hovedpine om morgenen

Hovedpine om morgenen kan skyldes forskellige faktorer. De mest almindelige årsager er dårlig søvnkvalitet, usund livsstil, forkert søvnposition, stress, dehydrering eller endda en underliggende medicinsk tilstand. I mange tilfælde vil det at du skærer tænder hele natten, også give hovedpine. Det kan også være at du mangler god søvn, er blot korrekt støtte fra en god pude og god madras.

Søvnforstyrrelser såsom søvnapnø kan også medføre smerter i hovedet om morgenen for mange mennesker. Dette sker, når vejrtrækningen gentagne gange stopper og starter under søvnen, hvilket kan resultere i dårlig søvnkvalitet og morgenhovedpine.

Hvis du ofte oplever at vågne op med tilbagevendende hovedpine, er det vigtigt at tale med en læge for at afgøre, om en underliggende tilstand kunne være årsagen.

Sådan forebygger du hovedpine om morgenen

Forebyggelse af morgen hovedpine starter med at adressere de mulige årsager til hovedpine. Her er nogle trin, du kan tage:

 1. Forbedre din søvnhygiejne: Sørg for at have et mørkt, roligt og køligt sovemiljø. Prøv at holde en konsekvent søvnplan, selv i weekenderne. Læs også: Sådan sover du bedre.

 2. Tjek din sovestilling: En mærkelig stilling kan også påvirke, om du oplever hovedpine. Prøv at sove på ryggen eller siden i stedet for maven.

 3. Undgå koffein og alkohol inden sengetid: Disse kan forstyrre din søvn og forårsage hovedpine om morgenen.

 4. Hold dig hydreret: Drik rigeligt med vand gennem dagen, og undgå at blive dehydreret om natten. Når du ikke drikker nok væske, sammentrækker blodkarrene i hovedet sig for at afbalancere væskeniveauerne i kroppen. Dette gør det svært at ilte blodet ordentligt og forårsager dermed hovedpine.

 5. Lær at håndtere stress: Overvej stresshåndteringsteknikker som dyb vejrtrækning, yoga, eller meditation.

Livsstilsændringer for at forhindre morgenhovedpine

Din livsstil kan have en stor indflydelse på dine chancer for at du vågner med hovedpine. Her er nogle ændringer, du kan overveje:

 1. Sørg for regelmæssig motion: Motion kan hjælpe med at reducere stress og forbedre søvnkvaliteten. Prøv at inkludere mindst 30 minutters motion i din daglige rutine.

 2. Spis en sund kost: Mangel på essentielle næringsstoffer kan bidrage til hovedpine. Sørg for at spise en afbalanceret kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og magert protein.

 3. Reducer stress: Stress er en almindelig udløser for hovedpine. Find måder at håndtere stress på, som f.eks. yoga, dyb vejrtrækning eller meditation.

 4. Undgå rygning: Tobak indeholder kemikalier, der kan indsnævre blodkarrene i hjernen og forårsage hovedpine.

Typer af hovedpine du kan opleve om morgenen

Der er forskellige typer af hovedpine, du kan opleve om morgenen. De mest almindelige inkluderer:

 1. Spændingshovedpine: Dette er den mest almindelige type hovedpine og føles ofte som en stram bånd rundt om hovedet.

 2. Migræne: Migræne er en kraftig pulserende hovedpine, der ofte ledsages af kvalme, opkast og lysfølsomhed.

 3. Klyngehovedpine: Disse hovedpiner er meget smertefulde og sker ofte på samme tid hver dag, typisk om natten eller tidligt om morgenen.

Anew Dream - puden mod hovedpine

Dit valg af pude kan også have indflydelse på din risiko for at opleve morgenhovedpine. Anew Dream-puden er designet til at give optimal støtte og komfort til dit hoved og nakke, hvilket kan hjælpe med at forhindre hovedpine.

Anew Dream-puden er formet til at passe til konturerne i din nakke og hoved, hvilket hjælper med at opretholde korrekt spinal justering. Dette kan reducere trykket og spændingerne i din nakke og skuldre, som ellers kan føre til hovedpine. Gør dig selv og dit soveværelse en tjeneste, og vælg den korrekte hovedpude, som giver den optimale støtte. Læs mere om den her. Hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev, kan du få 10% i rabat her.

vågner med hovedpine

Hvornår skal jeg søge læge for hovedpine om morgenen?

Selvom lejlighedsvis morgenhovedpine kan være almindelig, er det vigtigt at søge lægehjælp, hvis du oplever hovedpine der:

 1. Sker pludseligt og er meget intens.

 2. Forværres over tid.

 3. Forstyrrer din daglige rutine.

 4. Er ledsaget af andre symptomer som feber, stiv nakke, forvirring, anfald, dobbeltsyn, svaghed, nummenhed eller taleproblemer.

At vågne op med hovedpine er en udfordring, ingen ønsker at møde. Ved at implementere de ovennævnte strategier kan du forhåbentlig reducere eller endda eliminere disse irriterende morgenhovedpiner og starte din dag på den rigtige fod.

Hvorfor har jeg hovedpine om natten?

Hovedpine om natten kan stamme fra flere kilder, som søvnapné, spændingshovedpine eller migrene. Dårlig søvn og stress kan også være faktorer. Hvis du oplever natlig hovedpine, er det vigtigt at søge lægehjælp for korrekt diagnose og behandling (Healthline, 2023)

Hvorfor har jeg migræne om natten?

Migræne om natten kan skyldes en række faktorer som ændringer i søvncyklus, stress eller medicinske tilstande som søvnapnø. Hormonelle forandringer kan også spille en rolle. Hvis du oplever natlig migræne, er det vigtigt at konsultere en læge for at få stillet en nøjagtig diagnose og udarbejde en behandlingsplan (VerywellHealth, 2023)

Ofte stillede spørgsmål til hovedpine om morgenen

Hvad kan jeg gøre for at stoppe at vågne op med hovedpine?

Forbedre din søvnhygiejne, som inkluderer at holde en konsekvent søvnplan, sikre et mørkt og roligt sovemiljø og undgå skærme lige inden sengetid. Sundere livsstilsvalg som regelmæssig motion, balanceret kost og god hydrering kan også hjælpe. Det er også vigtigt at du får meget søvn. En god nattesøvn kan være helt afgørende for at du fjerner smerte. Ellers kan smertestillende midler være en hjælp i perioder, hvor du får hovedpine hyppigt. Hvis problemet vedvarer, kan det være nødvendigt at søge lægehjælp for at identificere eventuelle underliggende årsager og finde en behandling og medicin der virker for dig.

Kan min hovedpude forårsage hovedpine?

Ja, hvis din pude ikke støtter dit hoved og din nakke korrekt, kan det føre til muskelspændinger, hvilket kan udløse hovedpine. En pude som Anew Dream er designet til at give optimal støtte og kan hjælpe med at forhindre hovedpine. Udover at din pude kan hjælpe på hovedpine, kan den også hjælpe på ondt i nakken og hold i nakken.

Hvilke typer hovedpine er mest almindelige om morgenen?

De mest almindelige typer af hovedpine, du kan opleve om morgenen, er spændingshovedpine, migræne og clusterhovedpine. Spændingshovedpine er ofte som en stram bånd rundt om hovedet, migræne kan være en pulserende hovedpine ledsaget af kvalme, og clusterhovedpine er smertefulde og kan opstå om natten eller tidligt om morgenen.

Hvornår skal jeg søge lægehjælp for min morgenhovedpine?

Det anbefales at søge lægehjælp for din morgen hovedpine, hvis hovedpinen er pludselig og meget intens, hvis den forværres over tid, hvis den forstyrrer din daglige rutine, eller hvis den ledsages af andre symptomer som feber, stiv nakke, forvirring, anfald, dobbeltsyn, svaghed, nummenhed eller taleproblemer. Det er også godt at snakke med lægen, for at sikre at symptomerne ikke skyldes alvorlig sygdom.

Kan motion og kost hjælpe med at forebygge morgenhovedpine?

Absolut. Regelmæssig motion hjælper med at reducere stress, en kendt udløser for hovedpine, og forbedrer også søvnkvaliteten. En sund kost sikrer, at din krop får de nødvendige næringsstoffer, og hjælper med at forhindre dehydrering, som kan være en udløser for at du vågner med hovedpine.

Kilder: SleepFoundation, Cleveland Clinic, Healthline