Bedre søvnkvalitet efter B12 vitamin
Tilbage til blog

Hvad er B12 vitamin og påvirker mangel din krop?

B12 vitamin, også kendt som kobalamin, spiller en afgørende rolle i mange af kroppens processer. En mangel på dette vitamin kan føre til en række sundhedsmæssige problemer, herunder forstyrrelser i søvnmønstret. Nogle undersøgelser har vist, at en B12 mangel kan forårsage søvnløshed, mens tilstrækkelige niveauer kan bidrage til en dybere og mere rolig søvn.

Vi vil derfor dykke dybere ned i denne vigtige vitamin og forstå dens betydning for vores søvn og generelle sundhed.

Hvad er B12 vitamin?

B12 vitamin er et vandopløseligt vitamin, der er afgørende for DNA-syntese. Vitaminet er uundværligt i forhold til at danne nye røde blodlegemer.

B12 vitamin er godt for kroppen, da det indgår i kemiske reaktioner. Disse reaktioner er især vigtige for, at nerverne kan fungere normalt og dannelsen af blodceller - det gæler især for røde blodlegemer men også både for hvide blodlegemer og blodpladder (National Institutes of Health, 2021).  

Selvom vitamin B12 spiller mange vitale roller i kroppen, findes B12 primært i animalske produkter og ikke i planter. Dette gør det særligt vigtigt for dem, der ikke spiser animalske produkter, at være opmærksomme på deres B12 indtag.

Hvor findes B12 vitamin i maden?

Du kan kun få B12 vitamin fra animalske fødevarer. De vigtigste kilder til B12 vitamin i maden inkluderer animalske produkter som kød, fisk, skaldyr, æg, samt mælkeprodukter som mælk, ost og syrnede mælkeprodukter. Selvom nogle plantebaserede fødevarer hævder at indeholde B12, er det ofte i former, der er svære for kroppen at optage. For dem, der følger en plantebaseret kost, er der også mulighed for at indtage B12 gennem berigede drikkevarer og kosttilskud (Healthline, 2022).

Fødevarer der indeholder B12 vitamin

Hvor meget B12 vitamin må du tage dagligt?

Den anbefalede daglige dosis af B12 vitamin for voksne er generelt 2,0 mikrogram (milliontedele gram), uanset køn eller alder. For ammende mødre anbefaledes en højere dosis på 2,6 mikrogram, da vitamin B12 også overføres til barnet gennem modermælken. Det er vigtigt at bemærke, at gravide kvinder ikke har et øget behov for B12 sammenlignet med ikke gravide (NHS, 2023). 

Det er også vigtigt at bemærke, at der ikke er beskrevet bivirkninger hos foster eller nyfødte ved B12 indtagelse af gravide eller ammende.

Hvordan bruger kroppen B12 vitamin?

B12 vitamin spiller en central rolle i kroppens biokemiske processer. Det er især involveret i omsætningen af fedt og aminosyrer, som er de fundamentale byggesten i proteiner. Dette vitamin er afgørende for vores arvemateriales, DNA's, normale funktion, og sikrer, at cellerne i kroppen kan dele sig korrekt.

Blandt de celler, der oftest deler sig, er de røde blodlegemer. Dette betyder, at en alvorlig mangel på B12 kan resultere i blodmangel. I denne funktion deltager også folat (også kendt som fol- eller folinsyre).

Derudover er B12 vitamin essentielt for vedligeholdelse og nydannelse af nerver, hvilket sikrer en normal nervefunktion i kroppen. 

Optagelsen nedsættes af B12 i kroppen ved samtidig indtagelse af lægemidlet 5-aminosalicylsyre, der bruges i forbindelse med betændelse i tarmvæggen.

Hvad er B12 vitamin mangel?

B12 vitamin mangel kan vise sig på forskellige måder i kroppen. I nogle tilfælde kan en mangel på dette vitamin føre til en alvorlig tilstand kaldet perniciøs anæmi (blodmangel). Denne sygdom er karakteriseret ved en lav blodprocent, tegn på nerveskader og muligvis psykiatriske symptomer.

Når disse symptomer er fremtrædende, er diagnosen ofte let at stille. Der kan også være en reduktion i antallet af hvide blodlegemer og blodplader, hvilket kan gøre det svært at skelne tilstanden fra akut leukæmi ved første øjekast. Dog vil yderligere blodprøver hurtigt kunne afklare diagnosen.

Det er dog vigtigt at bemærke, at ikke alle med B12 mangel vil vise symptomer. Selvom det kan være udfordrende at diagnosticere mangel uden klare symptomer, er det afgørende at identificere og behandle det tidligt. Dette skyldes, at forsinket behandling kan resultere i permanente nerveskader.

B12 mangel opstår typisk hvis man kun spiser vegetabilske produkter

Mangel på B12 opstår for det meste hos personer som kun spiser vegetabilske produkter. Selvom vitaminet findes udelukkende i plantebaseret fødevarer, skal du ikke bekymre dig, hvis om lægger din kost om til vegetabilske fødevarer. Der kan gå op til flere år, før der ses tegn på mangel af vitaminet. Dels fordi leveren opbygger et lag af vitaminer og dels på grund af stort genbrug af vitaminet.

Det er meget sjældent, man oplever symptomer på B12 mangel hos raske personer. B12 mangel ses mest hos personer, der lider af anden sygdom f.eks. sygdom i mavesækken.

Hvis manglen ikke behandles i tide, kan der opstå skader på nervesystemet, tegn på psykiatrisk sygdom og i værste fald mental retardering. Dette ses dog sjældent.

Hvad øger risikoen for B12 mangel?

 • Alkoholmisbrug
 • Alderdom
 • Lang tid med kost uden B12
 • Manglende dannelse af hjælpestoffet intrinsic factor
 • Nedsat optagelse i den nederste del af tyndtarmen grundet f.eks. operation eller sygdom i nederste del af tyndtarmen

  Følgende tilstande kan øge risikoen. Det dog normalt sjældent man opnår B12 mangel ved en varieret kost og normal tarmfunktion.

  Symptomer på B12 mangel

  • Koncentrationsbesvær
  • Synsforstyrrelser
  • Balanceproblemer
  • Bliver hurtigt træt
  • Mavesmerter
  • Mistiming i bevægelse, når man griber ud efter noget
  • Føleforstyrrelse
  • Rød tunge og mundsår
  • Unormal gang
  • Muskelsvækkelse (NHS inform, 2023).

   Det er individuelt hvordan vi reagerer på mangel af B12. Oplever du nogle af ovenstående symptomer, bør du kontakte din læge og få stillet den rette diagnose.

   Hvordan får man tilstrækkeligt med B12 vitamin?

   For at sikre tilstrækkeligt med B12 vitamin bør man inkludere fødevarer som fisk, kød, skaldyr, æg og mælkeprodukter i sin kost. For dem, der ikke spiser animalske produkter, kan B12-tilskud være nødvendigt. Hvis du er interesseret i et kvalitetstilskud, kan vi udviklet vores eget søvnkosttilskud, Anew Sleep Vitals, som er designet til at støtte en sund søvn og indeholder en optimal blanding af vitaminer, herunder B12.

   Husk! Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.

   Kan man tage for meget B12 vitamin?

   Du skal ikke bekymre dig over at tage en overdosis af B12. En overdosis sker meget sjældent og har ingen konsekvenser, da det er meget svært at optages i tarmen. 

   Anbefalet daglig dosis for voksne er 2,0 mikrogram for mænd og kvinder uanset alder. For ammende anbefales daglig dosis på 2,6 mikrogram, da vitamin b12 udskilles gennem modermælken.

   Ofte stillede spørgsmål

   Hvad er B12 vitamin godt for?

   B12, også kendt som kobalamin, er essentielt for flere centrale funktioner i kroppen. Det er vigtigt for dannelse af røde blodceller, neurologisk funktion, normal funktion af DNA i kromosomerne i cellerne og energiproduktion. B12 har en biokemisk betydning for omsætningen af fedt og proteiner er også afgørende for kroppens generelle sundhed og velvære.

   Hvad er symptomerne på B12 vitamin mangel?

   Symptomer på B12 mangel kan variere, men inkluderer ofte træthed, svaghed, forstoppelse, appetitløshed, vægttab, dårlig hukommelse og neurologiske symptomer som balanceproblemer. En specifik tilstand, perniciøs anæmi, opstår, når kroppen producerer antistoffer, der forhindrer optagelsen af B12 vitamin fra kosten. Dette skyldes en mangel på en protein kaldet intrinsic factor, som er nødvendig for at optage B12 fra tarmen. Uden tilstrækkelig intrinsic factor kan kroppen ikke optage B12 effektivt, hvilket fører til mangel.

   Hvad skal man spise for at få B12 vitamin?

   B12 findes naturligt i animalske produkter. Fisk, kød, skaldyr, æg og mælkeprodukter er alle gode kilder til vitaminet. Veganere og vegetarer kan overveje B12-tilskud, da B12 vitamin ikke forekommer i vegetabilske madvarer.

   Hvad er årsagen til B12 mangel?

   Der er flere årsager til B12 mangel. Utilstrækkeligt indtag fra kosten er en almindelig årsag, især blandt dem, der ikke spiser animalske produkter. Mangel på intrinsic factor, som nævnt tidligere, kan også forhindre korrekt optagelse af B12. Andre årsager kan inkludere visse medicinske tilstande, graviditet, alderdom og langvarig brug af visse medicin. Desuden er B12 essentielt for nervernes vedligeholdelse, så en mangel kan også påvirke nervefunktionen over tid.

   Kilder: National Institutes of Health & WebMD