Baldrian
Tilbage til blog

Sådan sover du bedre med baldrian

Har du det svært ved at falde til ro og sove om aftenen? Eller kæmper du ofte med søvnløshed? Søvn er en utrolig vigtig del af vores daglige rutine, men desværre kæmper alt for mange med søvnløshed. Lægeplanten Valeriana, også kendt som baldrian, er et naturlægemiddel, der er kendt for at være et afslappende middel som har en beroligende effekt på kroppen. Derfor kan det være løsningen for dig, hvis du søger naturlige midler til at forbedre din søvnkvalitet. I denne artikel vil vi dykke dybere ned i emnet, så du kan blive klogere på, hvad baldrian er, hvordan det kan hjælpe mod søvnproblemer og hvad du bør vide, før du begynder at tage det. 

Hvad er baldrian?

Baldrian er en naturlig og beroligende substans, udvundet fra roden af Valeriana Officinalis-planten. Gennem århundreder har den været benyttet som en naturlig medicinkilde for at lindre forskellige lidelser og som et middel til at bekæmpe søvnløshed. I dag er baldrian ikke blot anerkendt som en naturlig løsning mod søvnproblemer, men også som en effektiv behandling mod angst, uro, migræne, kramper, gigt og stress. Lægemiddelstyrelsen har endda godkendt baldrian som et officielt naturlægemiddel til behandling af søvnløshed og uro.

Selvom mange associerer baldrian med piller og dråber, der fungerer som et alternativ til receptpligtig søvnmedicin, findes der faktisk omkring 150 forskellige arter baldrianrod i Europa og Asien. Planten kan vokse op til en meter i højden og har en hvid/lilla blomst. Dog er det primært roden, der anvendes til behandling af søvnbesvær.

Har baldrian bivirkninger?

Selvom baldrian generelt betragtes som sikkert, er der nogle rapporterede bivirkninger. De mest almindelige er diarré. Derudover er der tilfælde af leverpåvirkning ved indtagelse af produkter med valeriane. I høje doser kan baldrian også føre til hjerte funktionsforstyrrelser (NCCIH, 2020)

Hvordan virker baldrian mod søvnløshed?

Baldrian arbejder mod søvnløshed ved at påvirke flere naturlige processer i kroppen. Dette naturlige middel indeholder forskellige kemikalier, der interagerer med vores nervesystem for at fremme afslapning og en naturlig søvntilstand. Et af disse stoffer er Gamma Aminobutyric Acid (GABA) samt andre syrer.

Gamma Aminobutyric Acid (GABA), som er en neurotransmitter i hjernen, spiller en afgørende rolle i reguleringen af nerveimpulser. Baldrian har evnen til at øge niveauet af GABA, hvilket resulterer i en dæmpet hjerneaktivitet og skaber en følelse af indre ro. Dette er særligt gavnligt for dem, der oplever en overflod af tanker om aftenen, hvilket forhindrer dem i at falde i søvn.

Hvad indeholder baldrian

Udover GABA indeholder baldrian også isovalerinsyre og valereninsyre. Disse stoffer har en beroligende effekt på centralnervesystemet, hvilket kan hjælpe med at reducere angst og uro – to af de almindelige årsager til søvnløshed.

Studier har desuden vist, at baldrian kan forlænge den dybe søvnfase, hvilket er den mest genoprettende del af søvncyklussen. Dette betyder, at baldrian ikke kun hjælper med at falde i søvn hurtigere, men også forbedrer kvaliteten søvnen, når man sover.

Hvornår skal man tage baldrian?

For de bedste resultater anbefales det at tage baldrian 30-60 minutter før du skal sove. Dette giver plantens aktive ingredienser tid til at virke. Hvis du tager baldrian for angst, kan det være en god idé at tage det tidligere på dagen, så det har tid til at virke, inden du går i seng.

Doseringen kan variere afhængigt af det specifikke baldrian-produkt. Generelt anbefales det at tage en daglig dosis på op til 3 gange om dagen, normalt i form af 2-3 kapsler eller tabletter pr. dosis. Ved særlige behov eller perioder med øget stress kan dosis eventuelt øges, men det er afgørende at respektere den anbefalede mængde. Det er vigtigt at gøre sig bekendt med indlægssedlen på det pågældende produkt for at sikre korrekt indtagelse.

Vigtigt! Husk at kontakte din egen praktiserende læge for yderligere råd og vejledning om baldrian kosttilskud. 

Kosttilskud med baldrian og humle

De fleste associerer humle med ølproduktion, men denne plante er ikke kun en ingrediens i øl – den er også en klatreplante kendt for sine naturlige beroligende egenskaber, der kan hjælpe med søvn. Derfor er der mange kosttilskud tilgængelige, som indeholder både baldrian og humle, enten sammen eller individuelt. Disse to urter kombineres ofte, da humle er en anerkendt beroligende plante, der kan forstærke virkningen af baldrian.

Denne kombination af urter kan fremkalde en følelse af afslapning og kan være særligt gavnlig for dem, der oplever søvnbesvær på grund af angst. Udover kosttilskud kan baldrian og humle også bruges til at lave en beroligende te, der kan indtages inden sengetid, for at fremme afslapning og søvn.

Baldrian bivirkninger

Selvom baldrian anses for at være sikkert ved kortvarig brug, er virkningerne ved længere tids brug endnu ikke fuldt ud forstået endnu. Derfor rådes det at begrænse brugen af baldrian i kortere perioder med søvnløshed.

Ved kombination af baldrian med daglige aktiviteter bør man udvise forsigtighed,  da baldrian kan give en sløvende effekt på både hjerne og krop, hvilket kan påvirke ens reaktionsevne. Derfor bør man undlade at køre bil eller betjene tunge maskiner efter indtagelse af baldrian.

Indtagelse af alkohol

Det antages generelt, at der ikke er væsentlige problemer ved at kombinere indtag af baldrian og alkohol. Men det er altid klogt at udvise forsigtighed og være opmærksom på, hvordan ens krop reagerer, når man kombinerer medicin eller kosttilskud med alkohol.

For gravide og børn

Det er vigtigt at understrege, at virkningen af baldrian under graviditet og amning endnu ikke er fuldt ud undersøgt. Gravide og ammende bør derfor altid rådføre sig med deres læge, før de begynder at tage baldrian. På samme måde bør børn under 11 år kun indtage baldrian, under lægeligt tilsyn.

Kan du kombinere baldrian piller med andet medicin?

Selvom baldrian generelt ikke har vist kendte negative interaktioner med andre lægemidler, kan kombinationen med visse stoffer som perikon medføre potentielle interaktioner.

Sammenspillet mellem baldrian og perikon kan påvirke virkningen af visse lægemidler. Dette er især relevant for medicin mod depression, blodpropper, p-piller, udvalgte antibiotika, vanddrivende midler samt behandlinger mod AIDS og HIV. Hvis du tager medicin for nogen af disse tilstande, bør du være forsigtig med produkter, der indeholder perikon.

Derudover er baldrian ofte kombineret med naturlige ingredienser som humle, citronmelisse eller passionsblomst i nogle produkter. Generelt anses disse kombinationer ikke for at interagere negativt med andre medicin.

Selvom mange produkter baseret på baldrian betragtes som sikre, er det altid en god idé at konsultere din læge eller apotek, før du begynder at kombinere dem med andre lægemidler. Dette vil hjælpe med at sikre, at du undgår potentielle og uønskede interaktioner.

Ofte stillede spørgsmål 

Hvad er baldrian?

Baldrian er en plante, hvis rødder stammer fra Valeriana officinalis-planten. Den har en lang historie som et naturligt middel mod forskellige lidelser. I dag er baldrian anerkendt som et naturlægemiddel, der kan hjælpe med at lindre søvnproblemer, angst og uro. Den indeholder kemikalier, såsom GABA og andre syrer, der interagerer med nervesystemet og fremmer afslapning og søvn.

Hvilken virkning har baldrian?

Baldrian virker særligt effektivt mod søvnbesvær og uro, og har været brugt i traditionel medicin i flere tusinde år mod søvnløshed, kramper, migræne, gigt, nervøse lidelser og endda ved bedøvelse (Healthline, 2023).

Har baldrian og humle bivirkninger?

Der findes ingen kendte birkninger ved baldrian og humle. Det er naturlige urter der er kendt for deres beroligende og afslappende egenskaber. De bruges bruges ofte som et naturligt alterntiv til sovemedicin. (WebMD, 2023).

  Hvordan og hvornår skal jeg tage det?

  For at opnå optimale resultater med hensyn til søvn anbefales det at tage baldrian 30 minutter til en time før sengetid. Doseringen kan variere afhængigt af det specifikke produkt, men normalt anbefales en daglig dosis på 2-3 kapsler eller tabletter, taget 3 gange om dagen. Det er vigtigt at læse indlægssedlen på det pågældende produkt og rådføre sig med din læge for at få yderligere rådgivning.

   Er der nogen bivirkninger?

   Baldrian betragtes som generelt sikkert og har få kendte bivirkninger, især sammenlignet med traditionelle midler mod søvnløshed. Det er dog vigtigt at udvise forsigtighed ved langvarig brug, da langtidsvirkningen ikke er fuldt ud forstået. Baldrian kan have en let sløvende virkning, så det anbefales ikke at køre bil eller betjene tunge maskiner umiddelbart efter indtagelse. Gravide, ammende kvinder og børn under 11 år bør konsultere deres læge, inden de bruger baldrian.

    Kan det kombineres med anden medicin?

    Baldrian i sig selv anses ikke for at have negative interaktioner med andre lægemidler eller kosttilskud. Dog kan kombinationen af baldrian med visse stoffer, som perikon, medføre potentielle interaktioner, især med medicin mod depression, blodpropper, p-piller, specifikke antibiotika, vanddrivende midler samt midler mod AIDS og HIV. Generelt kan baldrian ofte kombineres sikkert med naturlige stoffer som humle, citronmelisse eller passionsblomst. Det anbefales altid at rådføre sig med en læge eller apotek, før man kombinerer baldrian med andre lægemidler.

    Virker baldrian mod søvnløshed?

    Baldrian kan bruges mod søvnløshed. Hvis du oplever søvnbesvær eller uro i kroppen, kan du med fordel tage baldrian. Baldrian er særligt effektive mod søvnløshed, da det indeholder beroligende plantestoffer, som er kendt for at give ro og få kroppen til at slappe af (Sleep Foundation, 2023).

    Kilder: SleepFoundation & Healthline