Hvordan falder man hurtigere i søvn? - Fald i søvn på 2 minutter
Tilbage til blog

Hvordan falder man hurtigere i søvn? - Fald i søvn på 2 minutter

Træt af at tælle får? Vi kender det allesammen, og vi ved alle, at det kan skubbe vores frustrationer til det yderste, hvilket vi hurtigt finder ud af, kun gør det værre.

I vil her finde alle de bedste teknikker til, hvordan du falder hurtigere i søvn uden at skulle ty til sovemedicin.

Hvad kan man gøre for at falde til ro?

Hvordan falder jeg i søvn på under 2 minutter?

Militæret har brug for så meget søvn, som de kan få. Derfor har de udvikling en teknik, der får dig til at falde i søvn på 2 minutter. Du har måske hørt om teknikken før? se teknikken her:

 1. Slap af i ansigtsmusklerne, herunder tunge, kæbe og øjenmuskler.

 2. Sænk skuldrene så meget som muligt, og gentag med over- og underarme, en side ad gangen.

 3. Pust ud og slap af i brystet og benene, begynd med lårene og arbejd dig nedad.

 4. Brug 10 sekunder på at tømme hovedet for tanker, før du vælger at tænke på én af følgende tre ting:

 • Forestil dig, at du ligger i en kano på en rolig sø med en klar blå himmel over dig.

 • Forestil dig, at du ligger i en sort fløjls-hængekøje i et helt mørkt rum.

 • Gentag "tænk på ingenting" igen og igen i 10 sekunder.

Prøv åndedrætsøvelser

Disse åndedrætsøvelser kan hjælpe med at give ro til kroppen, så du kan slippe dagens stress og angst. Ved at berolige sindet og kroppen kan du også fremme en mere afslappet tilstand, som er mere gunstig for at falde i søvn hurtigere og få en god søvn.

4-7-8 metoden

Hvis du spørger den amerikanske læge og sundhedsekspert, Andrew Weil, så mener han, at han har fundet løsningen på dine problemer. Denne teknik indebærer, at du trækker vejret ind i 4 sekunder, holder vejret i 7 sekunder og puster ud i 8 sekunder. Gentag øvelsen i 4-5 minutter, indtil du føler dig mere afslappet og rolig.

Dybe maveåndedræt

Læg en hånd på maven og træk vejret dybt ind, så din mave bevæger sig udad. Hold vejret i et par sekunder, og pust derefter langsomt ud. Gentag øvelsen i 5-10 minutter, mens du fokuserer på din vejrtrækning og prøver at fjerne distraherende tanker fra dit sind.

Åndedræt gennem næsen

Træk vejret ind gennem næsen i 4-6 sekunder, og hold vejret i et par sekunder, før du puster ud gennem munden. Gentag øvelsen i 5-10 minutter og fokuser på at trække vejret jævnt og dybt.

Progressiv muskelafspænding

Teknikken blev oprindeligt udviklet af den amerikanske læge Edmund Jacobson i 1920'erne, og den er siden blevet brugt af forskellige sundhedsprofessionelle til behandling af forskellige lidelser.

Progressiv muskelafspænding indebærer at stramme forskellige muskelgrupper i kroppen i et par sekunder og derefter langsomt slappe af i dem.

Start med at spænde musklerne i dine fødder i 5-10 sekunder, og derefter skal du slappe af i dem i 10-15 sekunder. Herefter kan du fortsætte med at spænde og slappe af i dine lægmuskler, mave, ryg, arme, hænder og ansigt, indtil hele kroppen føles afslappet og løs. Du kan gentage hele øvelsen 2-3 gange eller indtil du føler dig ekstra afslappet og klar til at sove.

Progressiv muskelafspænding hjælper med at reducere spændinger og stress i kroppen. Det kan også øge kropsbevidstheden, hvilket kan være nyttigt, hvis du døjer med urolig søvn.

Tving dig selv til at holde dig vågen

Det kan måske lyde modsætningsfuldt, og det vil ikke virke for alle, men at tvinge dig selv til at være vågen kan faktisk hjælpe dig med at falde i søvn lettere og hurtigere.

Når vi forsøger at falde i søvn, kan vi ofte opleve en følelse af presset eller tvang, som kan gøre det sværere at slappe af og falde i søvn hurtigt. Ved at frigøre dig fra dette pres og tvinge dig selv til at være vågen, kan du reducere denne følelse af tvang og tillade dig selv at slappe mere af.

Paradoxical intention

En teknik, der kaldes paradoxical intention, kan være nyttig i denne sammenhæng. Det involverer at møde sin frygt indtil den ikke længere er frygtgivende.

I dette tilfælde vil det være frygten for at ligge vågen hele natten. Derfor vil du i dette forsøg tænke på, at du skal forblive vågen. Dette kan hjælpe med at reducere stress og angst, der kan opstå, når du føler dig tvunget til at sove, og i stedet tillade dig at slappe af og falde i søvn mere naturligt.

Det er dog vigtigt at huske, at denne teknik ikke nødvendigvis vil fungere for alle, og det kan tage tid og praksis at mestre det.

Sluk for alt lys

Når det kommer til at få en god nats søvn, er det afgørende at være i et helt mørkt soveværelse. Dette skyldes, at vores krop naturligt er programmeret til at sove om natten og være vågen om dagen. Når vi udsættes for lys om natten, forstyrre det denne dag til nat rytme.

Det påvirker vores produktion af søvnhormonet melatonin, som er det hormon, der styrer vores døgnrytme og søvnkvalitet. For meget lys i soveværelset hæmmer produktionen af melatonin, hvilket kan resultere i manglende søvn eller dårligere søvn.

Hvis det ikke er muligt at fjerne alle lyskilder, kan mørklægningsgardiner eller en sovemaske være en effektiv løsning.

Hvorfor kan jeg ikke sove?

Gør soveværelset køligt

Et køligt soveværelse og en god nats søvn går ofte hånd i hånd. Hvorfor er det vigtigt at sove i et køligt rum? Følg med her.

Kroppens temperatur spiller en vigtig rolle i vores søvnkvalitet. Faktisk er vores kropstemperatur naturligt lavere om natten, da dette er en del af vores biologiske søvnrytme. Hvis rummet er for varmt, kan det forhindre kroppen i at opnå den ønskede temperatur, hvilket kan gøre det svært at falde i søvn eller forstyrre søvnkvaliteten.

Hvor køligt skal mit soveværelse være?

Det anbefales at holde rumtemperaturen mellem 18-20 grader, da dette er det optimale temperaturområde for at fremme en dybere og mere afslappende søvn.

Skriv dine tanker ned

Det kan virke som en simpel løsning, men den er effektiv. Når du nedskriver dine tanker og bekymringer, tømmer du dit hoved for alle dine bekymringer, frygt og alt den stress det medfører. En stressfri tankegang giver en bedre søvn.

Som et ekstra plus kan det hjælpe dig med at organisere dine tanker, så du nemmere kan finde løsninger på de problemer, der holder dig vågen.

Så finder du dig selv i situation, hvor du ligger i sengen med tanker, der skyder i alle retninger, så find en notesbog frem og skriv dem ned. Det behøver ikke være meget eller tage lang tid. Du skal blot skrive de ting ned, der fylder dine tanker lige nu.

Fjern dit ur

Mange mennesker føler, at det er rart at kunne se klokken, hvis de vågner om natten. Men det kan have en negativ effekt på søvnen. Når du kigger på uret for at se, hvor lang tid der er til, at du skal stå op, kan det unødvendigt stresse din krop og øge risikoen for, at det tager længere tid før, du falder i søvn igen.

Din hjerne bliver automatisk opmærksom på, hvor meget tid der er tilbage til, at du skal op, og det kan forstyrre din søvn ved at øge bekymringer og stress. Derfor kan det være en god idé at fjerne uret fra soveværelset eller sørge for, at det ikke kan ses fra sengen.

Skab ro i soveværelset

Et stille soveværelse er en vigtig faktor for en god nattesøvn. Lyde omkring os kan forstyrre vores søvn, selvom vi ikke er bevidste om det. Selv små lyde kan forstyrre din søvnrytme.

Lyde i soveværelset aktiverer dit nervesystem og forstyrrer din krops produktion af søvnhormonet melatonin, som styrer din døgnrytme. Det gør det sværere for dig at falde i søvn og vil forstyrre den dybe søvnfase. Sørg derfor for et stille soveværelse for at optimere din søvnkvalitet.

Pas på med koffeinen

Det kan tage din krop helt op til 8 timer at forbrænde koffeinen i dit system. Derfor skal du være påpasselig med indtagelsen af koffein efter frokost og især efter aftensmaden, da det kan påvirke din søvnkvalitet negativt.

Dyrk motion

Motion er en vigtig faktor for en god nattesøvn. Sørg for at dyrke motion i løbet af dagen, så du gør din krop naturligt træt om aftenen. Det behøver ikke være en hård træning, det skal blot være nok til, at du får brugt noget af den energi, du har produceret i løbet af dagen.

White noise

Hvis du har problemer med at falde i søvn eller vågner op om natten på grund af støj, kan du overveje at bruge ørepropper eller lydmaskiner, som kan hjælpe med at reducere pludselige støjgener og skabe et mere stille sovemiljø. Det kan også være en god idé at placere lydabsorberende materialer, såsom tæpper eller gardiner, i dit soveværelse for at dæmpe lyde.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at visse lyde kan være mere forstyrrende end andre. Lyde med høje frekvenser eller pludselige lyde kan være mere forstyrrende end mere konstante eller dæmpede lyde.

Hvad er 4 7 8 metoden?

4-7-8 metoden er en afslapningsøvelse, der involverer at trække vejret ind i fire tællinger, holde vejret i syv tællinger og udånde i otte tællinger, sagde Dr. Raj Dasgupta, en klinisk lektor i medicin ved University of Southern Californias Keck School of Medicine (CNN, 2023)

Hvordan falder man i søvn på 1 minut?

 1. Pust ud, så meget du kan gennem munden.
 2. Træk vejret ind gennem næsen i 4 sekunder.
 3. Hold vejret i 7 sekunder.
 4. Pust alt luften ud gennem munden i 8 sekunder.
 5. Gentag hele øvelsen i 4-5 minutter, indtil du føler dig mere afslappet og rolig (Ptsduk, 2023).

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan falder man hurtigt i søvn? Følg disse 10 trin for en bedre nattesøvn

 1. Vent med at gå i seng, indtil du er søvnig.
 2. Motionér i mindst 30 minutter i løbet af dagen, men undgå fysisk aktivitet tæt på sengetid.
 3. Undlad at indtage alkohol eller koffein inden sengetid.
 4. Afstå fra arbejdsopgaver og e-mails i de sidste timer op til sengetid.
 5. Læs i en fysisk bog i stedet for en e-bog, tablet eller mobiltelefon.
 6. Skab det rette sovemiljø med mørklægning og en behagelig temperatur.
 7. Prøv afslapningsteknikker som meditation eller mindfulness inden søvn.
 8. Undgå tunge måltider og drikkevarer lige før sengetid.
 9. Hold en fast døgnrytme ved at gå i seng og stå op på samme tid hver dag.
 10. Hvis du ikke kan falde i søvn inden for 20 minutter, stå op og lav noget afslappende, indtil du føler dig søvnig

Kilde: (Healtline, 2023).

Hvad gør jeg, hvis jeg stadig ikke kan falde falde i søvn?

Hvis du stadig har problemer med at falde i søvn efter at have prøvet alt, så er det vigtigste at huske, at det er okay, at søvnen smuldrer en gang i mellem. Hvis du kan indfri dig med, at søvnen ikke altid bliver optimal, så løsriver du dig selv fra stressen, hvilket kan gøre tricket i nogle tilfælde.

Hvad kan man drikke for at falde hurtigere i søvn?

Varm kakao, varm mælk, Kamillete og Citronmelissete kan alle have en positiv effekt på søvnen ved indtagelse inden sengetid.

Hvordan får jeg ro i hovedet?

Meditation er en velkendt metode til at få ro på tankerne, så du kan lægge dig til at sove med tankerne i ro.

Hvad betyder det, hvis jeg ikke kan falde i søvn?

Hvis du ikke kan falde i søvn, kan det skyldes mange ting. De hyppigste årsager er stress, angst, tankemylder. Det kan også være skyldes andre sygdomme, der går ind og påvirker din krop.