Blåt lys
Tilbage til blog

Hvad er blåt lys? Sådan påvirker det din hjerne

Blåt lys, med bølgelængder mellem 380 og 440 nm, er almindeligt fra skærme og kunstig belysning og påvirker vores søvnrytme. Det hæmmer melatoninproduktionen og øger serotonin, hvilket forstyrrer søvn. Teknologiske funktioner som Night Shift reducerer blåt lys eksponering, mens lysterapi kan regulere døgnrytmer og behandle lidelser som vinterdepression og søvnløshed. Moderat eksponering for blåt lys fra dagslys udgør ingen betydelig risiko, men overeksponering kan skade hud og øjne.

Hvad er blåt lys?

Blåt lys er en del af det synlige lyspektrum med en bølgelængde mellem cirka 380 og 500 nanometer, hvilket gør det til en af de mest energirige og korte bølgelængder inden for det synlige lys. Det er naturligt til stede i dagslys og spiller en vigtig rolle i reguleringen af vores døgnrytme, men det udsendes også af elektroniske skærme og kunstigt belysning.

Det synlige spektrum

Det synlige spektrum består af lys i forskellige farver, som vores øjne kan opfatte. Dette omfatter farverne rød, orange, gul, grøn, blå, indigo og violet. Hver farve har sin egen forskellige bølgelængder, og sammen danner de det hvide lys, vi ser i hverdagen.

I dette lysspektrum befinder det blå lys sig med bølgelængder fra omkring 380 til 500 nm, hvilket også går under betegnelsen synligt højenergi lys. Det er vigtigt for vores evne til at se ordentligt i dagslys og spiller en rolle i hvordan vores kroppe regulerer vores biologiske rytmer og påvirker søvn- og døgnrytme.

LED-pærer og digitale skærme såsom computerskærme, smartphones og tablets udsender alle en stor andel af blåt lys. Eksponeringen for disse lyskilder er steget betydeligt med den teknologiske udvikling.

Specielt blåviolette område kan gøre skade på det menneskelige øje indenfor bølgelængder mellem 380 og 440 nm, da de kan trænge dybt ind gennem øjet og når nethinden som potentielt forårsage langtidsskader på den.

Det bliver derfor vigtigere at forstå dette synlige lysspektrum for at kunne beskytte vores øjne mod overdreven eksponering for blåt lys, og vigtigheden af at vi befinder os i et mørkt rum, når vi skal sove.

Det skadelige blå lys fra elektroniske apparater

Efter at have forstået det synlige spektrum, er det afgørende at være opmærksom på smartphones og andre digitale skærme vi omgiver os med dagligt. Disse enheder udsender en stor mængde blåt lys, som kan være skadeligt for både vores øjne og vores generelle velbefindende.

Intenst blåt lys fra skærme kan forårsage hovedpine og trætte øjne, og i værste fald kan det bidrage til langvarig skade af nethinden i øjnene. Forskning viser, at blåviolet lys kan fremskynde aldringsprocessen af øjet og endda føre til makuladegeneration, som kan resultere i synstab.

Det konstante bombardement af blåt lys fra smartphones, tablets og computerskærme bekymrer også eksperter angående dens effekt på vores søvnkvalitet. Blåt lys hæmmer produktionen af melatonin, et hormon der hjælper med at regulere vores døgnrytme.

Denne undertrykkelse af melatonin gør det sværere for os at falde i søvn og påvirker dybden af vores hvile, hvilket kan føre til søvnbesvær og forstyrrelser i søvnrytmen. Det anbefales derfor at tage forholdsregler som at indstille digitale enheder til 'night mode', der reducerer mængden af blåt lys om aftenen før sengetid.

Hvordan blå lys påvirker vores døgnrytme og sundhed?

Blåt lys har en overraskende stor effekt på vores døgnrytme og generelle sundhed, idet det kan forstyrre produktionen af søvnhormonet melatonin og dermed også vores søvnkvalitet.

Vores konstante eksponering for skærme i dagligdagen introducerer udfordringer for kroppens naturlige rytmer, hvilket understreger vigtigheden af at forstå og håndtere denne usynlige påvirkning.

Blåt lys og søvnkvalitet

Dit værelse svømmer i lys fra mobiltelefoner, tablets og computere før sengetid. Udsættelse for dette synlige blåviolette lys kan have indflydelse på din krops naturlige søvncyklus. Din hjerne modtager signaler om, at det stadig er dag, hvilket bremser frigivelsen af melatonin, søvnhormonet.

Dette hormon hjælper med at regulere din søvn-vågne rytme – mindre melatonin kan gøre det sværere at falde i søvn.

Solens lys er 30 gange så meget blåt lys, der holder os vågne og opmærksomme om dagen. Mens denne andel bør være lavere på de sene aftentimer afmængden af blåt lys for at sikre vores velbefindende om en god nats søvn.

Moderne enheder som en tablet, smartphone og LED-lys ændrer denne balance ved at udsende blå lysbølger, som kan holde dig vågen længere og mindske søvnkvaliteten. Det er vigtigt at skabe en aftenrutine, der mindsker blåt lys for at bevare din sundhed og trivsel.

Er blåt lys farlig for din døgnrytme?

Mens blåt lys er afgørende for at holde os vågne og opmærksomme i dagtimerne, kan det have en negativ effekt på vores evne til at sove om natten. Vores øjne udsættes for store mængder blåt lys, når vi stirrer ind i skærme fra elektroniske enheder som smartphones og tablets, især om aftenen.

Det kan forstyrre produktionen af melatonin, et søvnhormon, som er essentielt for at regulere vores døgnrytme.

Blåt lys kan derfor gøre det svært for os at falde i søvn, hvilket til gengæld kan føre til søvnløshed og andre søvnrelaterede problemer som vinterdepressioner, og hormonbalance der ikke er som den skal være. Det er vigtigt at være opmærksom på denne potentielle risiko og tage skridt til at beskytte os selv mod overeksponering for blåt lys før sengetid (Harvard Health, 2020) .

Løsninger til at minimere blå lyskilder 

Hvis du er bekymret for, hvordan blåt lys påvirker din søvn og generelle sundhed, findes der heldigvis effektive løsninger. At tage proaktive skridt for at reducere eksponeringen af blåt lys spiller en vigtig rolle for at bevare en sund døgnrytme og forbedre din livskvalitet.

Digitale enheder med Night Shift eller Twilight funktion

Blåt lys fra skærme kan forstyrre din søvn og påvirke dine øjne. Funktioner som Night Shift eller Twilight hjælper med at reducere denne eksponering om aftenen. 

  • Mange smartphones, tablets og computere har en indbygget funktion kaldet Night Shift eller Twilight.
  • Denne funktion justerer automatisk farvetemperaturen på skærmen baseret på tidspunktet på dagen.
  • Efter solnedgang bliver skærmens farver varmere, hvilket reducerer mængden af blåt lys.
  • Brug af Night Shift eller lignende funktioner kan gøre det nemmere at falde i søvn efter brug af digitale enheder om aftenen.
  • Forskning viser, at mindre blåt lys før sengetid kan forbedre søvnkvaliteten ved at bevare melatoninproduktionen.
  • Nogle apps tilbyder også tilpasningsmuligheder, så du selv kan indstille styrken af blålysfiltreringen.
  • Det er nemt at aktivere disse funktioner via indstillingsmenuerne på dine enheder.
  • Husk at gøre brug af disse hjælpemidler hver dag for en bedre nattesøvn og sundhed for dine øjne, såsom at bruge en sovemaske for at blokere alt udefrakommende lys.

Det er nemt at aktivere disse funktioner via indstillingsmenuerne på dine enheder.
Husk at gøre brug af disse hjælpemidler hver dag for en bedre nattesøvn og sundhed for dine øjne, såsom at bruge en sovemaske for at blokere alt udefrakommende lys.

Naturlige hjælpemidler til en bedre søvn

Blåt lys påvirker vores døgnrytme og kan gøre det svært ved at falde i søvn. Her er nogle naturlige hjælpemidler, som kan forbedre din søvnkvalitet:

  • Mørklægning for øjene: Brug mørklægningsgardiner i dit soveværelse for at blokere for alt udefrakommende lys, eller gør brug af Anew sovemasken.
  • Soveværelsets temperatur: Hold en kølig temperatur i soveværelset, idet kroppen sover bedre i et afkølet rum.
  • Aftenrutiner: Skab aftenrutiner, såsom at læse eller tage et varmt bad, for at signalere til kroppen, at det snart er sengetid.
  • Afslapningsøvelser: Udfør afslapningsøvelser som yoga eller meditation før sengetid for at berolige sindet.
  • Undgå skærme: Sluk for alle digitale skærme mindst en time før du skal sove, da lyset fra disse kan hæmme produktionen af melatonin.
  • Naturligt te: Drik kamille- eller lavendelte om aftenen - de har naturlige beroligende egenskaber.
  • Fysisk aktivitet: Regelmæssig motion tidlig på dagen kan bidrage til dybere og mere hvilende søvn om natten.
  • Lyset dæmpes gradvist: Reducer belysningen i hjemmet når aftenen nærmer sig; dette efterligner solnedgangen og hjælper med at regulere din døgnrytme.

Her nogle af grundene til, at mange mennesker ofte træffer forholdsregler til beskyttelse mod blåtlys.

Hvordan kan man beskytte sig mod blå lys?

For at beskytte vores øjne mod skadeligt blåt lys er der flere trin, vi kan tage i brug. Installering af apps eller indstillinger på elektroniske enheder, som reducerer blåt lys om aftenen, kan hjælpe.

Disse indstillinger, som ofte kaldes 'Nattilstand', justerer skærmens farvetemperatur for at mindske mængden af blåt lys, da lyset har indflydelse på din søvnrytme. Det er også vigtigt at begrænse tiden foran skærme sent på dagen, hvilket kan gøre det lettere at falde i søvn. 

Det er også en god idé at sikre, at vi får naturligt dagslys om dagen; det hjælper med at opretholde en sund døgnrytme og kan reducere trangen til at stirre ind i skærme hele aftenen.

Konklusion

Omkring os hver dag udsættes vi for blåt lys mere og mere, og det er væsentligt at forstå dets indvirkning på vores helbred. At beskytte dine øjne og styrke din søvnkvalitet betyder at tage proaktive skridt mod den konstante strøm af skærmlys.

Overvej at mindske eksponeringen af blå lys om aftenen kan også booste din krops naturlige rytmer som gør os mere koncentrerede og produktive gennem dagen.

Det handler ikke kun om en god nats søvn, men om en sundere tilgang til det lys, vi dagligt samspiller med.

Ofte stillede spørgsmål om blåt lys

Er blåt lys skadeligt?

Blåt lys i moderate mængder er ikke direkte skadeligt og er en naturlig del af dagslyset, der hjælper med at regulere vores døgnrytme. Langvarig eksponering for blåt lys fra skærme kan dog forstyrre søvnkvaliteten ved at undertrykke produktionen af søvnhormonet melatonin og kan bidrage til øjenbelastning. Forskning fortsætter med at undersøge langsigtede effekter.


Kilder: UDH, Healthline