Eksamensangst
Tilbage til blog

Eksamensangst - Gode råd til sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst er en almindelig følelse, mange kender til. Den opstår, når nervøsitet før en prøve eskalerer til et punkt, hvor det påvirker evnen til at tænke klart. Typiske symptomer inkluderer mavepine, hurtig hjertebanken, kvalme, samt følelser af frygt eller vrede.

Denne angst er mere end blot lette nerver; det er en dyb bekymring, der kan underminere præstationen i eksamenssituationen. Nogle forbereder sig overdrevent og ankommer for tidligt til eksamen, men dette kan ironisk nok forstærke angsten.

Angstens rødder varierer. Nogle frygter andres bedømmelse, mens andre kæmper med manglende selvtillid eller urealistisk høje forventninger til sig selv. Tidligere negative oplevelser ved eksamenssituationer kan også være en faktor.

Psykologen Kasia Kalinowska anbefaler, at man reflekterer over det værst tænkelige udfald og spørger sig selv, om det er angsten, der dominerer ens tanker.

For at håndtere eksamensangst, findes der flere effektive strategier.  Vejrtrækningsøvelser der både kan berolige krop og sind, mens mindfulness hjælper med at observere tanker uden at dømme dem, hvilket fremmer afslapning og koncentration. Samtaler med familie og venner kan også være beroligende. Fysisk aktivitet udløser endorfiner, som forbedrer humøret og letter presset.

Fortsæt læsningen og få gode råd til at håndtere eksamenssituationer, og hvad man gør når klappen går ned til skriftlig eller mundtlig eksamen.

Hvad er eksamensangst?

Eksamensangst er en dyb, ofte overvældende følelse af pumpende adrenalin, nervøsitet og frygt der forstærker sig i forbindelse med at gå til eksamen, som kan påvirke selv de dygtigste studerende, inden en eksamen står for døren (MayoClinic, 2022).

Symptomer ved eksamensangst

Eksamensangst viser sig både i kroppen og tankerne i form af tankemylder. Det kan gøre det svært at levere til eksamenen.

 1. Fysiologiske reaktioner: Du kan opleve en hurtig hjertebanken, som om dit hjerte slår helt op i halsen.
 2. Maveproblemer: Mavepine og kvalme er almindelige kendetegn, der er ubehagelige.
 3. Svedige hænder og rystelser: Det er normalt at opleve svedige hænder og en let rysten.
 4. Åndedrætsbesvær: Mange har svært ved at trække vejret dybt og roligt under angst.
 5. Tankemylder: Tanker kan køre i ring, og du kan bekymre dig om, at du ikke kan huske det, du har lært.
 6. Emotionelle reaktioner: Følelser af frygt, vrede, frustration eller skam er også typiske.
 7. Søvnforstyrrelser: Problemer med at falde i søvn, især aftenen før en eksamen, er et klart tegn på eksamensangst.

At forstå disse symptomer kan være det første skridt i at håndtere eksamensangst mere effektivt.

Forskellen på nervøsitet og angst 

Angst adskiller sig fra nervøsitet ved sin intensitet og dybde. Den kan manifestere sig som en overvældende frygt, selv i fravær af reel fare, og medføre symptomer som hurtig hjertebanken, svedige håndflader og uophørlige tankemylder, hvilket gør det svært at tænke klart eller fokusere i.

Nervøsitet, derimod, er en mere almindelig og mindre intens følelse. Den opstår typisk i nye eller vigtige situationer og aftager ofte hurtigt.

Eksamensangst er et specifikt eksempel på angst, hvor frygten for at fejle eller ikke præstere godt nok dominerer. Denne angst kan være særlig intens ved eksamenssituationen om det er mundtlig eller skriftlig. Nu vil vi udforske de underliggende årsager til, at nogle individer oplever eksamensangst.

Årsager til eksamensangst

Eksamensangst kan have dybe rødder og påvirke både krop og sind. Den findes i mange former, og det er vigtigt at forstå de bagvedliggende årsager for at kunne håndtere den effektivt.

Frygt for at blive vurderet

At skulle stå over for en lærer og censor er typisk grænseoverskridende da man kan føle det er knald eller fald. Mange elever med eksamensangst oplever symptomer som kvalme og hjertebanken, drevet af frygten for ikke at præstere godt. Denne angst kan paradoksalt nok gøre det vanskeligere at demonstrere ens egentlige evner.

Under mundtlige tests intensiveres denne angst yderligere. Her står man direkte over for læreren og censor, begge klar til at lytte og bedømme. Dette scenarie kan lede til fysiske reaktioner som svedudbrud og rystelser, ofte forstærket af en følelse af skam ved at skulle fremvise ens viden og færdigheder.

Ironisk nok kan sikkerhedsadfærd, såsom overforberedelse, forværre angsten. En vedholdende øvning kan føre til stigende frygt snarere end tryghed.

Frygten for eksamen kan næsten føles som en fobi, en intens og overvældende frygt, der ofte ledsages af markante kropslige symptomer. Disse symptomer kan være så invaliderende, at de direkte gør det sværere at yde under eksamen.

At overvinde denne frygt kræver både mod og praktisk træning i at håndtere og regulere sine tanker og følelser.

Symptomer på lavt selvværd kan føre til psykolog

Hvis man tvivler på sine egne evner, risikerer dette at skabe en dyb frygt for eksamener. Tanker som "jeg vil dumpe" eller "jeg kan ikke svare rigtigt på spørgsmålene" kan lamme ens mentale kapacitet, hvilket gør det vanskeligt at klare sig under prøven.

Denne selv-tvivl kan forværre angsten; jo mere man fokuserer på tanken om ikke at være god nok eller ik kan præstere, desto mere intens bliver frygten. Negative tanker som "jeg kan ikke" kan forstærke eksamensangsten. Men, det er muligt at lære at tro på sig selv og sine evner, hvilket kan gøre det lettere at håndtere de udfordrende følelser.

I nogle tilfælde, hvor manglende selvtillid er særligt udtalt, kan det være nødvendigt at søge hjælp fra en psykolog.  Psykologen kan tilbyde værdifulde strategier og støtte til at overkomme eksamensangsten. Ved at arbejde med en fagperson som kan hjælpe til at få udviklet nogle teknikker til at styrke selvtilliden og effektivt håndtere angsten.

Tårnhøje krav påvirker angsten

Mange skoler og forældre sætter høje standarder for unge mennesker, idet de forventer topkarakterer og generel succes. Denne forventning om konstant at levere på højeste niveau kan skabe en frygt for at fejle. Studerende kan finde sig selv i at arbejde ekstremt hårdt og længe for at opfylde disse krav.

Men når dette pres bliver overvældende, kan eksamensangst begynde at tage form. Som psykolog Kasia Kalinowska påpeger, er det vigtigt at reflektere over, hvordan disse forventninger påvirker os. Konstant at stræbe efter perfektion kan føre til intens angst. Sikkerhedsadfærd, såsom overdrevet læsning, kan også være en reaktion på frygten for ikke at leve op til disse høje standarder.

Derfor brug lidt tid til at sætte realistiske mål for sig selv og anerkende sine egne evner. Ved at skabe en balance mellem ambition og selvaccept kan man bedre håndtere presset og reducere risikoen for angst og stress. Det handler om at finde en sund balance mellem at stræbe efter succes og at anerkende og respektere sine egne grænser.

Nervøse oplevelser ved eksamensbordet

Hvis du tidligere har haft en negativ oplevelse under en eksamen, hvor du for eksempel ikke kunne huske noget eller måske går klappen bare ned, dette kan skabe en dyb frygt for fremtidige eksamener. Bekymringen for, at en lignende situation vil opstå igen, kan være så overvældende, at den får dig til at tvivle på dine evner.

Det er afgørende at bryde den onde cirkel. En måde at gøre dette på er ved at ændre perspektivet på eksamenen. I stedet for at se dem som en trussel, prøv at betragte dem som en mulighed for at vise, hvad du kan. Det handler om at ændre din tankegang til at se eksamener som en chance frem for negativt ladet situation.

Husk på, at prøver i sig selv ikke er farlige, og at alle kan have en dårlig dag. Ved at træne din hjerne til at fokusere på de positive aspekter ved eksamener, kan du hjælpe dig selv med at forblive roligere og mere forberedt næste gang. Denne tilgang kan bidrage til at mindske angst og opbygge selvtillid.

Dette kan du gøre for at håndtere din eksamensangst

Forståelsen og anvendelsen af passende teknikker kan være nøglen til at tage kontrollen tilbage fra eksamensangsten. Vi vil guide dig gennem en række metoder, der kan hjælpe dig med hvordan du håndterer situationer hvor du får eksamensangst. Med at lindre din bekymring og forbedre din præstation under dine prøver.

Gode råd til at håndtere din angst og nervøsitet

Eksamensangst kan føre til nervøsitet, men vejrtrækningsteknikker kan være en effektiv måde at opnå ro på.

 • Find et roligt sted: Vælg et sted, hvor du kan sidde eller ligge uforstyrret.
 • Bliv bevidst om din krop: Luk øjnene og fokuser på din kropsfornemmelse, mærk hvordan du sidder eller ligger.
 • Hånd på maven: Placer en hånd på din mave. Det hjælper dig med at mærke din vejrtrækning mere tydeligt.
 • Langsom indånding: Træk vejret ind gennem næsen, og tæl til fire. Gør det langsomt og kontrolleret.
 • Vejrtrækningsøvelse: Meditation kan hjælpe dig. Hold vejret i et par sekunder, men ikke for længe. Pust langsomt ud igen, gennem mund eller næse, afhængig af hvad der føles bedst for dig.
 • Gentag flere gange: Prøv at tage omkring ti dybe vejrtrækninger som start.
 • Vær opmærksom på Kroppen: Mærk efter i din krop under vejrtrækningen. Føl hvordan den slapper mere af.
 • Brug teknikken før Eksamen: Anvend denne vejrtrækningsteknik før eksamen for at berolige sindet og forberede dig mentalt.
 • Anvend under eksamen ved angst: Hvis du føler angst under eksamen, fokuser på din vejrtrækning for at genetablere kontrol.

Ved at mestre denne teknik kan du hjælpe dig selv med at håndtere eksamensangst mere effektivt og opretholde ro både før og under prøver og i andre situationer, hvor du kan opleve eksamensangst.

Få hjælp til din eksamensangst fra din familie og venner

Det kan være en stor hjælp at dele dine tanker og uroligheder omkring eksamensangst med familie og venner. De kender dig og ønsker at hjælpe dig. Ved at åbne op omkring din angst, kan de tilbyde opmuntring og forståelse.

Det har den fordel, at du ikke føler dig alene med dine følelser. At tale om dine bekymringer kan reducere stress og hjælpe dig til at føle dig mere afslappet.

Det er vigtigt at lade dine nærmeste vide, hvad du gennemgår. Deres støtte i eksamensperioden kan være uvurderlig. At give udtryk for dine udfordringer kan også være en måde at aflaste dig selv for noget af presset. Venner og familie kan bidrage til at holde din ånd oppe og din indstilling positiv.

Fortæl dem, hvad der specifikt kan hjælpe dig, og arbejd sammen om at finde effektive måder at tackle angsten på. At have en støttende omgangskreds kan gøre en stor forskel i din håndtering af eksamensangst.

Hvordan kan man behandle eksamensangst?

Behandling af eksamensangst kan involvere terapi, øvelser som vejrtrækningsøvelser, og i nogle tilfælde medicin. At konsultere en studievejleder eller psykolog kan være yderst nyttigt for at opnå redskaber til bedre at kontrollere angsten, især i eksamenssituationer (Mayo Clinic 2017).

Dyrk motion og få et skud endorfiner

5 simple råd til at reducere din utryghed om angst

Efter at have delt dine bekymringer med venner og familie, kan motion være et effektivt næste skridt i kampen mod eksamensangst. Her er nogle punkter, der forklarer, hvordan motion kan hjælpe:

 1. Endorfinproduktion: Motion stimulerer produktionen af endorfiner, de såkaldte "lykkehormoner", i din hjerne. Disse kemikalier kan forbedre dit humør og gøre dig mere rolig.

 2. Gåture eller løb: Simpel fysisk aktivitet som en gåtur eller et løb kan klarne dit sind og reducere angst for eksamen. Frisk luft og et ændret miljø kan gøre en stor forskel.

 3. Spil bold med venner: Tag en pause fra studierne og spil bold eller anden sportsaktivitet med venner. Det skaber ikke blot fysisk energi, men kan også forbedre dit humør gennem social interaktion.

 4. Yoga: Yogaøvelser er gavnlige for både krop og sind. De kan hjælpe dig med at finde ro og afslapning, hvilket er særligt vigtigt i perioder med højt stressniveau, som op til eksamener.

 5. Dans til musik: Dans i dit eget rum til din yndlingsmusik. Det er en sjov måde at slippe fri af angst og nervøsitet på, og det kan løfte dit humør betydeligt.

Ved regelmæssigt at inkorporere disse former for motion i dit daglige liv, især i tiden op til eksamener, kan du aktivt medvirke til at reducere din eksamensangst og forbedre din generelle velvære.

Konklusion

Husk at eksamensangst er noget mange oplever. Brug de strategier, som virker for dig. Snak om dine bekymringer, træk vejret dybt, og forbered dig godt og husk at du ikke behøver at få topkarakter for at være glad. Du kan klare det! Husk på, at hjælpen er nær og dine lærer vil gerne hjælpe dig, hvis angsten bliver for stor til eksamenen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er eksamensangst, og hvilke fysiske symptomer kan det medføre?

Eksamensangst er en form for præstationsangst, hvor frygten for at fejle ved en eksamen dominerer. Typiske fysiske symptomer kan inkludere hjertebanken, svedtendens, rysten, og maveproblemer. Eksamensangst kan også medføre angstfyldte tanker og bekymringer om at skulle bedømmes af andre man ikke kender.

Hvordan håndterer jeg min eksamensangst inden eksamen?

For at håndtere din eksamensangst, er det vigtigt at forberede sig godt og opbygge selvtillid i dine evner. Praktiser vejrtrækningsøvelser og afslapningsteknikker for at kontrollere angst og nervøsitet. Det kan også være nyttigt at opsøge hjælp hos en psykolog eller deltage i en støttegruppe og hør andre fortælle om deres situation, for at få hjælp til at overvinde din egen angst. Detter er dog forskelligt fra person til person og om det vender tilbage flere gange.

Hvad er de primære årsager til eksamensangst, og hvordan påvirker det din præstation?

De primære grunde til eksamensangst kan være manglende forberedelse, tidligere negative erfaringer i eksamenslokalet, eller generel nervøsitet og angst. Denne type angst  påvirker deres præstation ved at forårsage nervøsitet og rædslen for at fejle.

Hvor mange får eksamensangst?

Cirka 15-20% af studerende oplever generende eksamensangst, hvilket kan påvirke deres eksamensresultater markant. I nogle tilfælde kan denne angst endda hindre dem i at opnå den uddannelse, de drømmer om (Heathline 2017).

Kan eksamensangst behandles med psykologens hjælp?

Ja, eksamensangst kan ofte behandles effektivt med professionel hjælp. En psykolog kan tilbyde teknikker og strategier for at håndtere din angst og nervøsitet. Dette kan omfatte kognitiv adfærdsterapi, afspændingsøvelser, og teknikker til at forbedre selvtillid og eksamensforberedelse.

Hvordan kan jeg få mere hjælp til at håndtere eksamensangst?

For at få mere hjælp til at håndtere eksamensangst, kan du overveje at deltage i workshops eller kurser, der fokuserer på angststyring. Det kan også være nyttigt at søge hjælp og støtte fra lærere, familie, og venner. Nogle kan finde det nyttigt at gå til psykolog for at udvikle personlige strategier og få professionel vejledning. Husk, det er normalt at blive nervøs inden eksamen, men vedvarende angst bør adresseres for at sikre dit velbefindende og succes ved eksamen.