Hvad er en powernap?
Tilbage til blog

Sådan får du den perfekte powernap

En powernap kan være en god måde at genoplade dine batterier på i løbet af dagen. Det er en kort søvn, der normalt varer omkring 20 minutter. Powernapping er blevet populært i de seneste år, da folk har indset fordelene ved at tage en hurtig pause for at få et energiboost.

I dette indlæg tager vi et kig på fordele og ulemper ved powernapping, så du kan vurdere, om det er noget, du bør begynde på i din travle hverdag. Vi giver dig herudover nogle tips og tricks til den perfekte powernap.

Hvad er en powernap?

En powernap er en kort søvn, der varer ca. 20 minutter. Powernaps bruges ofte af travle mennesker, der har brug for et energiboost i løbet af dagen, eller når de føler sig trætte og ikke længere kan fokusere på deres arbejde. Powernappers udnytter, at kroppen meget hurtigt går ind i en let søvnfase og kan på den måde få energi tilbage på kort tid.

Læs også: Hvordan opstår søvnparalyse, og hvad gør man ved det?

Hvor længe skal en powernap vare?

En powernap længde på 10-20 minutter er ideel til at få et boost af energi og øge din opmærksomhed. Dette skyldes, at du i denne periode ikke når at falde i dyb søvn. Hvis du holder din powernap inden for 20 minutter, vil du fortsat befinde dig i et let søvnstadie, som vil gøre det lettere for dig at vågne op føle dig mere opfrisket (Cleveland Clinic, 2021).

Hvordan tager jeg en powernap?

Der er forskellige måder at tage en powernap på, men den mest almindelige måde er at finde et roligt sted, hvor du kan slappe af i 20 minutter. Det er bedst at undgå koffein og alkohol, før du tager en powernap, samt at sørge for, at du ikke er for sulten eller mæt. Du bør måske også undgå at træne lige før din powernap, fordi det kan være svært at slappe af bagefter. Det kan også være en god idé at bruge en sovemaske, så du kan lukke alt dagslys ude.

Når du har fundet et roligt sted, hvor du kan slappe af, kan du lægge dig til rette, lukke øjnene og fokusere på dyb vejrtrækning i et par minutter. Dette vil hjælpe dig til at slappe af og falde hurtigere i søvn. Forsøg at holde powernappen til maks 20-25 minutter, så du holder dig i den lette søvnfase. Det øger chancen for, at du føler dig frisk og energisk, når du vågner igen.

Hvis du er interesseret i at vide, hvordan du kan sove bedre, så læs vores indlæg: Sådan sover du bedre

Powernap

Hvad er fordelene ved powernapping?

Der er mange fordele ved powernapping, herunder:

 • Øget energiniveau
 • Forbedret humør
 • Bedre fokus og koncentration
 • Reduceret stressniveau
 • Forbedret hukommelse

Hvad er ulemperne ved powernapping?

Selvom powernapping kan være gavnligt, er der nogle potentielle ulemper. Powernaps kan forstyrre din søvnrytme og gøre det sværere at falde i søvn om natten, hvis du tager dem for sent på dagen.

Powernappere kan også opleve søvntræthed, hvilket betyder, at du føler dig groggy efter at være vågnet efter en kort lur. 

Skal jeg tage en powernap?

Baseret på de ovenstående fordele og ulemper er det op til dig, om du vil begynde at tage powernaps eller ej. Som mennesker er vi forskellige, og de samme kommer til behovet for og effekten af powernaps. Det bedste, du kan gøre, er at mærke efter og finde ud af, om fordelene opvejer nogle af ulemperne. Prøv med forskellige tidspunkter på dagen, forskellige længder (fx 15 minutter vs. 45 minutter) og forskellige steder (fx sofaen vs. sengen). Husk også at mærke efter, hvad det gør ved din nattesøvn, da det er vigtigt, at du ikke går på kompromis med den.

Læs også vores artikel: Søvnløshed: Her er alt du skal vide.

Virker en powernap?

Ja og nej. Det afhænger af, hvad du bruger den til. Powernaps kan hjælpe med at forbedre energi, fokus og humør, hvis de bruges korrekt. De kan dog også forstyrre dit søvnmønster. Længden af en powernap og tidspunktet på dagen er vigtige faktorer at overveje. Det er meget individuelt, så mærk efter, om det fungerer for dig.

Gode råd til en effektiv powernap

Her er et par gode råd, der kan skabe rammerne for en god powernap:

 • Powernap på et stille og mørkt sted.
 • Undgå koffein og alkohol før powernapping.
 • Sørg for, at du ikke er for sulten eller for mæt.
 • Undgå at træne lige før din powernap.
 • Slap af i et par minutter, før du sover, for at falde hurtigere i søvn.
 • Tag ikke en lur i mere end 20 minutter.

Bliv klogere på de syv simple søvnsyndere her.

Og dét er det. Powernaps kan være en god måde at øge din energi og produktivitet i løbet af dagen – bare husk at tage højde for de gode råd.