Spændingshovedpine
Tilbage til blog

Hvad er spændingshovedpine? Øvelser og behandling

Spændingshovedpine er en udbredt lidelse, som påvirker mange menneskers dagligdag. Denne type hovedpine, der kan variere fra let til svær, er ofte kendetegnet ved en trykkende eller pressende fornemmelse. Gennem denne artikel vil vi udforske årsagerne, forebyggelse og behandling af hovedpine med spændinger, og give dig et grundigt indblik i, hvordan man bedst håndterer denne tilstand.

Hvad er spændingshovedpinen?

Spændingshovedpine, ofte betegnet som den mest almindelige form for hovedpine, påvirker millioner af mennesker verden over. Den manifesterer sig typisk som en konstant smerte på begge sider af hovedet. Mange beskriver den som en følelse af et stramt bånd rundt om hovedet, der kan ledsages af ømhed i hovedbunden, nakken og skuldrene.

Forskellen mellem migræne og spændingshovedpine

Det er vigtigt at kunne skelne mellem spændingshovedpine og migræne, da de kræver forskellige behandlingsstrategier. Migræneanfald er ofte karakteriseret ved en pulserende smerte og kan ledsages af yderligere lidelser som kvalme eller opkastninger og følsomhed over for lys og lyd. Hovedpine med spændinger er generelt mindre intens og ikke ledsaget af disse ekstra lidelser. Lidelserne som kvalme og følsomhed over for lys og lyd, kan dog ses ved den kroniske spændingshovedpine.

Symptomer ved spændingshovedpine

Symptomerne inkluderer en konstant smerte, ofte på begge sider af hovedet. Smerten kan variere i intensitet, men er normalt mild til moderat. Andre almindelige symptomer omfatter ømhed i hovedbunden, nakken og skuldrene samt en generel følelse af træthed.

Årsager til hovedpine med spændingstype

Hovedpinen kan skyldes en række forskellige årsager. Stress er en af de mest almindelige udløsere, men også fysisk spænding i musklerne omkring nakke og skuldre, dårlige arbejdsstillinger, manglende søvn og bestemte fødevarer kan bidrage til udviklingen af denne type hovedpine. Derudover kan miljømæssige faktorer som støj og lys også have en indvirkning.

Er hovedpinen arvelig?

Selvom den nøjagtige årsag til hovedpine med spændinger endnu ikke er fuldt forstået, antyder forskning, at genetik kan spille en rolle. Dette betyder, at hvis en person i din nære familie lider af hovedpine med spændingstyper, kan du være mere tilbøjelig til også at udvikle denne tilstand.

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine kan blive kronisk

Der skelnes mellem to primære typer af spændingshovedpine: kronisk og episodisk. Hyppig episodisk hovedpine af spændingstype defineres mere som sporadisk og tendens til at være mildere. Kronisk hovedpine af spændingstype, defineret ved at den forekommer hyppig mere end 15 dage om måneden, kan være særligt invaliderende for den ramte.

I visse tilfælde kan sporadisk spændingshovedpine udvikle sig til en kronisk form. Dette sker ofte, når hovedpinen ikke behandles effektivt, eller når de udløsende årsager ikke håndteres korrekt. Kronisk spændingshovedpine kræver en mere intensiv behandlingsstrategi og kan ofte involvere en kombination af medicin, fysioterapi, og måske endda rådgivning eller andre former for psykologisk støtte.

Kronisk hovedpine kan have en dybtgående indvirkning på en persons livskvalitet. Den konstante smerte og de tilhørende lidelser kan forstyrre dagligdagens aktiviteter, arbejde og sociale interaktioner. Derfor er det vigtigt at søge hjælp og finde en behandlingsplan, der adresserer både de fysiske og følelsesmæssige aspekter af tilstanden.

Behandling af spændingshovedpine

Behandling af spændingshovedpine varierer afhængigt af typen og sværhedsgraden af hovedpinen. For mange er smertestillende medicin som paracetamol eller ibuprofen tilstrækkelige til at lindre smerter. For personer ved kroniske spændinger i hovedet, kan en mere omfattende behandlingsstrategi, der inkluderer receptpligtig medicin og livsstilsændringer, være nødvendig.

Må man tage medicin?

For de fleste tilfælde af spændingshovedpine er lejlighedsvis brug af smertestillende medicin effektiv. Det er dog vigtigt at være opmærksom på risikoen for medicinoverforbrugshovedpine, som kan opstå ved regelmæssig brug af smertestillende medicin. Ved kronisk hovedpine, kan læger ordinere forebyggende medicin som amitriptylin, mirtazapin eller venlafaxin, antidepressive midler, der har vist sig at være effektivt behandlingen. 

Det er altid vigtigt at kontakte din egen læge, inden du begynder at tage medicin. 

Nakke- og skulder øvelser

Regelmæssige øvelser rettet mod at styrke og strække muskler i nakke og skuldre kan være særdeles effektive til at reducere hyppigheden og intensiteten af spændingshovedpine. Fysioterapeut kan også anbefales som en del af en omfattende behandlingsplan, idet den kan tilbyde både smertelindring og metoder til at forbedre kropsholdning og muskelbalance.

Reducere hovedpine

Hvad kan man selv gøre?

Ud over medicinsk behandling og fysioterapi, er der flere livsstilsændringer, som kan bidrage til at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af spændingshovedpine. Disse omfatter stresshåndtering, sikring af tilstrækkelig hvile og søvn, opretholdelse af en sund kropsholdning, især når du sidder foran en computer, og regelmæssig fysisk aktivitet. Holdningskorrektion og daglige øvelser, som styrker og strækker musklerne, kan også hjælpe med at forhindre muskelspændinger.

Hvordan udvikler hovedpinen sig?

For mange mennesker er spændingshovedpine sporadisk og forholdsvis let at håndtere. Men for nogle kan det udvikle sig til en mere vedvarende, kronisk tilstand, især hvis det ikke behandles effektivt. At forstå og håndtere de udløsende faktorer er afgørende for at forebygge denne hovedpinesygdom.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal man gøre ved kronisk spændingshovedpine?

Ved denne hovedpinesygdom, som er defineret ved at forekomme mere end 15 dage om måneden, kan en flerdimensional behandling være effektivt. Det kan inkludere medicinsk behandling med tabletter, livsstilsændringer og undgå triggere som lys og lyd.

Hvorfor har jeg en følelse af tryk i hovedet?

En følelse af tryk i hovedet kan være et symptom på spændingshovedpine, som ofte skyldes stress, træthed eller muskelspændinger. Det beskrives typisk som en konstant, trykkende smerte på begge sider af hovedet.

Hvordan behandler man spændingshovedpine?

Man behandler ofte spændingshovedpine uden medicinsk behandling, da de ofte aftager efter hvile, søvn eller justering af arbejdsstilling. Fysioterapi kan også være til hjælp. Ved behov anvendes svage smertestillende midler som paracetamol, acetylsalicylsyre eller NSAID til behandling.

Hvordan føles hovedpine med spændinger?

Hovedpine med spændinger kan sidde til panden, til baghovedet eller føles som en hjelm eller et “spændebånd” omkring hele kraniet eller føles som svær kvalme.

Kan stress give hovedpine med spændinger?

Stress er en af de mest almindelige udløsere for hovedpine med spændinger. Når man oplever stress, spændes musklerne ofte, især dem omkring skuldre og hovedet, hvilket kan føre til eller forværre smerterne. 

Kilde: Mayo Clinic & HealthDirect