Hvad er migræne?
Tilbage til blog

Hvad er migræne? Typer, symptomer og behandling

Migræne er en almindelig hovedpinesygdom, men misforståes ofte med at være en slem hovedpine. For mange, der døjer med migræne hovedpine, opleves hovedpinen som en hindring af deres hverdagsliv og velvære, eller kunne passe deres arbejde.

Hos anew sleep ønsker vi derfor at give dig en dybere forståelse af hovedpinen, de forskellige migræne symptomer, og give dig svar og løsninger til, hvad du kan gøre, når et migræneanfald sker.

Hvad er migræne?

Migræne er en pulserende hovedpine, ofte siddende i den ene del af hovedet, som kan vare fra timer til nogle døgn, men mange oplever også dobbeltsidig migræne. Man udvikler normalt migræne før man når 40 års alderen, men personer i alle aldre kan rammes af migræne (NHS, 2023).

I Danmark er omkring 800.000 personer berørt af migræneanfald, hvor især kvinder får hyppigere anfald. Undersøgelser har vist, at hver syvende kvinde oplever mindst et migræneanfald om året. En tredjedel af alle kvinder, sammenlignet med kun hver tiende mand, oplever et eller flere migræneanfal.

Tegn på migræne er kraftig pulserende hovedpine, som har flere følgende symptomer som kvalme, opkast og overfølsomhed over for lys og lyd. Ofte sidder smerten i den ene side af hovedet, men migrænen kan også skifte side eller være dobbeltsidig (Mayo Clinic, 2023).

Hvad er årsager til migræne?

Den præcise årsag til migræne er ukendt. Man mener, at det er en unormal hjerneaktivitet, hvor hjernen er overfølsom for signaler fra smertemålere i hjernehinden, som påvirker nervesignaler, kemikalier og blodkar i hjernen (NHS Inform, 2023).

En kombination af arvelige og miljømæssige faktorer kan være med til, at man udvikler migræne med aura og migræne uden aura. Arvelige faktorer kan også betyde, at man udvikler en mere sjælden form for migræne, hemiplegisk migræne.

 

Hvad er migræne med aura

 

Typer af migræne

De mest almindelige typer af migræne findes i forskellige former:
  • Migræne uden aura, som oftest starter før 40 års alderen.
  • Migræne med aura, spændingshovedpine med synsforstyrrelser som oftest starter før 50 årsalderen.
  • Hemiplegisk migræne, som er en sjælden undertype af migræne med aura.

Migræne uden aura

Denne type inden for hovedpine, er den mest hyppige og udprægede form for migræne hvor ca. to tredjedele af alle har uden aura. Der findes forskellige symptomer for migræne uden aura, men de mest typiske symptomer er, hovedpine med stærke smerter halvsides del af hovedet, kvalme, opkastninger, overfølsomhed for lys og lyd samt migræneanfald.

Migræne med aura

Denne type for migræne giver forvarsler inden selve migrænen rammer. Dette skyldes at auraen kommer før spændingshovedpine, og går ind og påvirker hjernebakken, som er det yderste lag af hjernen. Dette kan opleves som synsforstyrrelser og føleforstyrrelser.

Ved synsforstyrrelser vil man opleve flimrende, lysende eller zigzag lignende mønstre, der primært ses i den ene side af synsfeltet. Føleforstyrrelser kan mærkes som en snurrende fornemmelse i fingrene eller i ansigtet.

Særligt om migræne hos kvinder

Migræne rammer ofte hårdere hos kvinder end hos mænd. Præcist hvorfor ved forskere ikke endnu med sikkerhed, men en sandsynlig forklaring er kønshormonerne østrogen og progesteron, der kan udløse en ubalance i kroppen. Migræneanfald kan ændre sig i takt med alderen, cyklus og graviditet.

Menstruationsmigræne (menstruel migræne)

Menstruationsmigræne (menstruel migræne) er en specifik type migræne hos kvinder, der opstår i forbindelse med menstruationscyklussen. Denne form rammer omkring 10% kvinder og er karakteriseret ved særligt svære anfald, der kan vare over flere dage.

Symptomerne inkluderer udtalt kvalme og opkastning. Interessant nok kan kvinder med menstruationsmigræne opleve et migræneanfald tre til seks dage efter fødslen, og nogle oplever en stigning i anfald efter fødslen.

P-piller og migræne

P-piller kan have forskellige effekter på migræne. Mens de fleste kvinder ikke oplever ændringer i deres migræne efter at have startet på p-piller, kan nogle opleve forværret hovedpine, mens andre får det bedre.

Hvis hovedpinen forværres, kan det være nødvendigt at skifte til en anden type p-pille eller en anden form for prævention. Kvinder med migræne, især dem med migræne med aura, kan have en let forhøjet risiko for blodprop i hjernen, når de bruger p-piller.

Migræne under graviditet

Under graviditeten oplever mange kvinder færre migræneanfald, især i 2. og 3. trimester. Dette gælder særligt for kvinder med menstruationsmigræne. Efter overgangsalderen kan symptomerne på migræne blive mildere, og nogle kvinder oplever, at deres migræneanfald helt forsvinder, sandsynligvis på grund af et mere stabilt hormon niveau.

 

Migræneanfald varierer fra person til person

 

Hvad kan udløse et migræneanfald?

Migræneanfald kan udløses af en række forskellige faktorer, og det varierer fra person til person, hvad der præcist udløser et anfald. Nogle af de mest almindelige udløsende for migræneanfald sker ved følgende:

  • Stress og psykisk belastning: De er en af de mest almindelige udløsere af hyppige anfald. Dette kan inkludere både være som fysisk og psykisk, såsom arbejdspres, familiemæssige problemer eller følelsesmæssige konflikter.
  • Hormonelle forandringer: Hos kvinder kan hormonelle forandringer, såsom dem der opstår under menstruationscyklussen, graviditet eller overgangsalder.
  • Søvnforstyrrelser: Både for lidt og for meget søvn kan udløse et eller flere anfald. Uregelmæssige søvnmønstre og søvnforstyrrelser er almindelige triggere. For at forbedre søvnkvaliteten og reducere risikoen for anfald, kan det være en god idé at overveje hjælpemidler såsom tyngdedyner. Tyngdedyner er kendt for at fremme en dybere og mere afslappende søvn ved at give en følelse af tryghed og ro.
  • Kost og dehydrering: Uregelmæssige måltider, springe måltider over, visse fødevarer (som gammel ost, chokolade, citrusfrugter) og dehydrering.
  • Sensoriske stimuli: Overfølsomhed over for lys, lyde eller stærke lugte kan udløse et anfald hos nogle mennesker.
  • Fysisk aktivitet: For nogle mennesker kan intens fysisk aktivitet, herunder tung motion.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen af migræne stilles typisk baseret på symptomerne og patientens historie. Migræneanfald er ofte karakteriseret ved pulserende eller strammende hovedpine, smerte af moderat til voldsom styrke, ensidig eller dobbeltsidig hovedpine, forværring ved fysisk aktivitet, kvalme, opkastninger, mavesmerter, og overfølsomhed for lys og/eller høje lyde.

Hvordan kan migræne behandles?

Forebyggende behandling

Forebyggende medicinsk behandling anbefales, hvis man har mere end 2-4 anfald pr. måned, der påvirker livskvaliteten. Denne forebyggende behandling sigter mod at forhindre eller nedsætte antallet af migræneanfald i fremtiden. Der findes forskellige typer af medicin, og det kan være nødvendigt at prøve dem af, en af gangen.

Behandling af menstruations migræne (mentruel migræne)

Migræne, der opstår under menstruation, kan kræve særlig opmærksomhed og behandling. Det er vigtigt at være opmærksom på triggerfaktorer og at følge en behandlingsplan udarbejdet i samråd med en læge.

Medicinsk behandling af migræne

Når et anfald begynder, kan almindelig smertestillende medicin og mere speciel migrænemedicin anvendes. Det er vigtigt at blive fortrolig med hvilken medicin, der virker bedst for den enkelte. Ofte vil det også være nødvendigt at tage kvalmestillende medicin samtidig.

Ofte stillede spørgsmål om migræne

Hvorfor får man migræne?

Under migræne bliver smertefibrene i blodårernes væg irriterede, hvilket får de omgivende nerver til at frigøre kemikalier og sende smertesignaler til hjernen. Den præcise årsag til migræne er uklar, men det antages, at hjernen er overfølsom overfor signaler fra smertemålere i hjernehinden og hjernens blodkar.

Hvad er symptomer på migræne?

Symptomer på migræne er en kraftig hovedpine, som oftest opleves pulserende eller dunkende. Migrænen kommer i anfald og har typisk flere følgesymptomer end selve hovedpinen. Oftest sidder smerten i den ene side af hovedet, men sædvanligt skifter den sidde eller er dobbeltsidigt.

Hvad kan udløse migræne?

Stress nævnes ofte som en faktorer til at udløse migræne. Man mener også at stærkt sollys, høje lyde samt fysisk aktivitet kan udløse migræne med aura.

Hvordan stopper jeg migræne?

Du stopper migræne med aura og uden aura ved behandling med triptaner eller en kombination af smertestillende medicin, som f.eks. paracetamol og NSAID præparat. Disse behandlingsmetoder kan hjælpe med at forværre migræne. Det er dog vigtigt at kontakte din egen læge først.

Hvordan er forskellen på migræne og spændingshovedpine?

Forskellen på migræne og hovedpine er, at migræne adskiller sig ved at smerten oftest er ensidigt. Migræne beskrives som at være dunkende smerter og kan medføre synsforstyrrelser eller føleforstyrrelser.

Kilder: MedlinePlus & HealthDirect