Spjætter i søvne
Tilbage til blog

Hvorfor spjætter man i søvne?

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor din krop pludselig giver et spjæt, lige som du er ved at falde i søvn? Fænomenet er kendt som hypnagoge eller søvnspjæt, er en del af vores krops overgang til søvn.

Søvnryk kan være hyppigere hos spædbørn, hvilket er helt normalt og ufarligt. Hos voksne kan det også påvirkes af stress eller træthed, hvilket kan medføre flere spjæt i løbet af natten.

Dette skyldes skiftet i kontrol over kroppens funktioner fra ét område af centralnervesystemet til et andet under søvnens forskellige faser. Selvom det ofte er harmløst, kan konstante spjæt i visse tilfælde være symptomer på tilstande som Parkinsons eller søvnapnø.

Denne artikel vil udforske disse pludselige movement mere dybdegående. Vi vil se på de naturlige årsager bag disse spjæt og diskutere forbindelsen mellem søvnspjæt og sundhed.

Det er tid til at forstå de spjæt din krop laver om natten!

Derfor spjætter vi i søvne

Når vi falder i søvn, skifter vores krop fra vågen tilstand til søvntilstand. I denne overgang kan musklerne pludselig trække sig sammen, hvilket får os til at spjætte. Det er helt normalt og sker oftest lige inden, vi er dybt sovende.

Dette fænomen kaldes et "søvnryk" eller "hypnic jerk" og kan føles som om, man falder. Vores hjerne sender signaler til musklerne under denne proces, som kan udløse spjæt i kroppen.

Vores muskler slapper af når vi sover, men indimellem kan de trække sig sammen i hurtige ryk. Muskelaktiviteten signalerer ikke noget galt, den er en del af vores overgang fra vågen til søvn.

Selvom vi ikke længere sover i træer, har denne refleks overlevet i vores muskelhukommelse. Så næste gang du spjætter lige inden at falde i søvn, er det bare din krops måde at sikre, at du er tryg.

Helt normalt at spjætte i søvnen

Når du er lige ved at falde hen, men vågner med et spjæt, kaldes søvnryk. Denne mekanisme er en del af vores søvnmønster og helt normalt og ufarligt. Det sker ofte i overgangen fra vågen tilstand til afslappet, lige inden vi falder i søvn. Forskere mener, at dette fænomen er et levn fra vores primater forfædre, der skulle tilpasse sig sovestillingen i træerne for ikke at falde ned i løbet af natten. Når vi er lige før at falde i søvn, kan kropsfunktionerne skifte så hurtigt, at vi kan reagerer, så vi kan nå at gribe fat igen gennem et ryk i armene og benene.

Forskere mener, at der nogle gange opstår misforståelser i kropsfunktionerne, når musklerne overgår fra en aktiv til en passiv tilstand, og det fører til et spjæt i kroppen.

Hvornår spjætter man mest om natten?

Det er en almindelig oplevelse for mange mennesker. De fleste spjæt forekommer i starten af søvnen, under overgangen fra vågenhed til søvn.

  • Lige inden vi falder i søvn og musklerne slapper af, kan vores hjerne sende signaler, der udløser spjæt.

  • I det første stadie af søvnen er kroppen ved at vænne sig til afslapning. Her er muskelspændingen ustabil, som kan føre til pludselige rykninger.

  • Søvnryk opstår hyppigt hos personer med uregelmæssige sovevaner eller dem, der går sent i seng.

  • Træthed efter en lang dag kan øge antallet af spjæt, når man først falder omkuld i sengen.

  • Angst og stresset gør det også mere sandsynligt at mærke spjættene, da kroppens nervesystem er på overarbejde.

  • Personer med sundhedsproblemer såsom rastløse arme og ben eller Parkinsons sygdom bemærker ofte flere spjæt om natten.

  • Koffein og andre stimulanser indtaget inden sengetid kan bidrage til øget muskelaktivitet og dermed flere søvnspjæt.

Søvnspjæt og sundhed

Det kan være mere end blot en harmløs nattetid aktivitet; det kan faktisk signalere underliggende helbredsproblemer. Forstå hvordan disse ufrivillige rykninger kan hænge sammen med din overordnede sundhedstilstand - Læs mere nedenfor. 

Spjættende ben og Parkinsons sygdom

Urolige ben om natten kan være et frustrerende problem for mange. For nogle er det måske tegn på "Rastløse ben", en tilstand hvor benene føles ubehagelige, især i hvile. Men spjættende ben kan også pege på noget mere alvorligt, som Parkinsons sygdom.

Voldsomme forstyrrelser i drømmesøvnen signalerer ofte Parkinsons tidlige stadier. Musklerne, der skal være afslappede under søvn, begynder at bevæge sig ukontrolleret.

Det er ikke kun ældre mennesker, der rammes; yngre kan også opleve symptomerne. Disse pludselige bevægelser kan være forstyrrende for søvnen. Forskere holder nøje øje med sammenhængen mellem flere søvnryk og neurologiske sygdomme.

Et tidligt fokus på disse symptomer kan lede til hurtigere diagnose og bedre behandlingsmuligheder.

Søvnspjæt som symptom på søvnapnø

Mens spjæt i kroppen kan vække mistanke om Parkinsons, er det vigtigt at vide, at når du spjætter, også kan signalere tilstande som søvnapnø. Under søvnen går kroppen igennem forskellige faser, og det er overgangen mellem let og dyb søvn, hvor de fleste af spjættene kan forekomme.

Det er vigtigt at tage hensyn til andre tegn på søvnapnø, såsom højlydt snorken eller træthed i dagstimerne. Vi anbefaler derfor at søge professionel vejledning, hvis du oplever disse symptomer og pludselig spjætter i løbet af natten.

Søvnspjæt og stress

Stress kan øge antallet af ryk vi oplever om natten. Krop og hjerne er mere oppe at køre, når vi er stressede, så selv i søvnen er der mere muskelaktivitet. Dette kan resultere i, at vi pludselig spjætter og måske endda vågner med et sæt.

Et skævt søvnmønster og træthed gør også, at vores hjerne har sværere ved at falde til ro, hvilket kan forstyrre overgangen mellem søvnstadierne og føre til flere spjæt.

Søvnryk ses ofte hos personer med høj stress, hvor hjernen har svært ved at slappe af. Disse ufrivillige ryk kan genere og er hyppigere hos dem, der kæmper med angst eller overbelastning.

Konklusion

Spjætter i søvne er en del af vores naturlige søvnmønster. Det sker, når vi glider fra vågenhed til drømme og signalerer, at kroppen slapper af. Forskere ser dette fænomen hos mennesker og andre primater.

Selvom spjæt kan virke overraskende, er det et ufarligt tegn på, at kroppen forbereder sig på hvile. Husk, at søvnspjæt kan være forklaringen på, at du er på vej mod en god søvn gennem hele natten.

Ofte stillede spørgsmål omkring spjæt i søvnen

Hvorfor spjætter man, når man sover?

Det er helt normalt at spjætte, det er en naturlig del af kroppens overgang fra vågen tilstand til søvn. Denne muskelaktivitet hjælper med at forberede musklerne på afslapning. Mens vi er vågne, opretholder konstant muskelaktivering vores evne til at sidde, gå og stå. I søvnen reduceres denne aktivering, så kroppen kan hvile og nervesystemet kan slappe af. Spjættet kommer ofte sammen med en ubehagelig følelse af at falde. Fænomenet er dog helt ufarligt og betragtes som normalt.

Hvorfor ryster min kæreste i søvne?

Hvis din kæreste ryster om natten, kan det være et fænomen kendt som søvn-myoklonus, hvor musklerne aktiveres og ufrivilligt trækker sig sammen eller ryster. Dette er ofte uskadeligt og forekommer som en del af kroppens naturlige overgang til søvnstadiet. Det kan dog også være tegn på andre søvnforstyrrelser, så det anbefales at konsultere en læge, hvis det sker regelmæssigt eller er forbundet med andre symptomer (Sleep Number, 2021).

Hvorfor ryster man mens man sover?

Dette skyldes primært kroppens reflekser og et dynamisk system i hjernestammen, der regulerer motoriske bevægelser under søvnen. Systemet varierer i hvor meget det hæmmer bevægelser, hvilket resulterer i små ryk og bevægelser. Disse er en normal del af søvnprocessen og afspejler kroppens naturlige måde at regulere og vedligeholde motorisk kontrol på, selv under søvn (Sleep Foundation, 2024).