Hvorfor snorker man?
Tilbage til blog

Hvorfor snorker man? - Og hvad kan vi gøre for mindske det?

Snorken er et almindeligt problem, som rammer millioner af mennesker over hele verden. Det kan være pinligt, irriterende og forstyrrende for dit søvnmønster, for slet ikke at tale om dine omgivelser. Men hvorfor snorker vi? Hvad forårsager det i første omgang?

Sandheden er, at der er mange forskellige faktorer, som kan bidrage til snorken. Disse omfatter anatomiske problemer som snævre luftveje eller forstørrede mandler, overvægt, rygning og alkoholindtagelse før sengetid, allergier, skæv næseskillevæg eller forkølelse, der forårsager forstoppelse af næsen, og endda også at sove på ryggen.

Alle disse ting kan forårsage vibrationer i det bløde væv i halsen, som producerer lyd, når luften passerer igennem under vejrtrækningen.

Hvad er snorken?

Mange mennesker snorker regelmæssigt, eller har været ude for en der snorker. Det skyldes vibrationerne i de bløde strukturer i de øvre luftveje. Det der forudsager snorken er, at stammerne fra den bløde gane, tunge, mandler og andre bløde væv bag i halsen vibrerer, når de bliver afslappede under søvnen.

Hvorfor snorker man?

Hvordan stopper man med at snorke?

 1. For at undgå snorken bør du sikre, at der er frisk luft i soveværelset og at temperaturen ikke er for høj.
 2. Snorken kan blive værre, hvis du ikke får nok søvn, så sørg for at sove tilstrækkeligt.
 3. Brug af alkohol og sovemedicin kan forværre snorken.
 4. Overvægt øger risikoen for snorken, men vægttab kan ofte hjælpe.
 5. Rygning kan medvirke til snorken, blandt andet ved at forårsage næsetæthed.
 6. Gør dit bedste for at finde en komfortabel madras, pude og tyngdedyne eller kugledyne, der er designet til at begrænse de vibrationer, der forårsages af snorken.
 7. Derudover kan du prøve at motionere regelmæssigt og praktisere gode søvnhygiejniske vaner, så du har lettere ved at falde hurtigt og dybt i søvn, når det er tid til at gå i seng (MayoClinic, 2022).

Læs også Bedre søvn: Sådan sover du bedre

Hvorfor snorker man?

Snorken opstår, når luftstrømmen i svælget skaber vibrationer i det bløde væv, fra næsen til strubehovedet. Der kan være flere årsager til, at svælget bliver snævrere og dermed øger risikoen for snorken. Det kan skyldes overvægt, rygning, alkoholindtagelse, visse medikamenter, allergier og arv (NHS, 2020).

Her er nogle af de hyppigste årsager til snorken:

 • Alkohol og rygning

 • Fedtholdige drikke og mejeriprodukter

 • Overvægt

 • Beroligende- og sovemedicin

 • Sove på ryggen

Alkohol og rygninger er to af de store syndere, da disse får halsmusklerne og kæbemusklerne til at slappe, hvilket er med til skabe den kraftige snorkelyd. Faktisk har det de den samme effekt som beroligende medicin og sovemedicin, hvorfor disse også er to af synderne. Hvis du sover på ryggen, kan dette også være en af årsagerne til, at du snorker. Det vil nemlig få musklerne i din tunge til at slappe af. Når musklerne i tungen slapper af, får det den til at blokere for dine luftveje, og gør derfor, at din snorken forværres. At indtage fedtholdige drikke og mejeriprodukter inden sengetid skaber slim i halsen, hvilket ligeledes får dig til at snorke. Overvægtighed øger fedtdepoterne i svælget, som forsnævre pladsen i dine luftveje. Alle disse faktorer er vigtige at tage højde for, hvis du oplever snorken.

Læs også Søvnløshed: Her er alt du skal vide

Rygere snorker mere end ikke-rygere

Der er studier, der viser, at snorken om natten er dobbelt så udbredt hos rygere som hos ikke-rygere. Det er, fordi nikotin både går ind, som de andre beroligende midler, og får musklerne som svælget til at slappe af. Udover det stopper ens abstinenser heller ikke, selvom vi ligger og sover. Dette er med til at frembringe ens snorken, hvilket gør det sværere for kroppen at komme i den dybe søvn.

Rygere snorker mere end ikke-rygere

Forstørrede mandler og polypper

Dette er en af de hyppigste årsager til, at vi snorker eller har søvnapnø - især hos børn. Store mandler er årsag til tættere lukning af luftvejene fra siden, hvilket ofte medfører snorken og søvnapnø, der resulterer i en dårlig søvnkvalitet.

En stor tunge kan forværre snorken

En stor tunge kan medføre begrænsning af luftvejene på grund af den mindre afstand mellem den og den bløde gane. Når en stor tunge falder tilbage under søvnen, forsnævrer det luftvejene yderligere end en mindre tunge. Denne hindring i vejrtrækningen kan resultere i åndedrætsbesvær og dermed en kraftigere snorken og uregelmæssigheder i vejrtrækningen.

Her er de symptomer, du skal være særligt opmærksom på.

Almindelig snorken har som regel ingen symptomer, men hvis det udvikler sig til den højlydte snorken med pauser i vejrtrækningen, kan det gøre ens søvnkvalitet dårligere og være tegn på, at man har obstruktiv søvnapnø.

Snorken hos kvinder

Snorken er ikke kun et problem for mænd, men også for kvinder. Ca. 40% af kvinder mellem 40 og 65 år snorker. Årsagerne kan være overvægt, rygning, alkohol, eller hormonelle ændringer i overgangsalderen. Snorken kan føre til søvnapnø og øge risikoen for hjertesygdomme. Vægttab, livsstilsændringer og hjælpemidler kan hjælpe med at reducere snorken (SleepFoundation, 2023).

Skal man have en operation for snorken og søvnapnø?

Hvis ingen af de metoder, der er nævnt tidligere i artiklen, ser ud til at virke, er der metoder såsom en Cpap behandling og andre medicinske behandlinger til rådighed, f.eks. næsestrimler eller kirurgi. Her er det dog vigtigt, at taler med egen læge først og høre, hvad er bedst for dig.

Hvorfor snorker nogle mere end andre?

Mænd har større tendens til at have en regelmæssig snorken end kvinder, og det er der en helt klar årsag til. Mænds kønshormoner såsom testeteron går ind og ændrer deres luftveje, hvorimod det kvindelige kønshormon, progesteron, stimulerer vejrtrækningen.

Overvægt øger risikoen for, at vi når snorker, fordi fedtdepoterne i svælget er med til at formindske pladsen i luftvejene.

Kan snorken være arveligt?

I nogle tilfælde kan snorken være arvelig. Det er muligt, at både snævre luftveje og fedme er familiært betinget, hvilket resulterer i en øget sandsynlighed for snorken. Dette tyder ikke kun på, at årsagen til snorken kan spores til et bestemt gen, men understreger også behovet for forebyggende foranstaltninger fra en tidlig alder. Personer med snorken i familien skal være ekstra opmærksomme på at opretholde sunde luftveje og en afbalanceret vægt.

Hvornår er det nødvendigt at søge professionel hjælp?

Snorken er mere end blot en plage; den kan være tegn på et underliggende medicinsk problem. Hvis din snorken har nået et punkt, hvor du har problemer, når du trækker vejret, den påvirker komforten og livskvaliteten for dine omgivelser negativt, eller hvis du får symptomer for søvnapnø, er det på tide at søge professionel hjælp hos en øre næse halslæge.

Det er vigtigt også at holde øje med andre symptomer, såsom et meget lavt energiniveau i løbet af dagen eller uforklarlig vægtøgning, da det også kan være klare tegn på, at der er noget andet på færde.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor snorker man?

Når du sover, slapper musklerne i halsen af, hvilket resulterer i indsnævring af dine luftveje. Når du trækker vejret gennem disse smallere passager, vibrerer det omkringliggende væv og frembringer snorkelyden.

Hvordan undgår man snorken?

Hvis du kæmper med snorken, er der et par enkle trin, der kan hjælpe dig. Begynd med at sove på siden i stedet for på ryggen; det vil sikre, at tungen ikke blokerer halsen under søvnen. Du skal desuden undgå at drikke alkohol eller tage sovepiller før sengetid, da begge dele kan forværre snorken.

Kilder

PubMed.gov

MayoClinic.org