Naturlig søvn med tryptofan
Tilbage til blog

Tryptofan - Naturens middel til bedre søvn

Søvnløshed er en plage for mange, men naturen har givet os en løsning i form af tryptofan. Denne essentielle aminosyre har vist sig at være et nøglekomponent i vores krops søvnregulering.

Men hvad er tryptofan præcist, og hvordan kan det hjælpe os med at sove bedre? Lad os dykke ned i dette fascinerende emne og udforske dets mange facetter.

Sådan hjælper tryptofan mod søvnløshed

Når tryptofan indtages, omdannes det i kroppen til serotonin og derefter til hormonet melatonin, som vi netop har udforsket.

Ved at øge indtaget af tryptofan kan man potentielt øge produktionen af hormonet melatonin, hvilket kan forbedre søvnkvaliteten. Forskning har vist, at personer i underskud af tryptofan, ofte oplever forstyrret søvn.

Hvad er Tryptofan?

Tryptofan (tryptophan), også kendt som l tryptofan, udvindes fra fermenteret cassava amylum, som er stivelse fra en sydamerikansk plante.

Tryptofan er en essentiel aminosyre, hvilket betyder, at vores krop ikke selv kan producere den. 

Essentielle aminosyrer skal tilføres gennem kosten. Tryptofan spiller en central rolle i produktionen af serotonin, en neurotransmitter, der regulerer humør, appetit, vores fysiske præstationsevne og vigtigst af alt søvn.

Dens betydning kan ikke undervurderes, da det er en af de 22 standard aminosyrer, der er nødvendige for at bygge proteiner i vores krop. 

I hjernen omdannes tryptofan først til et molekyle kaldet 5-hydroxytryptophan (5-HTP) ved hjælp af et enzym. Dette 5-HTP omdannes derefter til serotonin.

Tryptofan omdannes til melatonin og serotonin

Serotonin omdannes til melatonin, der er afgørende for reguleringen af vores døgnrytme og søvn.

Produktionen af melatonin er tæt knyttet til lys. Når det bliver mørkt, stimuleres produktionen af melatonin, hvilket signalerer til vores krop, at det er tid til at sove.

Omvendt, når det bliver lyst, falder produktionen af melatonin, hvilket signalerer, at det er tid til at vågne op.

Fordele ved Tryptofan

Ud over at fremme bedre søvn, har tryptofan også andre fordele:

 1. Reducerer angst: Det hjælper med at øge produktionen af serotonin, hvilket kan reducere symptomer på angst. Mange mennesker med angstlidelser har vist sig at have lavere niveauer af serotonin, hvilket gør tryptofan til en vigtig ingrediens i behandlingen.
 2. Forbedrer humøret: Serotonin er kendt som "lykke-hormonet", og en øget produktion kan bidrage til en forbedret følelse af velvære. Dette kan være særligt gavnligt for dem, der lider af depression eller humørsvingninger.
 3. Støtter appetitregulering: Tryptofan hjælper med at regulere appetitten ved at påvirke produktionen af serotonin. Dette kan være en hjælp for dem, der kæmper med vægtregulering.

Bivirkninger ved tryptofan

Selvom tryptofan generelt betragtes som sikker, kan nogle mennesker opleve bivirkninger, især ved høje doser. Disse kan inkludere:

 • Kvalme
 • Hovedpine
 • Mundtørhed
 • Svimmelhed
 • Diarré
 • Sløvhed
 • Opkastning

Det er altid vigtigt at konsultere en sundhedsfaglig, før man begynder på et nyt kosttilskud. Overdosering kan også føre til en tilstand kaldet serotonin syndrom, som kan være alvorlig.

Tryptofan i kosten

Der er mange fødevarer, hvor tryptofan og andre essentielle aminosyrer kan tilføres gennem kosten. Nogle af de bedste kilder inkluderer:

 • Kalkun
 • Kylling
 • Fisk
 • Æg
 • Sojabønner
 • Mælk
 • Ost
 • Nødder og frø

Ved at inkludere disse fødevarer i en varieret kost kan du hjælpe med at sikre, at du får tilstrækkeligt med tryptofan. Det er også værd at bemærke, at kombinationen med kulhydrater kan øge dets absorbering i hjernen.

Kombination med kulhydrater og tryptofan

Tryptofan kosttilskud

For dem, der ønsker at øge deres tryptofan yderligere, er det tilgængelig som kosttilskud. Dette kan være særligt nyttige for dem, der har svært ved at få tilstrækkeligt gennem kosten alene.

Der findes en række forskellige former for tryptofan kosttilskud, herunder kapsler, tabletter og pulver. 

For tryptofan kosttilskud anbefales en daglig dosis på 1 til 2 kapsler, svarende til 500 mg tryptofan. Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides.

 

Vigtigt! Husk at følge de anbefalede doseringer og konsultere en læge eller sundhedsfaglig, før man begynder at tage et nyt kosttilskud. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Symptomer på tryptofan mangel

Selvom det er sjældent, kan nogle mennesker opleve en mangel på tryptofan. Symptomer kan inkludere:

 • Søvnløshed
 • Irritabilitet
 • Hovedpine
 • Urolige ben
 • Dårligt humør
 • Udmattelse - især efter fysisk aktivitet
 • Kognitive problemer såsom koncentrationsbesvær 

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at tale med en læge eller ernæringsekspert. Tryptofan er en kraftfuld aminosyre, der spiller en central rolle i vores krops søvnregulering.

Ved at forstå, hvordan det fungerer, og hvordan man kan øge sit indtag, kan man potentielt forbedre sin søvnkvalitet og generelle velvære.

Uanset om du vælger at fokusere på at inkludere flere tryptofan-rige fødevarer i din kost, eller overvejer et kosttilskud, er det vigtigt at gøre det på en informeret og sikker måde.

Ofte stillede spørgsmål 

Hvad er tryptofan, og hvorfor er det vigtigt for søvn?

Tryptofan er en essentiel aminosyre, der spiller en central rolle i produktionen af serotonin, en neurotransmitter, der regulerer humør, appetit og søvn. Det er vigtigt for søvn, da det omdannes til melatonin, et hormon, der regulerer vores døgnrytme.

Hvordan kan det hjælpe mod søvnløshed?

Ved at øge indtaget kan man potentielt øge produktionen af melatonin, hvilket kan forbedre søvnkvaliteten. Personer i underskud oplever ofte forstyrret søvn.

Hvilke fødevarer er rige på det tryptofan?

Nogle af de bedste kilder til tryptofan inkluderer kalkun, kylling, fisk, æg, sojabønner, mælk, ost, nødder og frø.

Er der bivirkninger ved at tage tryptofan?

Ja, nogle bivirkninger kan inkludere kvalme, hovedpine, mundtørhed, svimmelhed, diarré, sløvhed og opkastning. Overdosering kan føre til en tilstand kaldet serotonin syndrom, som kan være alvorlig.

 

Kilder: Healthline & Webmd