Hvad er REM-søvn?
Tilbage til blog

Hvad er REM-søvn? Og hvorfor har vi brug for det?

Ved du, hvad REM-søvn er?

Hvis ikke, så er du ikke alene.

De fleste mennesker har aldrig hørt om REM-søvn før. Det er en ud af fire søvnstadier, vi gennemgår. REM-søvnen er meget vigtig, men mange mennesker oplever ikke at få nok af den.

I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvad REM-søvn er, og hvorfor du har brug for det.

Hvad er REM?

REM står for Rapid Eye Movement (også oversat til hurtig øjenbevægelse), som finder sted i den sidste fase af ens søvncyklus.

REM-søvn er det stadie, når dine øjne bevæger sig hurtigt frem og tilbage under dine lukkede øjenlåg, mens du drømmer. REM-søvnen er den mest aktive fase ud af de fire faser. Den udgør ca. 25-35 % (eller nogle gange endnu mindre) af den samlede søvnmængde, du får på en nat.

Denne fase anses for at være meget vigtig, da man tror, at den hjælper med vigtige funktioner som bl.a. hukommelse, læring af nye ting og kreativitet

Hvor meget REM søvn skal man have?

REM-søvn er en vigtig del af vores nattesøvn, hvor hjernen får lov til at arbejde på sin egen måde og drømme opstår. Vi voksne har normalt omkring to timer af REM-søvn i løbet af en typisk nattesøvn. Dette svarer til ca. 20-25% af vores samlede søvn, hvilket er vigtigt for vores mentale og følelsesmæssige sundhed. Selvom der ikke er en fast regel for, hvor meget REM-søvn vi skal have, er det generelt anbefalet at have mindst 1,5 timer pr. nat for at sikre en sund og afbalanceret søvn (NIH, 2022).

REM-søvn

Hvad sker der under din REM-søvn?

REM-søvn er en periode, som du befinder dig i, mens du sover, hvor din hjerne er aktiv og arbejder på højtryk. Samtidig med dette oplever kroppen også en midlertidig lammelse af musklerne, hvilket er grunden til, at du ikke kan bevæge dig, når du drømmer.

Din puls og vejrtrækning stiger også, og dine øjne farer rundt under dine øjenlåg. I denne fase af søvnen kan du drømme om alt fra at flyve over en by til at bekæmpe zombier, som de fleste mennesker nok har prøvet.

Hvad er en søvncyklus?

En søvncyklus er en række stadier, som kroppen gennemgår under søvn. Den typiske cyklus består af fire faser: døs, let søvn, dyb søvn og REM-søvn. En komplet søvncyklus tager normalt mellem 90 og 110 minutter og gentages flere gange i løbet af natten. Dyb søvn er vigtig for kroppens restitution, mens REM-søvn er afgørende for vores mentale sundhed og drømmeoplevelser. For at optimere din søvnkvalitet kan det være nyttigt at planlægge din søvn i intervaller på flere hele søvncyklusser (SleepFoundation, 2023).

Hvorfor har du brug for REM-søvn?

REM-søvn er afgørende for dit generelle helbred og velvære. Det hjælper med at bevare minder, holde din hjerne sund og kan endda hjælpe med at reducere stressniveauet.

REM-søvn er også vigtig for dit fysiske helbred. Det er med til at fremme vækst og udvikling hos børn og forhindrer voksne i at blive overvægtige ved at regulere appetithormoner som ghrelin (som gør dig sulten) og leptin (et hormon, der undertrykker sult).

Du har sikkert oplevet, når du er overtræt, at have en tendens til at miste kontrollen over din appetit. Det bliver svært at føle dig mæt, når du spiser. Du kan også opleve at spise mere og mere junkfood, når du er udmattet. Det kan skyldes, at din krop ikke får den rette mængde af REM-søvn, som er nødvendig for at regulere dine hormoner.

Læs også vores artikel: Søvnløshed: Her er alt du skal vide.

Hvordan kan du vide, om du får nok REM-søvn?

Det er ikke alle, der får den samme mængde søvn hver nat. Vi har alle forskellige behov for søvn baseret på vores krop og livsstil.

Hvis du ikke får nok REM-søvn, er der nogle tegn, der kan indikere, at du ikke får det. Det kan for eksempel være tegn som, at:

  • Du vågner flere gange i løbet af natten
  • Du føler dig meget træt, når du vågner.
  • Du har svært ved at koncentrere dig.
  • Du kan ikke huske ting så godt, som du normalt kan.
  • Dit humør er ikke så godt, og du er mere irritabel end normalt.

Hvis du oplever nogle af disse tegn, kan det betyde, at du skal være mere opmærksom på at få nok REM-søvn eller søvn generelt.

Omvendt er der flere tegn, der viser, om du får nok REM-søvn:

  • Du føler dig frisk og veludhvilet, når du vågner.
  • Du har en god koncentration og hukommelse.
  • Du er i godt humør og er ikke irritabel.
  • Din appetit er under kontrol.

Læs også: Hvordan opstår søvnparalyse, og hvad gør man ved det?

Så hvordan kan du sikre dig, at du får nok REM-søvn?

Der er et par ting, du kan gøre for at sikre, at din hjerne får al den hvile, den har brug for. For det første skal du forsøge at undgå at drikke alkohol før sengetid, da det vil forstyrre din søvncyklus og forhindre REM-søvn i at finde sted korrekt. For det andet skal du ikke spise lige, før du går i seng, da mad også kan forårsage forstyrrelser i dette tidsrum. Endeligt skal du forsøge at etablere en regelmæssig søvnplan og holde dig til den så nøje som muligt. Det vil hjælpe din krop med at få en rutine og sikre, at du får nok REM-søvn hver nat.

Hvis du er interesseret i at vide, hvordan du kan sove bedre, så læs vores indlæg: Sådan sover du bedre

Så der har du det. Nu ved du, hvad REM-søvn er, og hvorfor det er så vigtigt. Sørg for at holde disse tips i tankerne, hvis du ønsker at få nok REM-søvn hver nat.

Læs også: Du kan ikke sove? Her er 10 gode råd til dig

Kilder: 

Sleep Foundation